H «χρωματιστή» τέχνη του πολέμου

Ιστορία του Paintball

Η ιστορία του paintball ξεκινάει στις αρχές του 1970, όταν χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για τη σήμανση σε δέντρα και σε ζώα. Ο Charles Gaines, Hayes Noel και ο Bob Gurnsey ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που σκέφτονται ένα νέο τρόπο για να χρησιμοποιούν τα όπλα και παίζουν μεταξύ τους βάφοντας ο ένας τον άλλον.
Το 1981, δώδεκα φίλοι έπαιξαν το πρώτο παιχνίδι paintball αναψυχής και χρησιμοποιούν τα βιομηχανικά πυροβόλα όπλα paintball από την Εταιρεία Χρωμάτων Nelson σε ένα πεδίο πάνω από 100 στρέμματα (χωρίς μάσκες ή εξοπλισμό ασφαλείας!). Long stretches of quiet, with people busy stalking each other and worried about whether they were being stalked, were the norm.
Ένα από τα πρώτα ονόματα που δίνονται για το άθλημα που τώρα ονομάζουμε σήμερα paintball ήταν «Το Εθνικό παιχνίδι επιβίωσης.” Αυτό το όνομα αντανακλά τη φύση του paintball καθώς για πρώτη φορά, μια μικρή ομάδα φίλων πήγε μαζί στο δάσος για να παίξει παιχνίδια εξόντωσης. Μερικές φορές οι φίλοι μοιράζονταν σε ομάδες για να παίξουν η μια με  την άλλη, αλλά τα περισσότερα παιχνίδια paintball ήταν ο καθένας μόνος του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Με τα χρόνια,το paintball αναψυχής έγινε πιο σύνθετο. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι όταν έπαιζαν χρησιμοποιούσαν ομάδες, έγιναν τα πρότυπα. Διαφορετικές παραλλαγές του παιχνιδιού άρχισαν να δημιουργούνται.

 

Τι είναι το paintball;

To PAINTBALL (Χρωματοσφαίριση) σήμερα, παίζεται σε περισσότερες από σαράντα χώρες από εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων: υπαλλήλους, μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες. Πρόκειται για άθλημα στο οποίο άνδρες και γυναίκες συναγωνίζονται σε ίσους όρους. Η σωματική διάπλαση, η δύναμη και η ηλικία δεν είναι τόσο σημαντικά στο παιχνίδι, όσο η ευφυΐα και η αποφασιστικότητα. Οι παίκτες μαθαίνουν την σημαντικότητα της ομαδικής εργασίας και κερδίζουν αυτοσεβασμό, αναπτύσσοντας παράλληλα ηγετικές ικανότητες.

Είναι άθλημα ομαδικό και σαν όλα τα παρεμφερή αθλήματα, απαιτεί δύο ή περισσότερες ομάδες (από 4 έως 10 παίκτες η κάθε ομάδα) που προσπαθούν να πετύχουν κάποιο σκοπό ή να φθάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να βγάλουμε το δυνατότερο περισσότερους αντιπάλους έξω από το παιχνίδι, πυροβολώντας τους με το αεροβόλο όπλο paintball, το οποίο πυροβολεί ειδικά σχεδιασμένες μπίλιες που περιέχουν χρώμα (χρωματόσφαιρες).

Σαν τύπος παιχνιδιού, είναι μια μίξη των παιχνιδιών κρυφτό, κλέφτες και αστυνόμοι και σκάκι. Έχει κανόνες, σύστημα καταμέτρησης σκορ, διαιτητές, εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα. Αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές του παιχνιδιού, η βασική ιδέα είναι η ύπαρξη δύο ισοδύναμων ομάδων, που προσπαθεί η κάθε μια να κατακτήσει την αντίπαλη σημαία.

