Η πραγματική τιμή του Κυνηγόσκυλου!

Γράφει ο Καλφόπουλος  Κώστας,   www.kurzhaarverginas.blogspot.com

 

Ένα καλό κυνηγόσκυλο είναι πραγματικά για έναν καλό κυνηγό ένα όνειρο ζωής αλλά ποιο είναι το πραγματικό κόστος, ώστε να μην ζούμε με αυταπάτες.

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι κυνηγοί έχουν στόχο και όνειρο να αποκτήσουν έναν καλό σκύλο. Οι απαιτήσεις για όσους έχουν πλέον τη  δυνατότητα στις εποχές ισχνών αγελάδων που ζούμε είναι μεγάλες.  Όμορφος όσο το δυνατόν κοντά στον φυλετικό τύπο που ανήκει, ικανός με πραγματικά αρπακτικά ένστικτα κυνηγίου και επίσης πολύ καλά εκπαιδευμένος. Κάποιοι πιστεύουν ότι ποιο προσιτό σε αυτούς που δεν διαθέτουν την απαιτουμένη οικονομική δύναμη είναι ένα ελπιδοφόρο κουτάβι .

Επειδή όμως σκοπός μου είναι να αναφερθώ σε αλήθειες που έχουν να κάνουν με το απαιτούμενο κόστος, θα εστιάσω στους παράγοντες που έχουν να κάνουν με την τιμή του σκύλου. Ως πρώτος παράγοντας είναι η γενεαλογία και το εκτροφείο. Ένα κουτάβι από κάποιον καταξιωμένο εκτροφέα που ζευγάρωσε τα σκυλιά του, που έχουν τίτλους στην εργασία και την μορφολογία και επίσης έχουν απόδειξη και τη αναπαραγωγική αξία τους υπερέχουν κατά πολύ από σκύλους που δεν απόδειξαν τίποτα και απλά αναπαράγονται επειδή έχουν Γενεαλογικό  χάρτη.

Ένας άλλος παράγοντας  που παίζει  ρόλο στην αύξηση της τιμής είναι η διατροφή . Αυτοί που κοιτούν να βγάλουν χρήματα είτε είναι κυνηγοί είτε « ψευτοεκτροφείς  σκυλέμποροι» προσπαθούν να διώξουν τα κουτάβια στον πρώτο μήνα της ζωής του, ενώ άλλες φορές η ελλιπής διατροφή μαζί με μη σωστή από παρασίτωση έχουν ως αποτέλεσμα όταν πάτε να παραλάβετε το κουτάβι ενώ είναι 2 ή 2 ½ μηνών η σκελετική του μορφή και δομή να μοιάζει με μικρότερο.

Αρά η πλούσια διατροφή για τον σωστό εκτροφέα ιδιώτη ή επαγγελματία συνάδει στην αύξηση του κόστους της γέννας. Α! και να μην ξεχάσω ότι και η μητέρα όλο το διάστημα που είναι έγκυος  χρειάζεται προσεγμένη διατροφή ώστε και αυτή να μην πληγή από την γέννα της και χάσει την δύναμη της. Είναι επίσης κατανοητό ότι οι γονείς πρέπει να έχουν πολύ καλή διατροφή για να διατηρηθούν σε πλήρη κυνηγετική φόρμα ώστε να μπορούν να έχουν και κάποιους τίτλους σε κυνηγετικές δοκιμασίες. Αλλά αυτά  χρειάζονται χρόνο και οικονομικό κόστος.

Επένδυση ή Λαχείο

Αυτά λοιπόν, τα παραπάνω,  φέρνουν προς τα επάνω την τιμή ενός τέτοιου κουταβιού. Αλλά τι πραγματικά είναι το κουτάβι από μια τέτοια γέννα, επένδυση σωστή ή λαχείο. Εδώ σίγουρα η σωστή έρευνα σε βάθος χωρίς τσιγκουνιές χρόνου και χρήματος ενός  εκτροφέα με καλή έξωθεν μαρτυρία και  με γνώση της φυλής, αλλά και με καλό γενετικό κεφάλαιο.

Σίγουρα είναι μια καλύτερη επένδυση από τον κάθε τυχαίο που ζευγαρώνει ότι γεννά για να αποκτήσει κουτάβια και κατά επέκταση λίγα χρήματα γιατί αυτά τα κουτάβια πωλούνται σε χαμηλές τιμές της τάξεως  των 200-250 €. Κανείς  δεν ξέρει αν ένα τέτοιο κουτάβι φτωχής εκτροφικής αξίας θα εξελιχθεί και θα ανταπεξέλθει στις προσδοκίες του μελλοντικού ιδιοκτήτη. Μπορεί ναι! Αλλά οι γενετικές πιθανότητες λένε όχι.

Αν με ρωτούσατε ποιο θα ήταν το σωστό θα σας  έλεγα ότι κάθε υποψήφιος ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να κάνει μια αυτοκριτική για τις δυνατότητες  που έχει σε χρόνο, γνώσεις, καθώς και τι χρήματα έχει στην διάθεση του, για να φτάσει τον σκύλο του σε ένα ικανοποιητικό στάδιο εκπαίδευσης και αν δεν μπορεί να μην ξεκινήσει καν να μπει σε τέτοια διαδικασία. Γιατί είτε  κουτάβι πάρει είτε  ενήλικα σκύλο και στις δυο περιπτώσεις το κόστος είναι μεγάλο.

