FERLACH, η Ανώτατη Σχολή Οπλουργικής

Εκατόν σαράντα και πλέον χρόνια παράδοσης με μοναδικό στόχο να μεταβιβαστεί η τέχνη των κυνηγετικών όπλων στις επόμενες γενιές! Αυτό είναι το HTBLVA της Ferlach στην Αυστρία. Είναι το Ανώτατο Τεχνολογικό Ινστιτούτο για την τεχνική των όπλων και την εκπαίδευση των οπλουργών.
Τον μισό χρόνο των σπουδών τους οι υποψήφιοι οπλουργοί τον περνούν στο εργαστήριο, γιατί η εργασία στον… πάγκο του μάστορα είναι θεμελιώδης σημασίας για τη σχολή!

Βρίσκεται στην όμορφη αυστριακή επαρχία της Καρινθίας και είναι το μοναδικό Κρατικό Επιστημονικό Ινστιτούτο σε όλη την Ευρώπη, όπου μπορεί κανείς να μελετήσει την τεχνική των όπλων και στη συνέχεια να γίνει οπλουργός ολοκληρώνοντας μια ανώτατη σχολή. Η παράδοση του Ινστιτούτου είναι πολύ μεγάλη: το 1878 ξεκίνησε ως μια επαγγελματική σχολή για οπλουργούς.
Στην πόλη του Ferlach υπάρχουν ακόμα πολλά εργαστήρια στα οποία σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στο χέρι όπλα, ενώ χαράζονται και διάφορα όπλα όλων των τύπων και διαμετρημάτων.
Αν θέλετε να εξειδικευτείτε στον τομέα των όπλων, το σχολείο έχει δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: οι μαθητές μπορούν να αποφοιτήσουν έπειτα από εγγραφή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Οπλων, πενταετούς διάρκειας.
Στην περίπτωση αυτή μελετούνται μαθήματα όπως τεχνική επεξεργασία μετάλλων, λειτουργία σύγχρονων μηχανημάτων, σχεδιασμός, εργαστήριο, πυρομαχικά, βαλλιστική και οπτικά.
Επίσης, εκπαίδευση σε μηχανήματα και μηχανολογική εγκατάσταση, τεχνική μετρήσεων και τεχνολογία ελέγχου. H εργασία στο ινστιτούτο χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή σχέση με τη βιομηχανία και τις αναγνωρισμένες εταιρείες στον τομέα των όπλων.
Αυτή η κατεύθυνση φέρνει αγόρια μεταξύ 15 και 19 ετών να εργαστούν με εμπειρογνώμονες στον τομέα και να πραγματοποιήσουν έτσι τα σχέδια της πρακτικής τους εκπαίδευσης.
Από τον σχεδιασμό περνάνε στη συνέχεια στην κατασκευή των όπλων (τουφέκια, πιστόλια, όπλα γενικά).
Στην πόλη του Ferlach υπάρχουν ακόμα πολλά εργαστήρια στα οποία σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στο χέρι όπλα, ενώ χαράζονται και διάφορα όπλα όλων των τύπων και διαμετρημάτων.
Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο HTBLVA είναι όλοι επαγγελματίες που εργάστηκαν επαγγελματικά σε εταιρείες κατασκευής όπλων στην Ευρώπη.

 