Ένα παιχνίδι διαρκεί 10-15 λεπτά και ανάμεσα στα παιχνίδια, οι παίκτες μπορούν να ξεκουράζονται, να ελέγχουν τον εξοπλισμό τους, τα ανανεώνουν τα πυρομαχικά τους (μπίλιες και αέρα) καθώς διηγούνται τις ιστορίες από το παιχνίδι, τις συγκινήσεις της νίκης και τις αγωνίες (συνήθως αστείες) της ήττας. Με νίκη ή ήττα, όλοι περνάνε καταπληκτικά.

Το paintball είναι ένα ομαδικό άθλημα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με πόλεμο. Σκεφτείτε το σαν μία πιο περιπετειώδη έκδοση του “κλέφτες και αστυνόμοι” που παίζαμε παιδιά.

Παίζεται σε πεδία από δύο ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να επιτύχουν κάποιο σκοπό, συνήθως να κατακτήσουν την σημαία της αντίπαλης ομάδας. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, ο κάθε παίκτης προσπαθεί να “μαρκάρει”, να διώξει δηλαδή απο το παιχνίδι παίκτες της αντίπαλης ομάδας χρησιμοποιώντας “μαρκαδόρους” (τα “όπλα” της χρωματοσφαίρισης) και μπίλιες οι οποίες περιέχουν χρώμα (χρωμόσφαιρες).

Η χρωμόσφαιρα (paintball) είναι μια μπίλια από βιοδιασπώμενο υλικό που περιέχει υδροδιαλυτό χρώμα (νερομπογιά). Το περίβλημα της μπίλιας είναι από μαλακή ζελατίνη η οποία σπάει όταν η χρωμόσφαιρα προσκρούσει με την απαραίτητη ταχύτητα επάνω σε σκληρή επιφάνεια ή σε κάποιον παίκτη, χρωματίζοντας την επιφάνεια πρόσκρουσης (μαρκάρισμα).

 

Μαρκαδόρος

Ένας μαρκαδόρος (marker) είναι η αρχική συσκευή που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι του paintball για να σημαδέψει έναν αντιτιθέμενο παίκτη με χρώμα. Χρησιμοποιεί αέριο (συνήθως διοξείδιο του άνθρακα Co2 ή πεπιεσμένο αέρα HPA) για να εξωθήσει τη χρωμόσφαιρα, μέσω μίας κάννης, με ταχύτητα περίπου 100 μέτρα/δευτερόλεπτο.

Αυτή η ταχύτητα είναι επαρκής για τις περισσότερες χρωμόσφαιρες, έστω ώστε να σπάσουν επάνω στον αντίπαλο, αλλά όχι αρκετά γρήγορα για να προκαλέσει ζημία.

 Τι χρειάζεται για να παίξω paintball; Τίποτα, πέρα από καλή παρέα και διάθεση.

Πρέπει να φέρω κάποιο εξοπλισμό; Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι διαθέσιμος στο DYSTOS PAINTBALL PARK. Καλό θα ήταν να φορέσετε άνετα ρούχα, αθλητικά παπούτσια, μποτάκια ή άρβυλα.Η ολόσωμη φόρμα που διαθέτουμε φοριέται πάνω από τα ρούχα σας.

Δεν τα πηγαίνω καλά με τα αθλήματα, μπορώ να παίξω paintball; Φυσικά! Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση για να παίξει κανείς paintball. Ο καθένας παίζει με το ρυθμό και την ένταση που ο ίδιος επιβάλει στον εαυτό του.

Χρειάζεται να έχεις εμπειρία στο χώρο για να παίξεις; Όχι, δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία και μάλιστα η πρώτη φορά είναι αυτή που δεν ξεχνιέται ποτέ.

