Φυσίγγια τύπου Μagnum, Semi Magnum και Super Magnum: Ανάγκη ή υπερβολή;

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τα πολυσυζητημένα φυσίγγια, τύπου Μάγκνουμ.

Ποια από αυτά θεωρούνται κατάλληλα και για ποια είδη θηράματος; Οι κορυφαίοι ειδικοί είχαν μοιραστεί την άποψή τους μαζί μας και ιδού τι είπαν…

 

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

(Επί 20 έτη επαγγελματίας κατασκευαστής φυσιγγίων και ερασιτέχνης ιδιογομωτής)

«H όλη φιλοσοφία των πολύ ισχυρών γομώσεων είναι να μπορεί ο κυνηγός να χρησιμοποιήσει δύο νούμερα χοντρότερα σκάγια, διατηρώντας την ίδια πυκνότητα στην κατανομή, με ένα ελαφρύτερο φυσίγγι στην ίδια απόσταση. Μ’ αυτή την έννοια και μόνο μπορώ να δεχτώ τη χρησιμότητα των demi magnum φυσιγγίων, αλλά μόνο σε εξαιρετικές, ακραίες περιπτώσεις.

Κατά τα άλλα, η έμπνευση των magnum γομώσεων ανήκει στους Αμερικάνους, που τα θέλουν για τον αγριόγαλο, ένα εξαιρετικά ογκώδες θήραμα. Σκέπτομαι πολλές φορές αν, οι καθ’ όλα υπερβολικοί υπερατλαντικοί “συνάδελφοί” μας, δοκίμασαν ποτέ κυνήγι αγριόγαλου με φυσίγγια μεγάλων συγκεντρώσεων, χαμηλότερες γομώσεις, ψιλότερα σκάγια και βολές κατ’ ευθείαν στο κεφάλι. Πέρα απ’ αυτό, τα Magnum και τα Super Magnum φυσίγγια έχουν μόνο μειονεκτήματα. Μειονεκτήματα υψηλών πιέσεων, μεγάλης καταπόνησης του όπλου, προβληματικών επιδόσεων (σ’ επίπεδο ποιότητας ντουφεκιάς) και υψηλού κόστους.

Ακόμα και στον αγριόχοιρο, που είναι ένα θήραμα με το οποίο για χρόνια έχω ασχοληθεί, είχα παλιότερα τραγικά αποτελέσματα με magnum γομώσεις και, μάλιστα, με πολύ γνωστά εισαγόμενα φυσίγγια. Το αναφέρω αυτό γιατί πολλοί είναι εκείνοι που, ενώ μέμφονται τα magnum, έχουν την εντύπωση ότι στον αγριόχοιρο προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΠΑΚΗΣ

(Κατασκευαστής φυσιγγίων από το 1962)

«Προσωπικά πιστεύω ότι τα Super Magnum φυσίγγια είναι υπερβολή. Αλλά και τα Magnum φυσίγγια, που δίνουν καλά αποτελέσματα στα υδρόβια και στις φάσσες, καλό είναι να μην υπερβαίνουν τα 48 γραμμάρια σκάγια. Μειονέκτημα όλων αυτών των φυσιγγίων είναι οι χαμηλές αρχικές ταχύτητες. Για ψηλές αρχικές ταχύτητες αυτά τα φυσίγγια χρειάζονται πιέσεις που ξεφεύγουν από τα όρια ασφαλείας. Τόσο βαριές γομώσεις σε σκάγια καλό είναι να γεμίζονται με σκάγια επινικελωμένα ή επιχαλκωμένα, που δεν παρουσιάζουν παραμορφώσεις, λόγω της μεγάλης σκληρότητάς τους.

Από τους δύο τύπους σκαγιών, τα επινικελωμένα είναι πιο σκληρά, με μεγαλύτερη αντίσταση στην παραμόρφωση, αλλά τα επιχαλκωμένα είναι πιο εμφανίσιμα και σε διαφανή κάλυκα πιο εμπορικά. Μέχρι σήμερα έχω ρίξει αμέτρητα τέτοια φυσίγγια σε δοκιμές, Magnum και Semi Magnum, αλλά στο κυνήγι δεν χρησιμοποιώ ποτέ πάνω από 36 γραμμάρια σκάγια, κι αυτά μόνο στη φάσσα και την πέρδικα».

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΙΩΤΗΣ

(συγγραφέας βιβλίων για γομώσεις φυσιγγίων και αρθρογράφος σε θέματα όπλων και βλητικής)

«Την άποψή μου για τις γομώσεις τύπου Magnum και Super Magnum θεωρώ ότι την έχω καταθέσει ολοκληρωμένα σε παλιότερο άρθρο μου με τίτλο “Magnum εκδοχές και Magnum μειονεκτήματα”. Τα φυσίγγια τύπου Magnum διαθέτουν πολύ βαρύτερη γόμωση, προσθέτοντας ελάχιστα μόνο μέτρα δραστικού βεληνεκούς. Κατά τ’ άλλα, το μεγάλο ύψος κολώνας σκαγιών προάγει τις παραμορφώσεις σκαγιών, επιβαρύνοντας σημαντικά την ποιότητα της κατανομής. Οι αρχικές τους ταχύτητες, ακόμα και με χρήση σύγχρονων υπερπροοδευτικών πυρίτιδων, είναι κατά κανόνα χαμηλές, προκειμένου να αποφευχθεί η υπέρμετρη αύξηση των αναπτυσσόμενων πιέσεων σε επικίνδυνα επίπεδα. Η καταπόνηση που προκύπτει για τα όπλα (κυρίως τα μη αυτογεμή) είναι μεγάλη και εμφανίζει τα δυσάρεστα αποτελέσματά της, μετά από μακρόχρονη συστηματική χρήση. Για την κατασκευή τους απαιτούνται ακριβά και υψίστης ποιότητας υλικά, προκειμένου να περιοριστούν τα αρνητικά βλητικά χαρακτηριστικά τους. Οι παλιές γομώσεις αντίστοιχου βάρους γινόντουσαν σε μεγαλύτερα διαμετρήματα, όπως το 10 και το 8, απαλλάσσοντας όπλα και φυσίγγια από τις αρνητικές επιπτώσεις που περιγράψαμε. Ως παράδειγμα, στα αρνητικά των φυσιγγίων Magnum, μπορεί να αναφερθεί η προβληματική συμπεριφορά φυσιγγίων, με 29 ή 30 γραμμάρια, σε όπλα διαμετρήματος 20. Τέτοια φυσίγγια χρησιμοποιούνται ευρέως στις ΗΠΑ και δεν είναι τυχαίο ότι εκεί γεννήθηκε και “καλλιεργήθηκε” η μόδα των Magnum».

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top