Για οπλουργούς
Για τους φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Επαγγελματικό Σχολείο για οπλουργούς, οι σπουδές διαρκούν πάνω από τέσσερα χρόνια. Τον μισό χρόνο των σπουδών τους οι υποψήφιοι οπλουργοί τον περνούν στο εργαστήριο, γιατί η εργασία στον… πάγκο του μάστορα είναι θεμελιώδης σημασίας για τη σχολή.
Συχνά, μερικοί μαθητές έχουν ήδη κάνει μαθητεία σε άλλο επάγγελμα ή έχουν ήδη αποφοιτήσει από άλλη σχολή όταν εγγράφονται σε αυτό το Ινστιτούτο.
Παρ’ όλα αυτά, χρειάζονται τέσσερα χρόνια της επαγγελματικής σχολής για να γίνουν οπλουργοί.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κάθε μαθητής δημιουργεί ένα δικό του όπλο για να μάθει τη δουλειά. Για να πληρούν όλες τις οικονομικές απαιτήσεις, η εκπαίδευση των σπουδαστών περιλαμβάνει τόσο τη χρήση των μηχανών CNC (αυτοματοποιημένο ψηφιακό έλεγχο) όσο και την εργασία CAD.
Στο τέλος των τεσσάρων ετών που απαιτούνται πρέπει να περάσουν από εξετάσεις που περιλαμβάνουν την προετοιμασία ενός χαρακτικού, ξεκινώντας από το χάρτινο σκίτσο μέχρι το τελικό μεταλλικό κομμάτι.
Στο τέταρτο έτος, το όπλο που κατασκεύασαν οι μαθητές λαμβάνει ένα κοντάκι στα μέτρα του, ένα κλισιοσκόπιο, μια διόπτρα και ένα σετ συναρμολόγησής του, που ονομάζεται «Suhlermontage».
Κάθε σπουδαστής ολοκληρώνει την επαγγελματική σχολή με ένα τελικό διαγώνισμα που είναι και «ισοδύναμο» με την πτυχιακή εργασία. Οι απόφοιτοι, χάρη στην πολλαπλή χρησιμότητα της εκμάθησης, εργάζονται όχι μόνο στην κατασκευή των όπλων, αλλά και στον τομέα της βιομηχανίας, του εμπορίου (εισαγωγές / εξαγωγές), στον τομέα της μηχανικής κατεργασίας CNC, καθώς και σε διάφορους φορείς, όπως το Ομοσπονδιακό Γραφείο, η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία, ο Στρατός και η Αστυνομία!
Για να βελτιωθεί η ικανότητα του κάθε μαθητή υπάρχουν διάφορες κατευθύνσεις: ύστερα από δύο χρόνια πρακτικής μπορεί να δώσει εξετάσεις για αρχιτεχνίτης ή, μετά την ολοκλήρωση της επαγγελματικής σχολής, μπορεί να αλλάξει και να παρακολουθήσει την Ανώτερη Σχολή για την τεχνική των όπλων και να επιτύχει τον τίτλο με την τελική εξέταση έπειτα από μια βραχύτερη περίοδο εκπαίδευσης.
Εκτός από τον τίτλο του οπλουργού, το σχολείο προσφέρει στους σπουδαστές τη δυνατότητα να ειδικευτούν και στην τέχνη της χαρακτικής.

Χαρακτική
Ο χαράκτης γνωρίζει όλα τα στάδια του μηχανικού και καλλιτεχνικού φινιρίσματος και την επεξεργασία των διαφόρων υλικών, όπως μέταλλο, ξύλο και πλαστικό.
Ο απόφοιτος ύστερα από δύο χρόνια πρακτικής μπορεί να δώσει εξετάσεις για αρχιτεχνίτης ή, μετά την ολοκλήρωση της επαγγελματικής σχολής, μπορεί να αλλάξει και να παρακολουθήσει την Ανώτερη Σχολή για την τεχνική των όπλων και να επιτύχει τον τίτλο με την τελική εξέταση έπειτα από μια βραχύτερη περίοδο εκπαίδευσης.
Η εκπαίδευση, προσανατολισμένη στην πρακτική εξάσκηση, συμπληρώνεται με επισκέψεις σε πολλές εκθέσεις και εταιρείες του κλάδου.

Στο τέλος των τεσσάρων ετών που απαιτούνται πρέπει να περάσουν από εξετάσεις που περιλαμβάνουν την προετοιμασία ενός χαρακτικού, ξεκινώντας από το χάρτινο σκίτσο μέχρι το τελικό μεταλλικό κομμάτι.
Η παραδοσιακή χειροτεχνία συνδέεται με την «τεχνογνωσία» της επικαιρότητας, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργικότητα για να βρεθούν νέες λύσεις, τόσο για τεχνικούς λόγους όσο και για την ενσωμάτωση νέων υλικών για την κατασκευή των προϊόντων.
Η άριστη γνώση στην επιλογή των υλικών και των σχημάτων των βάσεων των όπλων είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του έργου που πρέπει να εκπληρώσει τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του πελάτη. Οι πρώην μαθητές μπορούν, χάρη στην πληρέστατη εκπαίδευση, να εργάζονται σε διάφορους τομείς.
Μερικοί από τους τομείς στους οποίους οι τεχνίτες μπορούν να απασχοληθούν είναι το εμπόριο, οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, η βιομηχανική χάραξη, η χάραξη των όπλων, η χαρακτική κοσμημάτων, η μεταξοτυπία, κ.λπ.
Σε αυτούς τους καιρούς της τεχνολογικής προόδου, καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικό να είναι πρωτοπόροι, να είναι σε θέση να προσαρμοστούν και να είναι ικανοί σε αυτό το επάγγελμα. Σε μια εταιρεία, οι χαράκτες μπορούν να καλύπτουν διαφορετικές θέσεις. Μπορούν να είναι διευθυντές, να εργαστούν για να εξυπηρετούν τους πελάτες ή στην παραγωγή.
Οι χαράκτες που αποφοιτούν από αυτήν τη Σχολή έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Οι πρώην μαθητές μπορούν να βρουν εργασία στην Αυστρία, αλλά και στο εξωτερικό, όπου μπορούν, με επαφές της Σχολής, να βρουν δουλειά σε όλο τον κόσμο.