Είναι ασφαλές; Το paintball, είναι από τα πιο ασφαλή αθλήματα, ασφαλέστερο ακόμα και από άλλα ομαδικά αθλήματα.Τηρούνται αυστηρώς οι κανονισμοί ασφαλείας για τους οποίους γίνεται ενημέρωση πριν από κάθε παιχνίδι. Για να δώσουμε έμφαση και για να βεβαιωθούμε ότι όλα έγιναν κατανοητά πρέπει όλοι να υπογράψουν την ειδική φόρμα πριν παραλάβουν τον εξοπλισμό που παρέχουμε.

Είμαι γυναίκα, μπορώ να παίξω; Φυσικά και μπορείς. Στην πραγματικότητα ένα πολύ μεγάλο μέρος των παικτών είναι γυναίκες.

Είμαι ανήλικος, μπορώ να παίξω; Για ανηλίκους, είναι υποχρεωτική η συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα η οποία διασφαλίζεται είτε με την παρουσία του ίδιου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είτε εξουσιοδοτώντας κάποιον άλλο ενήλικα με έγγραφο σημείωμα.

Πρέπει να έχει καλό καιρό για να παίξω; Παιχνίδια μπορούν να γίνονται ανεξαρτήτως καιρού, εκτός από περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών.

Το χρώμα από τα ρούχα βγαίνει; Το χρώμα που υπάρχει μέσα στις χρωμόσφαιρες βγαίνει εύκολα με ένα απλό πλύσιμο.

Η χρωματόσφαιρα πονάει; Όχι. Οι βολές δεν επιτρέπονται σε απόσταση κάτω από 5 μέτρα και το μέτρο αυτό όπως και όλα τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται αυστηρά. Εξ’ άλλου η ολόσωμη φόρμα, ο προστατευτικός θώρακας η μάσκα προσφέρουν μεγάλη προστασία.

 

Τι πρέπει να προσέξω;

* Μην πυροβολείτε εκτός παιχνιδιού. Αυτονόητο.
* Ελέγξτε την μάσκα για τυχόν ρωγμές.
* Σιγουρευτείτε ότι η μάσκα “κάθεται” καλά στο κεφάλι σας και δεν πρόκειται να βγει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
* Πάντα να θεωρείτε ότι το όπλο είναι γεμάτο, ανεξάρτητως αν είναι ή όχι.
* Μάθετε τους κανόνες του παιχνιδιού και τηρήστε τους κατά γράμμα.
* Ποτέ μην αφαιρείτε την μάσκα σας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, παρά μόνοι στις «ασφαλείς ζώνες» που σας υποδεικνύει ο διαιτητής.
* Αν είστε κουρασμένοι αποφύγετε να παίξετε Painball. Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν στο τέλος της ημέρας, όταν οι παίκτες είναι ξεθεωμένοι
* Ενημερώστε τους υπεύθυνους για οποιαδήποτε αλλεργία ή πάθηση αντιμετωπίζετε.,

Τώρα που μάθατε τα βασικά, μπορείτε να αρχίσετε να “ψάχνεστε” για να βρείτε το κατάλληλο χώρο που σας αρέσει. Ή απλώς να ρίξετε μια ματιά στους παρακάτω.

Πάρνηθα Paintball Club
 
10 λεπτά από το κέντρο της Κηφισιάς βρίσκεται ένας από τους παλαιότερους αλλά και μεγαλύτερους συλλόγους Paintball της Αττικής. Πρόκειται για ένα τεχνητό χωριό που αποτελείται από 6 σπιτάκια, ένα ρέμα και δύο μικρές γέφυρες που μεταφέρουν το παιχνίδι την άλλη μεριά. Η πυκνή βλάστηση γύρω από το χωριό βοηθάει στις κρυψώνες και τον ανεφοδιασμό των παιχτών, οι οποίοι χωρίζονται σε ομάδες των 10 ή 15 ατόμων. Το κόστος της συμμετοχής συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και 200 σφαιριδίων είναι 25€ ευρώ το άτομο. Από Δευτέρα έως Παρασκευή η τιμή συμμετοχής είναι 20€.

Greek Paintball (στο Adventure Park)

Μέσα στο χώρο του Adventure Park στη Μαλακάσα, θα βρείτε και τις εγκαταστάσεις του Greek Paintball. Σε ένα κτήμα 30 στρεμμάτων θα βρείτε πέντε διαφορετικές πίστες πραγματικής περιπέτειας, με δέντρα, χώμα και προστατευτικά λάστιχα σε ανώμαλο έδαφος. Στην κάθε μία παίζονται διαφορετικά παιχνίδια και σενάρια, ενώ ο minimum αριθμός παιχτών στην κάθε μία είναι 10 άτομα, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες των 5. Το κόστος συμμετοχής είναι 25€ ανά άτομο με 200 σφαίρες, ενώ οι επιπλέον 100 σφαίρες κοστίζουν 6€.

Invader Paintball Park

Σε έναν ιδιόκτητο δασικό χώρο 100 στρεμμάτων στη Μαλακάσα βρίσκεται και το καταπράσινο Invader Park, ειδικά διαμορφωμένο με ξύλινα σπιτάκια, γέφυρες, αναχώματα, ναρκοπέδια, παγίδες, εμπόδια, παρατηρητήρια, δεξαμενές κ.α. Είναι προτιμότερο η παρέα σας να αποτελείται από 14 με 16 άτομα, έτσι ώστε να χωριστείτε σε δύο ομάδες και να μπορέσετε να εφαρμόσετε ευκολότερα τα παιχνίδια-σενάρια. Εναλλακτικά θα αγωνιστείτε αντιμέτωποι με κάποια άλλη ομάδα. Το κανονικό κόστος συμμετοχής είναι 25€ ανά άτομο με 200 σφαίρες και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ αν είστε πάνω από 14 άτομα, το κόστος πέφτει στα 20€ ανά άτομο. Επίσης, για κάθε επιπλέον μπίλια πληρώνετε 0.05€.

Bouncing Betty Paintball Field

Τρεις διαφορετικές πίστες, διαθέτει η… Μπέτυ στην Κάντζα. Η κάθε μία είναι περίπου τρία στρέμματα, έχει διαφορετική διαρρύθμιση και παίζονται παιχνίδια με διαφορετικά σενάρια. Σε κάθε μία μπορεί να παίξει παρέα 8 έως 20 ατόμων και μεταξύ των τριών υπάρχει ειδικό προστατευτικό δίχτυ έτσι ώστε να μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα 3 παρέες χωρίς να μπορεί να αλληλεπιδρά η μία με την άλλη. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ενοποίησης των τριών σε μία μεγάλη πίστα 9 στρεμμάτων σε περίπτωση που μια παρέα αποτελείται από 40+ άτομα. Σαββατοκύριακα και αργίες το κόστος συμμετοχής ανά άτομο είναι 25€ και καθημερινές 20€. Οι έξτρα 100 σφαίρες κοστίζουν 5€. Αν είστε μέλος του club (δωρεάν εγγραφή) έχετε 40% έκπτωση στις παραπάνω τιμές.

Sniper Club
Σε μία έκταση 15 στρεμμάτων εξ ολοκλήρου περιφραγμένη, στην Παλλήνη, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Sniper Club, οι οποίες περιλαμβάνουν συνολικά τρεις πίστες. Μία συνολικής έκτασης έξι στρεμμάτων με φυσική διαμόρφωση, μία hyperball και μία speedball συνολικής έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων. Το Club λειτουργεί όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ, μετά από κράτηση, αγώνες διεξάγονται και το βράδυ αφού υπάρχει επαγγελματικός φωτισμός. Τις καθημερινές το κόστος είναι 12€ ανά άτομο με 150 σφαίρες και τα Σαββατοκύριακα 15€ ανά άτομο με 200 σφαίρες. Ο ελάχιστος αριθμός ατόμων είναι 8.

 

www.aliveriwebtv.gr  www.in2life.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο