Καθαρόαιμος ή ημίαιμος ιχνηλάτης;

Του Θανάση Κυριτσάκα

 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μου αναφέρουν ότι «εμείς μια ζωή κυνηγούσαμε με όποιο σκυλί μάς έκανε τη δουλειά μας στο κυνήγι. Τι περισσότερο θα κερδίσουμε αν αποκτήσουμε έναν καθαρόαιμο ιχνηλάτη;».

Είναι γεγονός ότι όλοι οι ιχνηλάτες κυνηγούν, και τα καθαρόαιμα και τα ημίαιμα. Όμως τα στοιχεία που κάνουν τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες ιχνηλατών είναι πολλά και σημαντικά.

 

Καθαρόαιμα

 1. Όλες οι καθαρόαιμες ράτσες ιχνηλατών στον κόσμο αντιπροσωπεύονται από αντίστοιχα CLUB, των οποίων σκοπός είναι η βελτίωση, η ανάπτυξη και η σταθερότητα της ράτσας.
 2. Τα CLUB διοργανώνουν «Εκθέσεις Μορφολογίας» με σκοπό τη σταθερότητα της φυλής στα μορφολογικά πρότυπα, με αυστηρές προδιαγραφές.
 3. Τα CLUB διοργανώνουν τοπικούς και εθνικούς «Αγώνες των Ιχνηλατών» στο πρακτικό κυνήγι (λαγός, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, αγριοκούνελο), όπου η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.
 4. Οι αγώνες είναι είκοσι περίπου για κάθε θήραμα μέσα στην κυνηγετική περίοδο. Μέσα από τους αγώνες οι ράτσες δοκιμάζονται στα εργασιακά πρότυπα, δηλαδή στο ψάξιμο, στο πλησίασμα, στο ξεσήκωμα, στην καταδίωξη. Επίσης στο κυνηγετικό πάθος, στην αντοχή, στην υπακοή. Η βαθμολογία είναι ατομική και αυστηρή, δεν συγχωρείται κανένα λάθος.
 5. Οι κυνηγοί-μέλη του Club παίρνουν μέρος στους αγώνες με την ομάδα των σκύλων τους που κυνηγούν. Στους αγώνες ιχνηλατών υπάρχουν μόνο σκυλιά κυνηγιού, δεν υπάρχουν «σκύλοι αγώνων» όπως στα πουλόσκυλα.
 6. Ο κυνηγός είναι υποχρεωμένος να δηλώνει στο CLUB και στον Κεντρικό Κυνολογικό Όμιλο της χώρας, την ημερομηνία τού ζευγαρώματος, την ημερομηνία της γέννας, να βάζει τσιπάκι ή τατουάζ στο σκυλάκι για να πάρει το «πιστοποιητικό γέννησης» του κουταβιού, που δεν είναι τελικό pedigree.
 7. Στον πρώτο χρόνο περίπου πρέπει να παρουσιάσει το κουτάβι στους επίσημους κριτές του Κεντρικού Κυνολογικού Ομίλου, οι οποίοι θα το εξετάσουν μορφολογικά, ψυχολογικά, σωματικά για να υπογράψουν την επικύρωση (confirmation) για το τελικό pedigree.
 8. Για τους γεννήτορες υπάρχει επίσημος «Πίνακας Γεννητόρων», όπου κατατάσσονται σε μια κλίμακα από το 1-6, η οποία γράφεται στο  pedigree, ανάλογα τις διακρίσεις που έχουν πάρει σε αγώνες μορφολογίας και κυνηγιού. Με αυτό τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες των σκύλων και το Club, κάνουν επιλεκτικές γέννες με γονείς που πράγματι έχουν άριστα μορφολογικά και εργασιακά πρότυπα της ράτσας, σκοπεύοντας με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση και τη σταθερότητα της φυλής.
 9. Τα κουτάβια των καθαρόαιμων ιχνηλατών γίνονται καλοί και άριστοι ιχνηλάτες, σε ποσοστό 90% και πάνω.
 10. Οι καθαρόαιμοι ιχνηλάτες είναι γεννημένοι κυνηγοί, με κληρονομικά κυνηγετικά στοιχεία σε άριστο επίπεδο. Αρκεί να σας αναφέρω ότι πολλά Club έχουν ζωή αιώνων και μέσα στην πορεία τους αγωνίζονται συνεχώς για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ράτσας σε άριστα μορφολογικά κι εργασιακά πρότυπα.

Ημίαιμα

 1. Μια τυχαία ανεξέλεγκτη διασταύρωση, χωρίς γνωστό γενεαλογικό δέντρο.
 2. Καμιά κυνολογική και κυνοτεχνική υποστήριξη, καμιά βελτίωση, ανάπτυξη και σταθερότητα, μηδέν σε όλα.
 3. Ένα ποσοστό 10% ίσως γίνουν καλοί ιχνηλάτες, αλλά πάντα προβληματικοί σε κυνηγετικές και «κοινωνικές» συμπεριφορές.
 4. Καμιά συνέχεια στο μέλλον. Καμιά εξασφάλιση ότι θα έχουμε απογόνους καλούς, δεδομένου ότι τα ημίαιμα έχουν αίματα από δεκάδες άλλες ράτσες (τσοπανόσκυλα, πουλόσκυλα, άλλα ημίαιμα) και το DNA στους σκύλους πάει οκτώ γενεές πίσω, χάος αμέτρητο.
 5. Χάνουμε απλώς το χρόνο μας και το χρήμα μας τελικά, όταν ασχολούμαστε με τα ημίαιμα.
 6. Διατηρώντας ημίαιμα, δεν συμβάλλουμε στην κυνολογική ανάπτυξη της χώρας μας που φημίζεται αρνητικά για τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων και ημίαιμων ανά την Ευρώπη.
 7. Τα ημίαιμα «εξαφάνισαν» τον καθαρόαιμο «Ελληνικό Ιχνηλάτη», αυτό δεν μας τιμά ως χώρα και ως κυνηγούς.

Δεν χρειάζεται να απαριθμήσω και άλλα κυνολογικά εγκλήματα στο όνομα των ημίαιμων και των λεγόμενων γκέκικων, τα οποία, ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, μόνο ζημιά έχουν προσφέρει στην ελληνική κυνολογία.

Τα συμπεράσματα και η απόφαση είναι δική σας…

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο