Ενημέρωση για αλίευση τόνου, ολοθούριων και οστράκων

 
Ενημερωτικές ανακοινώσεις εξέδωσε η ΔΑΟΚ Π.Ε. Πρέβεζας που αφορούν στην αλίευση ολοθούριων, οστράκων και τόνου.
Πιο αναλυτικά:
 

Για ολοθούρια και όστρακα:

– Η αλιεία ολοθούριων διενεργείται από αλιευτικά σκάφη  που είναι εφοδιασμένα με ειδική άδεια αλίευσης η οποία εκδίδεται σύμφωνα με το με το ΠΔ 48/2018 (ΦΕΚ 90Α΄) και ισχύει  από 1 Νοεμβρίου  κάθε έτους έως 30 Απριλίου του επόμενου έτους.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός αλιευομένων ατόμων ανά σκάφος  ανά ημέρα ανέρχεται σε τετρακόσια (400)  και το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος είναι  τα 180 γραμμάρια.

–   Η αλιεία οστράκων διενεργείται από αλιευτικά σκάφη που  φέρουν τα αλιευτικά εργαλεία αργαλειός( DRB)  και τσουγκράνα (DRH).

–  Απαγορεύεται η αλιεία των ειδών: γυαλιστερό χτένι ή καποσάντα (flexopecten glaber) από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτος

–  Χτένι ή καλόχτενο (Aequipecten opercularis) από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτος

–  Αχιβάδα ή μαρμαροαχιβάδα (Ruditapes decussates) από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτος

–  Γυαλιστερή (callista chione) από 1 Απριλίου έως 30 Ιουνίου κάθε έτος

–   Απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια η αλιεία, η διατήρηση επί του σκάφους,  η μεταφόρτωση η εκφόρτωση η αποθήκευση η  πώληση ή η προσφορά προς πώληση των ειδών: Lithophaga lithophaga (πετροσωλήνας), Pholas dactylys (φολάδα, δάκτυλο), Pinna nobolis (πίννα) ζωικά είδη που βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρής προστασίας.

Απαγόρευση αλιείας τόνου:

–   Σας ενημερώνουμε ότι η αλιεία του είδους « τόνος» (Thunnus thynnus) διενεργείται μόνο από αλιείς που διαθέτουν ειδική άδεια η οποία εκδίδεται σύμφωνα με την αριθμ 4189/340423/31-12-2019 Υ Α (ΦΕΚ 35 Β΄) όπως τροποποιήθηκε, και ισχύει  για χρονικό διάστημα που καθορίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων .

–   Σε περίπτωση που το είδος αλιευθεί τυχαία απαγορεύεται η πρόκληση τραυματισμού και πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Αν όμως τα άτομα  δεν επιβιώσουν τότε τηρείται η διαδικασία εκφόρτωσης  σε καθορισμένους λιμένες και το αλίευμα παραδίδεται  στο Λιμεναρχείο το οποίο διατίθεται   για φιλανθρωπικούς σκοπούς

–   Σε περίοδο απαγόρευσης αλιείας κόκκινου τόνου λόγω εξάντλησης της Εθνικής Ποσόστωσης απαγορεύεται η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση, η εκφόρτωση το εμπόριο τόνου που αλιεύτηκε ως παρεμπίπτων αλίευμα από αλιευτικά σκάφη που στοχεύουν ξιφία ή άλλα είδη.

–   Επισημαίνουμε ότι επιβάλλονται σοβαρές κυρώσεις σε αλιείς που δεν κατέχουν ειδική άδεια αλιείας και αιχμαλωτίζουν άτομα τόνου  και σε όλους τους συμμετέχοντες στην  διακίνηση και εμπορία.

 

www.prevezanews.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο