Η απογοήτευση των κυνηγών για την πρόωρη λήξη του τρυγονιού στη Μάλτα

Η περίοδος κυνηγιού τρυγονιού τον Σεπτέμβριο στα νησιά της Μάλτας ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 19 ημέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς επιτεύχθηκε ο στόχος των 500 τρυγονιών που είχε καθοριστεί από το νόμο.

Αυτό κοινοποιήθηκε από την WBRU (Μονάδα ρύθμισης των άγριων πτηνών) σε αδειοδοτημένους κυνηγούς μέσω SMS. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυνηγοί δεν μπορούν πλέον να κυνηγούν αυτόν τον Σεπτέμβριο. Το κυνηγετικό λόμπι FKNK επέμεινε ότι σε αντίθεση με ό, τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το τρυγόνι στη φύση αυξάνεται. «Αυτό είναι σαφέστερο από το γεγονός ότι τους μήνες Σεπτέμβριος 2018, 2019 και 2020, ο αριθμός κάρπωσης των τρυγονιών στη Μάλτα δεν ξεπέρασε ποτέ τα 300 πουλιά. Ως εκ τούτου, και μεταξύ άλλων έγκυρων λόγων, αυτός είναι ο λόγος που ο νόμος καθιέρωσε τον αριθμό 500, για τον οποίο η Ομοσπονδία Κυνηγιού και Διατήρησης (FKNK) έχει εκφράσει δημόσια επιφυλάξεις », δήλωσε ο γενικός γραμματέας Daniel Xriha.

«Η ατυχία σε όλα αυτά είναι ότι τα ερευνητικά προγράμματα για τα τρυγόνια που ξεκίνησε από το FKNK τον Σεπτέμβριο του 2021 θα σταματήσουν επίσης. Στην πραγματικότητα, η έρευνα για το αν το πουλί είναι νεαρό ή ενήλικο θα πρέπει επίσης να σταματήσει σήμερα, ενώ η έρευνα, την οποία ξεκίνησε το FKNK μόλις πριν από μερικές ημέρες μέσω της εφαρμογής MyHunt για κινητά σε συνεργασία με την Hunter & Co., παύει απότομα».

Η Μάλτα αναμένεται να μειώσει το όριο κάρπωσης στα τρυγόνια κατά 50% κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το είδος χρειάζεται περισσότερη προστασία. Το τρυγόνι περιπλανιέται επίσης στη Μάλτα την άνοιξη υπό αμφισβητούμενη παρέκκλιση από την απαγόρευση κυνηγιού της Ε.Ε. την άνοιξη. Η κυβέρνηση της Μάλτας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει είτε πλήρη απαγόρευση κυνηγιού στο τρυγόνι, είτε υποχρεωτική μείωση κατά 50% της κάρπωσης κατά το φθινόπωρο. Η τρέχουσα μέγιστη κάρπωση για τα τρυγόνια που κυνηγήθηκαν το φθινόπωρο είναι 500. Η Ε.Κ. συζητούσε εδώ και καιρό την τύχη των πληθυσμών των τρυγονιών με το BirdLife International και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία κυνηγών FACE.

Μεγαλύτερες χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εξετάζουν την απαγόρευση του κυνηγιού του τρυγονιού όλο το χρόνο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει ένα σαφές μήνυμα εδώ. Αυτή η απόφαση να επιτραπεί στη Μάλτα να κυνηγηθούν μόνο 500 τρυγόνια τον Σεπτέμβριο σημαίνει επίσης ότι οι πιθανότητες μιας ανοιξιάτικης περιόδου κυνηγιού για τρυγόνια είναι σίγουρα εκτός συζήτησης », δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BirdLife Malta, Mark Sultana. Πρόσθεσε επίσης ότι γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει σεβασμός στους νόμους περί κυνηγιού στη Μάλτα, αυτό το περιορισμένο όριο κάρπωσης δεν θα εμπόδιζε τους κυνηγούς να θηρεύσουν περισσότερα. «Αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση της Μάλτας να ενισχύσει τις προσπάθειες επιβολής της και η BirdLife Malta θα παραμείνει δεσμευμένη να κάνει ότι είναι αναγκαίο για ην παρακολούθηση αυτού που συμβαίνει στην ύπαιθρο μας, θα υποστηρίξει τις προσπάθειες επιβολής. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Μάλτας συνεχίζει να αγνοεί τα επιστημονικά δεδομένα».

www.maltatoday.com.mt

Eπιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top