Η τελική αντίστροφη μέτρηση άρχισε για το νέο νόμο της αποκατάστασης της φύσης στην Ευρώπη

Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πολυαναμενόμενη πρόταση για τους δεσμευτικούς στόχους αποκατάστασης της φύσης, ελπίζουμε χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Η FACE θεωρεί την πρόταση ένα κρίσιμο βήμα για να διασφαλίσει ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα βασικό μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030.

Τα 7 εκατομμύρια κυνηγοί της Ευρώπης συμμετέχουν ενεργά στην αποκατάσταση των οικοτόπων για δεκαετίες με δικό τους κόστος και θα αγκαλιάσουν τη νέα πρωτοβουλία ως ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης των μικρών πληθυσμών θηραμάτων. Μέσα από την εμπειρία τους από πρώτο χέρι, οι κυνηγοί γνωρίζουν ότι αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση για την επίτευξη αποτελεσμάτων στη φύση.

Ο προηγούμενος στόχος για αποκατάσταση τουλάχιστον του 15% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων μέχρι το 2020 δεν επιτεύχθηκε, εν μέρει λόγω της αποτυχίας καθορισμού των κατάλληλων βασικών δεδομένων και της έλλειψης πολιτικής βούλησης για δράση στην κατάλληλη κλίμακα. Για να αποφευχθεί η επαναλαμβανόμενη αποτυχία, απαιτείται μια προσέγγιση δύο ταχυτήτων:

  • Ορισμένες ειδικές δεσμεύσεις για ορισμένους τύπους οικοτόπων/οικοσυστημάτων στο πλαίσιο συμφωνηθέντων στόχων, κριτηρίων, πτυχών μέτρησης και διακυβέρνησης του νέου νόμου, π.χ. μέτρα αποκατάστασης των οικοσυστημάτων γλυκού νερού, δημιουργία ποταμών ελεύθερης ροής, μερίδιο καλλιεργήσιμων εκτάσεων με χαρακτηριστικά φυσικού τοπίου, όπως φράχτες, των στραγγισμένων τυρφώνων που διαβρέχθηκαν εκ νέου
  • Μια ευρύτερη στρατηγική με κατευθυντήριες γραμμές και δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων έως το 2030 (και μετά), σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν εθνικά σχέδια αποκατάστασης. Τα δύο θα πρέπει να λειτουργούν παράλληλα, αλλά το πρώτο θα αποφέρει αποτελέσματα σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Οι τομείς εστίασης προτεραιότητας θα πρέπει να περιλαμβάνουν οικοσυστήματα γλυκού νερού, αγροοικοσυστήματα (ιδίως λιβάδια) και δάση. Ένα στρατηγικό πλαίσιο για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων απαιτεί προτεραιότητες σε υποεθνικό επίπεδο, τη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών και τη δέσμευση με ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων από το αρχικό στάδιο της διαδικασίας σχεδιασμού.

Καθώς η αποκατάσταση απαιτεί μια προσέγγιση σε επίπεδο τοπίου, ο ρόλος της διατήρησης με βάση την κοινότητα που περιλαμβάνει κυνηγούς, αγρότες, διαχειριστές γης, περιβαλλοντικές ομάδες και άλλους θα είναι βασικός για την ανάπτυξη επιτυχημένων μέτρων διατήρησης. Από την πλευρά της η FACE υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος θα πρέπει να αποφεύγει την εστίαση στην προστασία των ειδών, η οποία καλύπτεται ήδη από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την επικείμενη νομική πρόταση, ο Torbjörn Larsson, Πρόεδρος της FACE δήλωσε:
«Αυτή πρέπει να είναι μια πραγματικά πρωτοποριακή στιγμή για τη διατήρηση της φύσης και αποτελεί ήδη βασικό αίτημα στην Εκστρατεία μας για τους Ευρωπαίους Κυνηγούς. Είναι σημαντικό η νέα πρόταση να μεταφραστεί σε επιτυχημένες τοπικές πρωτοβουλίες επί τόπου και να δώσει κίνητρα για τη σημαντική συμβολή των κυνηγών στη διατήρηση της φύσης, όπως καταδεικνύεται στο www.biodiversitymanifesto.com ».

 

 

www.face.eu

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο