Τα ξενικά είδη είναι ένας από τους πέντε κύριους παράγοντες απώλειας βιοποικιλότητας. Μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 12.000 ξενικά είδη από τα οποία το 15% αποτελούν σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης.
Το 2013, η FACE και η Διεθνής Ένωση για το Γεράκι και τη διατήρηση των αρπακτικών πτηνών (IAF) συνεργάστηκαν με τη Σύμβαση της Βέρνης για να αναπτύξουν έναν Κώδικα Δεοντολογίας για το Κυνήγι και τα ξενικά Είδη. Ο κώδικας ορίζει 7 Αρχές που καθοδηγούν τις δραστηριότητες, τις οποίες αναλαμβάνουν οι κυνηγοί και οι κυνηγετικές ενώσεις για να ελαχιστοποιήσουν και να αποτρέψουν την αρνητική επιρροή των ΔΛΠ.
Από τότε, η FACE και η IAF συντάσσουν εκθέσεις εφαρμογής κάθε δύο χρόνια για να παρουσιάζουν συγκεκριμένα παραδείγματα ενεργειών που έχουν ληφθεί για την εκπλήρωση των απαιτήσεων που αναφέρονται σε καθεμία από τις 7 αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας.
Περήφανα ανακοινώνουν στην FACE ότι έχει δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσει το 2021 την έκθεση για την εφαρμογή στην 41η μόνιμη επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2021.
Απαντώντας στην πρωτοβουλία, η γραμματεία της Συνέλευσης της Βέρνης δήλωσε: «Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των στρατηγικών και των εργαλείων που αναπτύχθηκαν από τη Σύμβαση της Βέρνης. Η Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης είναι ευγνώμων για τις προσπάθειες που καταβάλλουν η FACE και η IAF να συνεργάζονται τακτικά με κυνηγετικές ενώσεις σε όλη την Ευρώπη για την καταπολέμηση της εξάπλωσης των ξενικών ειδών.»