Η αγορά ενός κουταβιού από αναγνωρισμένο εκτροφέα, το μεγάλωμα α του κουταβιού με μια καλή ξηρά τροφή τουλάχιστον για 18 μήνες, τα εκπαιδευτικά σε κάποια ελεγχόμενη περιοχή (‘όπου πληρώνουμε το θήραμα) όταν είναι σκύλακας , οι βενζίνες , ο χρόνος από την εργασία που θα χάσουμε (γιατί με μια Κυριακή  σκύλο δεν φτιάχνεις) τότε όταν όλα αυτά τα προσθέσουμε θα δούμε ότι είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Σήμερα μάλιστα,, για πολλούς, είναι μια δυσβάσταχτη δαπάνη. Πείτε λοιπόν, ότι κάποιος το προσπαθεί. Μόνος του πόσες πιθανότητες έχει να πετύχει;

“Kαθείς εφώ ετάχθη”

φίλοι κυνηγοί, ας αφήσουμε τις μεσοβέζικες λύσεις. Αυτά μας έφεραν εδώ που είμαστε! Οι Αρχαίοι πρόγονοι μας και ο καθηγητής μου έλεγε «καθείς εφώ ετάχθη»καθένας  στο πόστο του και στην ειδικότητα του. Αλλά ας δούμε τι γίνεται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες . Είχα την ευκαιρία, με τις σπουδές μου, να δω από κοντά τι γίνεται στον χώρο των κυνοτρόφων. Αν κάποιος θέλει να γίνει ιδιοκτήτης κάποιου σκύλου κάνει την έρευνα του όχι με στόχο την χαμηλή τιμή όπως εδώ αλλά σε ποιον καταξιωμένο σοβαρό εκτροφέα  θα διαλέξει να επενδύσει πάνω του τα όνειρα. Στόχος του δεν είναι να πάρει ένα φτηνό σκύλο αλλά κάτι εγγυημένο με βούλα και υπογραφή. Ρωτούν για αυτόν για το ήθος του τον τρόπο δουλειάς του κτλ, τότε έρχονται σε επαφή, εδώ παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν μόνο την τιμή.

Βέβαια σε αυτές τις χώρες η κυνηγετική πράξη έχει την αξία της και ο κυνηγετικός σκύλος έχει ευκαιρίες να αποδείξει την δουλειά του εκτροφέα εκπαιδευτή του. Άλλωστε οι περισσότεροι που αγόρασαν σκύλο στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι τέτοιοι εκτροφείς σπάνια δίνουν σκυλιά τους από κουτάβια στον ιδιοκτήτη και αν ναι και εφόσον με συμφωνία ότι στην κρίσιμη ηλικία  εκπαίδευσης ο σκύλος θα πάει ξανά στον εκτροφέα, ώστε, αυτός να του δείξει τον σωστό «δρόμο» πάνω στο κυνήγι.

Tο ηθικό δίδαγμα

Όταν κάποτε 22 χρονών τότε ρώτησα τον κ. Μosser (φίλος, Βαβαρός κυνηγός), μα δεν σας κοστίζει πολλά; Μου απάντησε: «τα χρήματα μου μόνο έτσι δεν θα πάνε χαμένα διότι έχω υπογράψει ειδικές συμφωνίες και ξέρω ότι στο τέλος θα έχω τον σκύλο που θέλω. Ένα σκύλο με πολλές απαιτήσεις». Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα . Έτσι ο πελάτης θα αποκτήσει έναν ώριμο σκύλο που θα αξίζει τα χρήματα του και  θα  αποτελεί μια ζωντανή διαφήμιση.

Αν και όπως είπα οι εποχές είναι άσχημες θέλουμε να λέμε αλήθειες. Το περιοδικό που έρχεται στα χέρια σας είναι ένα περιοδικό για χόμπι στο οποίο μόνο αλήθειες θέλουμε να γράφονται. Λίγοι είναι πλέον αυτοί που ψάχνουν κάτι τόσο καλό. Έτσι λοιπόν, εκείνοι που ακόμη έχουν το κουράγιο να  παράγουνε σκύλους για κυνήγι, ο στόχος τους δεν πρέπει να είναι πολλά σκυλιά με λίγα λεφτά, δηλαδή, αυτό που λέμε η κατανάλωση φέρνει το κέρδος .

Αυτά είναι για κυνοτρόφους που ντροπιάζουν την Οικογένεια μας. Ο στόχος είναι λίγα και καλά σκυλιά για απαιτητικούς κυνηγούς γεμάτους δύναμη και γούστο για αυτό που μπορούν ακόμα να κάνουν.  Καλώς ή κακώς, για να φτιάξει κάποιος ένα καλό σκυλί, πέρα από τα έμφυτα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει, χρειάζεται πολλές εργατοώρες και υψηλό κόστος για να καλλιεργήσει – αναπτύξει τα επίκτητα χαρακτηριστικά, τα οποία θα ξεδιπλώσουν τα προσόντα του σκύλου και θα τον οδηγήσουν να κερδίσει το θαυμασμό μας και τον τίτλο του καλού σκύλου. Ε, αυτό κοστίζει κι όποιος δουλεύει πραγματικά πρέπει να πληρώνετε και πραγματικά. Δεν συμφωνείτε; Εύχομαι σε όλους καλύτερες ημέρες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top