Ισπανοί Τοξότες βοηθούν στη διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων

Αυτή η απόφαση λήφθηκε μετά από εκτεταμένη μελέτη, λαμβάνοντας υπόψιν τη διεθνή εμπειρία των σχεδίων διαχείρισης όπου οι κυνηγοί-τοξότες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο πληθυσμών θηλαστικών σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές.

Το έργο ξεκίνησε τη δημιουργία της SCAES-FMCπηρεσία ελέγχου άγριων ειδών με τόξα), η οποία ιδρύθηκε σε στενό συντονισμό με την Κυνηγετική Ομοσπονδία της Μαδρίτης, μέλος της Βασιλικής Ισπανικής Κυνηγετικής Ομοσπονδίας (RFEC). Οι φορείς αυτής της υπηρεσίας, οι οποίοι είναι εθελοντές, επιλέγονται σύμφωνα με τις δεξιότητες και την εμπειρία τους για να εξασφαλίσουν την καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Μετά την ίδρυση του SCAES-FMC, ξεκίνησε μια εξάμηνη πειραματική φάση. Καθώς τα αποτελέσματα ήταν θετικά, το έργο έλαβε το πράσινο φως, καθώς και ειδικό νομικό πλαίσιο με εξαιρέσεις για να μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντα.

Μόλις συμφωνήθηκε το πλαίσιο, οι εθελοντές της SCAES-FMC ήταν σε θέση να διαχειρίζονται αγριόχοιρους αστικών περιοχών ή άλλα είδη συγκρούσεων όποτε ο πληττόμενος δήμος είχε λάβει την αντίστοιχη άδεια. Αυτό σημαίνει ότι το SCAES-FMC ενεργεί σε ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι ή άλλα ζώα, όταν τους ζητηθεί να το πράξουν.

Μέχρι τώρα, η SCAES-FMC και οι 58 εθελοντές της έχουν αφαιρέσει πάνω από 550 αστικά αγριογούρουνα και άλλα είδη σε διαφορετικούς δήμους. Επιπλέον, λόγω της πίεσης της ομάδας SCAES-FMC, τα αστικά ζώα άρχισαν να μεταναστεύουν σε ασφαλέστερες περιοχές μακριά από οικισμούς.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Μαδρίτης θεωρεί το SCAES-FMC ως ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης. Άλλες πόλεις στην Ισπανία, όπως το Οβιέδο, η Χιχόν, η Βιτόρια, το Αλικάντε, το Λούγκο ή η Μάλαγα άρχισαν τώρα να δημιουργούν ειδικές ομάδες ελέγχου κυνηγών-τοξοτών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες εδαφικές ομοσπονδίες κυνηγιού, μέλη της RFEC. Λόγω αυτού του φαινομένου ντόμινο, περισσότερες ισπανικές πόλεις και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ενδιαφέρον γι’ αυτό το έργο.

Η συνάφεια αυτού του έργου για τη διαχείριση της άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των ζημιών των θηραμάτων και των ασθενειών των ζώων, ειδικά σε (υπο)αστικές περιοχές, είναι σημαντική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το έργο και άλλα παρόμοια έργα έχουν εμφανιστεί στο Μανιφέστο Βιοποικιλότητας της FACE .

 

Για περισσότερες πληροφορίες www.face.eu

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top