Κανόνας δεύτερος: Επίγνωση των ιδιαίτερων συνθηκών

Ο καιρός
Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν γενικότερα αλλά και η μετεωρολογική πρόγνωση για το διάστημα της εξόρμησης ειδικότερα, θα αποτελέσουν βασικό παράγοντα επιτυχίας της εξόρμησης ή αποτροπής εκκίνησής της. Αυτό ισχύει σε κάθε κλίμακα ταξιδιού. Οι μουσώνες λ.χ. το καλοκαίρι στη νότια Ασία, είναι από τους λόγους που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ταξίδι, όπως ακριβώς κι ένα βαθύ χαμηλό βαρομετρικό το οποίο θα επηρεάσει την ορεινή περιοχή στην οποία υπολογίζαμε να κάνουμε ορειβασία.

Οι πόροι
Αν η εξόρμησή μας στηρίζεται σε δικούς μας πόρους (προμήθειες, αναλώσιμα και τεχνικό εξοπλισμό), θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα κουβαλήσουμε αλλά και ότι θα μας φτάσουν όχι μόνο για το διάστημα της εξόρμησης, αλλά και για το ήμισυ επιπλέον ή και περισσότερο. Εξόρμηση μιας εβδομάδας μακριά από τον πολιτισμό, πρέπει να περιλαμβάνει εφόδια 10 ημερών κ.ο.κ.
Σε περίπτωση που θα στηριχτούμε σε ξένους προς εμάς πόρους, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα εξής: η προμήθεια νερού και τροφίμων θα πρέπει να είναι ασφαλής (αγορά, διαλογή, κυνήγι) και σταθερή. Τα καταφύγιά μας προστατευμένα από καιρικές συνθήκες και ζώα, αλλά και ασφαλή σχετικά με τη δική μας δράση (χωρίς κίνδυνο αλλοίωσής τους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως φωτιά, απορρίμματα, διατάραξη οικοσυστήματος).

Η γνώση της περιοχής
Δεν νοείται ταξίδι χωρίς την ελάχιστη γνώση για την περιοχή στην οποία θα κινηθούμε. Χάρτες ενημερωμένοι, οδηγίες από έμπειρους γνώστες ή άλλες πηγές, συμβουλές επιτόπου από ντόπιους, μελέτη και προετοιμασία (χάραξη κύριας πορείας αλλά και εναλλακτικών διαδρομών, δημιουργία ενός σεναρίου έκτακτης ανάγκης για δύσκολα ταξίδια), γνώση χρήσης τεχνολογικών βοηθημάτων (GPS, πυξίδα, ραδιοτηλέφωνο κ.λπ.). Φυσικές δυσκολίες, όπως το ανάγλυφο της περιοχής, το υψόμετρο, δύσκολα περάσματα (φαράγγια, ποτάμια), πρέπει να είναι γνωστά ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, σωματικά και τεχνικά. Βέβαια, όχι μόνο για τα αρνητικά δεδομένα, αλλά και για τα θετικά (οι φυσικές ομορφιές, η παρατήρηση της άγριας ζωής, της πανίδα και της χλωρίδα, τα φυσικά φαινόμενα κ.λπ.).

Σωστή προσαρμογή
Λάβαμε υπόψη μας τα παραπάνω, είμαστε σε καλή κατάσταση και με ανεβασμένο ηθικό ξεκινάμε. Η διάθεσή μας είναι στο ζενίθ και πιστεύουμε ότι η εξόρμησή μας θα είναι ένας υγιής «περίπατος». Και φυσικά έτσι θα πρέπει να πιστεύουμε. Όμως εδώ ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι. Το πρώτο λάθος που γίνεται, κυρίως από τους αρχάριους, είναι να πιέσουν τον εαυτό τους και να υπερβάλουν τις δυνάμεις τους, κυρίως λόγω της ευφορίας από την ελευθερία που νιώθουν, απαλλαγμένοι από την πίεση και το άγχος (ακόμα και αυτό της προετοιμασίας) τα οποία αφήνουν πίσω τους. Το σωστό είναι να πάμε αργά. Να συνηθίσουμε σε έναν ρυθμό ικανό ώστε να μη μας κουράζει αλλά και να μη μας «κοιμίζει». Να καταστρώσουμε ένα απλό πλάνο κίνησης, με συχνά διαλείμματα, όχι μόνο για να ξεκουραζόμαστε μέχρι να συνηθίσει το σώμα (να πάρει τις ανάσες του), αλλά και να ελέγξουμε τον εξοπλισμό μας ο οποίος πρέπει να «πάρει» τη θέση του στο σώμα μας (και ποτέ το αντίθετο). Σε περίπτωση κίνησης ανά ομάδα, θα πρέπει να συντονίσουμε τους ρυθμούς μας αλλά και τους ρόλους μας (αρχηγός, εμπροσθοφυλακή, «σκούπα») μέσα σε αυτή. Αυτό το τελευταίο προϋποθέτει αρκετή δόση αυτογνωσίας αλλά και υπευθυνότητας, πέρα όλων των άλλων.

Κάθε εξόρμηση διαφορετική
Ακόμα και δύο ίδια ως προς τον προορισμό ή τον τρόπο κίνησης ταξίδια, δεν είναι όμοια. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κάθε εξόρμησή μας σπάνια είναι ίδιοι. Και αυτή φυσικά είναι η ομορφιά του ταξιδιού στη φύση.
Από το επόμενο τεύχος θα αρχίσουμε να αναλύουμε τεχνικά όλες τις παραμέτρους που καθορίζουν μια επιτυχημένη εξόρμηση στον απέραντο θαυμαστό κόσμο της περιπέτειας.

Του Γιώργου Μαστοράκη
 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top