 

Διεθνές επίπεδο
Η HTBLVA Ferlach είναι ένα σχολείο Ανώτατης Εκπαίδευσης για την τεχνολογία, τον σχεδιασμό και την τέχνη, στα όπλα και όχι μόνο.
Η σχολή δεν περιορίζεται στη βασική εκπαίδευση, αλλά δραστηριοποιείται σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, από τη μία πλευρά για να ξυπνήσει το ενδιαφέρον των μελλοντικών μαθητών, και από την άλλη για να έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις και εταιρίες.
Αυτές οι επαφές είναι πολύ σημαντικές για τους μαθητές, γιατί μπορούν να βρουν θέσεις για να κάνουν την πρακτική εξάσκησή τους, για να τους αναθέτουν εργασίες για τη διπλωματική τους ή ακόμα και να βρουν μια θέση εργασίας μετά την ολοκλήρωση της σχολής.
Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες μέσα και γύρω από το Ferlach όπου το σχολείο συμμετέχει για να γίνεται γνωστό και να προτείνει την εκπαιδευτική του προσφορά. Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα, μπορούμε να αναφέρουμε τις συναντήσεις των γονέων σε διαφορετικά σχολεία ή τις εκθέσεις για τον επαγγελματικό προσανατολισμό που λαμβάνουν χώρα στο Γκρατς, στο Σάλτσμπουργκ, στη Βιέννη και στο Κλάγκενφουρτ.
Η HTBLVA Ferlach λαμβάνει επίσης μέρος σε διάφορες εκθέσεις στην Καρινθία, όπως η έκθεση για την αναψυχή ή την έκθεση για την ηλεκτρονική κινητικότητα στο Klangenfurt.
Τα σταθερά σημεία του σχολείου για την τεχνική είναι ιδιαίτερα οι εκθέσεις για το κυνήγι, το ψάρεμα και τη φύση στην Αυστρία (στο Wieselburg, το Σάλτσμπουργκ και το Κλάγκενφουρτ), αλλά και στο εξωτερικό.

Πλέον η HTBLVA Ferlach έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας και στην ΕΧΑ στην Ιταλία. Σε όλες αυτές τις «βιτρίνες» του κλάδου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δείχνουν στο κοινό τις κύριες τεχνικές που μπορούν να αποκτηθούν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν με τα μάτια τους τη δημιουργία χαρακτικών σε ακατέργαστες βάσεις και τη δημιουργία κοντακιών από ακατέργαστο κομμάτι ξύλου καρυδιάς…

 

 
Αντζελα Γαλάτη

 

 

2 σκέψεις για το “FERLACH, η Ανώτατη Σχολή Οπλουργικής”

 1. Υπάρχει περιπτωση τηλεκπαίδευσης οπλουργικης online
  μέσω σεμιναριων θεωρητικής και πρακτικης εκπαιδευσης;και αν ναι δίνεται και δίπλωμα οπλουργικης; Ευχαριστώ

  1. Καλημέρα σας.
   Εμείς προσφέρουμε τηλεκπαίδευση πάνω στο κυνήγι μέσα από το https://hunting-academy.edu.gr με πιστοποιπητικό επιμόρφωσης.
   Για περισσότερα όσον αφορά εκπαίδευση σε όπλα και βλητική μπορείτε να μιλήσετε με τον κ. Μπάμπη Αιγινήτη στο τηλ. 6932079139

   Να στε καλά!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο