Freestyle motocross ή αλλιώς FMX!

Το freestyle motocross, ή αλλιώς FMX, έχει τις ρίζες του στο motocross. Οι πρώτου αθλητές του FMX άρχισαν να κάνουν δειλά – δειλά την εμφάνισή τους στις αρχές της δεκαετίας του ’00, αν και οι ρίζες του σπορ μπορούν να εντοπιστούν ακόμη πιο πίσω. Ήδη από τα μέσα του ‘90, το χαρακτηριστικό trick Nac Nac του βασιλιά των αγώνων Supercross Jeremy McGrath, θεωρείται από πολλούς πως ήταν η απαρχή του FMX.

Οι περισσότεροι αθλητές του FMX έχουν μεγαλώσει μέσα στις πίστες motocross και απλά γουστάρουν να κάνουν μεγάλα άλματα, εκτελώντας διάφορα tricks στον αέρα. Οι σύγχρονοι αγώνες FMX έχουν πλέον λάβει δύο κατευθύνσεις. Από την μια έχεις τους αγώνες Big Air ή αλλιώς Best Trick, όπου κάθε αθλητής εκτελεί χωρίς πίεση χρόνου δύο άλματα και κατόπιν βαθμολογείται από μια ομάδα κριτών. Αλλά η παλαιότερη και πλέον διαδεδομένη μορφή αγώνων FMX είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που βλέπουμε στο Red Bull X-Fighters. Μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, κάθε αθλητής έχει το δικαίωμα να εκτελέσει όσα και όποια tricks επιθυμεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο χώρο με πολλές ράμπες.

Κάπου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας άρχισαν να γίνονται και οι πρώτες επίσημες διοργανώσεις στον χώρο του FMX. Το πρώτο Red Bull X-Fighters έγινε το 2001 στην αρένα ταυρομαχιών της Valencia στην Ισπανία. Ήταν μια διοργάνωση με τεράστια επιτυχία, η οποία έμελε να αλλάξει την πορεία του σπορ. Ο θεσμός του Red Bull X-Fighters μετακόμισε στην αρένα του Las Ventas της Μαδρίτης το 2002 και η ιστορία του συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Από το 2001, με την εξέλιξη των events FMX, ήρθε και μια ολόκληρη επανάσταση στον τομέα των tricks. Όταν το 2001 ο Αμερικανός Mad Mike Jones κέρδιζε το πρώτο Red Bull X-Fighters στη Valencia, κανείς δεν εκτελούσε backflip. Και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως μόλις λίγα χρόνια μετά, θα υπήρχαν αναβάτες που θα έβγαζαν απίστευτους συνδιασμούς με βάση το backflip.

Η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη προσπάθεια για backflip με μεγάλη μοτοσυκλέτα ανήκει στον Carey Hart, ο οποίος δοκίμασε να κάνει το trick το 2000, ο πρώτος όμως που τελικά κατάφερε να το βγάλει με ασφάλεια ήταν ο Caleb Wyatt, το 2002. Από εκεί και πέρα, το trick εξαπλώθηκε ραγδαία. Τόσο ο Travis Pastrana όσο και ο Mike Metzger το εκτέλεσαν άψογα στα X-Games της ίδιας χρονιάς. Μάλιστα, μόλις ένα χρόνο αργότερα, άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες παραλλαγές του διάσημου trick.

Το 2006, πρώτος ο Travis Pastrana προσγείωσε ένα double backflip σε επίσημη διοργάνωση. Ήταν το καλοκαίρι του 2006 και έκτοτε ο Αμερικανός σταρ του FMX ορκίστηκε να μην το δοκιμάσει ποτέ ξανά. Διάφοροι άλλοι αθλητές του FMX έχουν από τότε εκτελέσει το trick επιτυχημένα, με τον Cameron Sinclair να γίνεται ο πρώτος που φέρνει το trick σε διαγωνισμό FMX, στο Red Bull X-Fighters του Τέξας το 2009. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του περσινού πρωταθλητή του Red Bull X-Fighters, Josh Sheehan, οφείλεται στο γεγονός ότι είναι από τους λίγους που εκτελεί άψογα double backflip.

Η ιστορία του σπορ ήρθε να πάρει άλλη μια απρόσμενη στροφή όταν ο Γάλλος Thomas Pagès αποφάσισε το 2012 να επιστρέψει στο Red Bull X-Fighters World Tour, μετά από απουσία τριών ετών. Σε μια εποχή που ήταν αδιανόητο να φτάσεις στο βάθρο εάν δεν εκτελούσες άψογους συνδυασμούς backflip, ο Pagès παρουσίασε αρκετά νέα trick που δεν περιλάμβαναν απαραίτητα περιστροφή αναβάτη και μοτοσυκλέτας στον αέρα, ο Γάλλος έκλεψε την παράσταση και τελικά αναδείχτηκε πρωταθλητής του θεσμού το 2013.

Το FMX δεν σταματά να εξελίσσεται και μόνο το μέλλον θα δείξει τι άλλα απίστευτα tricks μας επιφυλάσσουν οι κορυφαίοι ανά τον κόσμο αναβάτες.

 

 

www.redbull.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο