Η αγάπη κάνει καλό στην υγεία και η 14η του Φλεβάρη είναι μια καλή ευκαιρία για να το θυμόμαστε!

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αγάπη έχει άμεση επίδραση στην υγεία της καρδιάς μας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλοντας στην παράταση του προσδόκιμου ζωής μας. Ως εκ τούτου, με την ευκαιρία της Ημέρας της αγάπης και του Αγίου Βαλεντίνου, το Ισπανικό Ίδρυμα Καρδιάς (FEC) επιθυμεί να μας υπενθυμίσει τη σημασία της διατήρησης της καλής συναισθηματικής υγείας.

Οι συναισθηματικοί δεσμοί που έχουμε με τον σύντροφό μας, τους φίλους και την οικογένειά μας βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων άγχους, στρες και κατάθλιψης, γνωστών ως «ψυχολογικών παραγόντων κινδύνου».

Το συναισθηματικό περιβάλλον συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της ανταπόκρισης στη θεραπεία για ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Αυτό αποδεικνύεται από μια μελέτη που διεξήχθη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς, η οποία έδειξε ότι οι άνθρωποι με ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς βελτίωσαν την ικανότητά τους να αναρρώσουν από την ασθένεια για την οποία έλαβαν θεραπεία κατά δύο έως τέσσερις φορές. Αναμφίβολα, ο έρωτας κάνει καλό στην υγεία μας και θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι, κατά τη φάση του ερωτευμένου, ο εγκέφαλος εκκρίνει ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη, η ντοπαμίνη ή η αδρεναλίνη, οι οποίες προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο δρ Miguel Ángel García Fernández, αναπληρωτής γραμματέας της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, επισημαίνει ότι «υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της ψυχικής μας κατάστασης και της υγείας της καρδιάς μας. Έτσι, προκειμένου να προλάβουμε τις καρδιαγγειακές παθήσεις, εκτός από τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, πρέπει να ενθαρρύνουμε την παρουσία θετικών συναισθημάτων ενισχύοντας τους συναισθηματικούς μας δεσμούς με το περιβάλλον μας».

Από την άλλη πλευρά, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με συναισθηματικά προβλήματα έχουν χαμηλότερη καρδιακή άμυνα. Πρόκειται για τη μελέτη «Το συζυγικό στρες επιδεινώνει την πρόγνωση σε γυναίκες με στεφανιαία νόσο», που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, η οποία μελέτησε 600 γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών. Σύμφωνα με τον Δρ García Fernández, «η μελέτη ήταν διαφωτιστική και εκπληκτική, καθώς έδειξε ότι οι γυναίκες σε γάμους με έντονο στρες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή από ό,τι οι γυναίκες που ζούσαν σε καλή σχέση με τον σύντροφό τους». Η έρευνα αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άγχος στο γάμο προκαλεί εξέλιξη της στεφανιαίας αρτηριοσκλήρυνσης, με αύξηση της αστάθειας των αθηρωματικών πλακών που ευνοούν την εμφάνιση καρδιακών επιπλοκών.

 

 

www.healthstat.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top