Έρευνα για μπεκάτσα στην Μεγάλη Βρετανία

Τα τελευταία 35 χρόνια, το Game & Wildlife Conservation Trust (πρώην Game Conservancy Trust) έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ερευνητικά έργα για την μπεκάτσα. Αυτά μας έδωσαν μια βασική κατανόηση της οικολογίας του είδους κατά την περίοδο αναπαραγωγής και το χειμώνα, και πρόσφατα επικεντρώθηκαν στην εκτίμηση του μεγέθους του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου και στο να ρίξουν φως στη μετανάστευση της μπεκάτσας.
 
Μέχρι τη δεκαετία του 1970, πίστευαν ότι οι πτήσεις της μπεκάτσας, μια μοναδική εναέρια επίδειξη που εκτελούνταν την περίοδο αναπαραγωγής, χρησίμευαν για την οριοθέτηση περιοχών. Ο Δρ Graham Hirons έδωσε ραδιοετικέτες σε αρσενικά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 που βοήθησε να ανακαλύψουμε ότι προσπαθούσαν να ζευγαρώσουν με πολλά θηλυκά κατά την περίοδο αναπαραγωγής και δεν συμμετείχαν στην επώαση ή στην εκτροφή νεοσσών.
Η πρόσφατη έρευνα εξέτασε την οικολογία των χειμαζόντων πτηνών, αντιπαραβάλλοντας τη συμπεριφορά της μόνιμης μπεκάτσας με αυτή των μεταναστών. Αυτή η έρευνα έχει επικεντρωθεί στα πρότυπα διατροφής και στην επιλογή των οικοτόπων της μπεκάτσας το χειμώνα, επιτρέποντάς μας να εντοπίσουμε τους παράγοντες που είναι σημαντικοί για την επιβίωση.
 
Πριν από τη χρήση δορυφορικών πομπών, το GWCT χρησιμοποίησε σταθερή ανάλυση ισοτόπων για να μελετήσει την προέλευση της μεταναστευτικής μπεκάτσας. Η ανάλυση σταθερών ισοτόπων δίνει τη δυνατότητα να εκτιμηθεί η θέση εκκόλαψης ή μορφοποίησης ενός πτηνού από τη χημική σύνθεση των φτερών του. Αν και η ανάλυση της τεχνικής περιορίζεται σε αρκετούς βαθμούς γεωγραφικού πλάτους και μήκους, έχει αποτελέσει έναν χρήσιμο πρόδρομο για τη μελέτη δορυφορικής παρακολούθησης.

Η ανάλυση του δακτυλίου και η σταθερή ανάλυση ισοτόπων υποδηλώνουν γενικά παρόμοιες συνθέσεις του βρετανικού και του ιρλανδικού πληθυσμού διαχειμάζουσας μπεκάτσας, με περίπου το 17% να είναι Βρετανοί εκτροφείς, το 51% να προέρχονται από τη Ρωσία και τις χώρες της Βαλτικής και το 32% από τη Σκανδιναβία και τη Φινλανδία. 

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μπεκάτσα από τη Ρωσία και τις χώρες της Βαλτικής ταξιδεύει στη Βρετανία σε ένα ευρύ μέτωπο, ενώ τα σκανδιναβικά πουλιά εμφανίζονται πιο περιορισμένα στη Σκωτία, την Ουαλία και την Ιρλανδία, με μικρότερο ποσοστό να φτάνει στη νότια Αγγλία.

Η τρέχουσα ομάδα μας ηγείται από τον Δρ Andrew Hoodless, ο οποίος έχει εργαστεί στην μπεκάτσα για 20 χρόνια, και τον διδακτορικό φοιτητή Chris Heward.

 

 

www.woodcockwatch.com

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο