Γράφει ο οπλουργός, Αντρέας Κούρκουλος
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο κοινός εχθρός του εξοπλισμού ενός παπιοκυνηγού το Γενάρη στον Έβρο, και ενός στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων στα βουνά του Αφγανιστάν; η απάντηση είναι: η ΦΥΣΗ. Δηλαδή, οι φυσικές εκείνες συνθήκες που επιδρούν στη διάβρωση του εξοπλισμού του.
Το πρόβλημα
Πραγματικά, όσο πιο άγρια είναι η φύση, τόσο περισσότερα θηράματα προσφέρει στο κυνηγό, και τόσο καλύτερη απόκρυψη στο στρατιώτη, απαραίτητη για την επιβίωση του. Παράλληλα όμως, σε κάθε επαφή μαζί της, ‘εξαπολύει’ εναντίον των όπλων μας, μια πληθώρα απειλών, με τη μορφή της διάβρωσης από την υγρασία και ιδιαίτερα το αλμυρό νερό, της σκόνης, που ενώνεται με το λιπαντικό του όπλου και καταστρέφει δια της τριβής τα κινούμενα μέρη καθώς, και τα κάθε είδους κτυπήματα από πέτρες, κλαδιά, πεσίματα στο ανώμαλο έδαφος και άλλα. Πως μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις απειλές και με πιο τρόπο;
Η λύση έρχεται από το χώρο της τεχνολογίας
Για άλλη μια φορά η τεχνολογία, και μάλιστα στη πιο σύγχρονη έκφραση της με τη μορφή των κεραμικών υλικών, έρχεται να δώσει τη λύση. Τα κεραμικά υλικά, που αντικαθιστούν τα μέταλλα σε πάρα πολλές εφαρμογές όπου υπάρχει απαίτηση για μικρό βάρος, ιδιαίτερη υψηλή σκληρότητα και αντοχή σε καταπονήσεις, είναι τώρα στη διάθεση μας με τη μορφή μιας καινούργιας φιλοσοφίας βαφής που αναπτύχτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα όπλα στρατιωτικών τμημάτων που επιχειρούν σε ιδιαίτερα αντίξοο φυσικό περιβάλλον, τη κεραμική βαφή Cerakote.
Η απόλυτη προστασία
Η βαφή Cerakote ή Cerakote finish όπως συνηθίζεται να αναφέρεται στους κύκλους των οπλουργών στις Ηνωμένες Πολιτείες, έφερε την επανάσταση σε όσα ξέραμε σχετικά με την προστασία του όπλου. Αποτέλεσμα ιδιαίτερα επίπονης επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη εταιρειών αιχμής, η Cerakote εφαρμόζεται τόσο στα μεταλλικά μέρη του όπλου, ατσάλι, αλουμίνιο κλπ, όσο και σε οποιαδήποτε άλλο υλικό από το οποίο απαρτίζεται η οπλική κατασκευή όπως πλαστικό, ξύλο, πολυμερές κ. α. Έχοντας στη δομή της λιπαντικά στοιχεία, η βαφή Cerakote επιτρέπει στα κινούμενα μέρη του όπλου να λειτουργούν με ελάχιστο λιπαντικό με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η προσκόλληση σωματιδίων σκόνης από το περιβάλλον που προκαλούν φθορά όταν παγιδευτούν στο κλείστρο στα ελατήρια κλπ χαρακτηριστικό που έχει αποδειχθεί στη πράξη, ιδιαίτερα χρήσιμο σε αυτόματα στρατιωτικά όπλα με υψηλό κύκλο λειτουργίας (βολές ανά λεπτό).
Η Cerakote αποτελείται από τη κυρίως βαφή, η οποία είναι διαθέσιμη σε μία πληθώρα χρωμάτων και αποχρώσεων, και το σκληρυντή που ενώνεται χημικά με τη βαφή προσδίδοντας της μοναδικές ιδιότητες.
Η διαδικασία της βαφής
Το εξάρτημα του όπλου, κάννη, βάση, κλπ που πρόκειται να βαφεί αποσυναρμολογείται στα επιμέρους εξαρτήματα που το απαρτίζουν, και κατόπιν καθαρίζεται από σκόνη κατάλοιπα πυρίτιδας κλπ με ειδικά για τη περίπτωση χημικά υγρά, και απολιπαίνεται ολοκληρωτικά με ιδιαίτερη προσοχή καθόσον η απόλυτη καθαρότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή εφαρμογή της βαφής. Από αυτό το σημείο και πέρα το εξάρτημα πρέπει να αγγίζεται μόνο με γάντια μίας χρήσεως για την αποφυγή μόλυνσης του με τυχόν σωματίδια από το περιβάλλον.
Το επόμενο στάδιο είναι η τοποθέτηση στον ειδικό φούρνο για ορισμένο χρόνο και θερμοκρασία, ούτως ώστε να απομακρυνθεί και το παραμικρό ίχνος λιπαντικού, το οποίο τυχόν θα ξεφύγει από το χημικό καθαρισμό. Κατόπιν ακολουθεί η αμμοβολή του εξαρτήματος, ένα από τα σημαντικότερα στάδια της όλης διαδικασίας, που αφαιρεί οποιαδήποτε προηγούμενη βαφή ή επικάλυψη, με αποτέλεσμα το εξάρτημα του όπλου, κάννη, κλείστρο, βάση κλπ, να είναι τώρα ακριβώς στη μορφή που είχε αμέσως μετά την μηχανουργική του κατεργασία από το εργοστάσιο κατασκευής.
Οι παραπάνω προκαταρτικές εργασίες πρέπει να τονιστεί ότι, επιβάλλεται να ολοκληρωθούν με θρησκευτική ευλάβεια ούτως ώστε να έχουμε ένα απόλυτα καθαρό και γυμνό εξάρτημα έτοιμο να δεχθεί τη κεραμική βαφή.
Κατόπιν ακολουθεί η βαφή του εξαρτήματος στο χρώμα που έχουμε επιλέξει, με ειδικό πιστόλι και συγκεκριμένη τεχνική, που διδάσκεται από την εταιρεία που κατασκευάζει τη Cerakote.
Tώρα το εξάρτημα, είναι πλέον έτοιμο για το τελικό στάδιο που είναι η τοποθέτηση στο φούρνο για μία ακόμη φορά, για συγκεκριμένη ώρα και θερμοκρασία, όπου η επιφάνεια του θα υποστεί τη θερμική κατεργασία (curing) , που θα της προσδώσει τις εξαιρετικές αντοχές των κεραμικών υλικών στη διάβρωση, την υψηλή αντίσταση στη τριβή και την ιδιαίτερη επιφανειακή σκληρότητα και αντοχή στο χρόνο και όλα αυτά, σε βαθμό πρωτόγνωρο για ότι μέχρι τώρα γνωρίζαμε σχετικά με τη βαφή των όπλων.
Αποτελέσματα ελέγχων και δοκιμών
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα αποτελέσματα ελέγχων της βαφής Cerakote , του Διεθνούς Οργανισμού Πιστοποίησης, ASTM International , προκύπτει ότι οι αποχρώσεις για όπλα όπως η Cerakote Graphite Black έχουν αντοχή σε τεστ αλατονέφωσης 3500 ώρες ενώ η παραδοσιακή βαφή (Blueing) έχει ήδη υποστεί διάβρωση στις 6 ώρες ή ότι η απόχρωση ανοξείδωτου, Cerakote Stainless, μπορεί να αντέξει μέχρι 1000 ώρες στο παραπάνω τεστ, ενώ το πραγματικό ανοξείδωτο ατσάλι έχει ήδη αρχίσει να διαβρώνεται στις 6 ώρες.
Παρομοίως εντυπωσιακά, είναι και τα πειράματα του Διεθνούς Οργανισμού Πιστοποίησης πού αφορούν στην αντοχή της Cerakote στη σκληρότητα, στην αντίσταση στη τριβή και την αντοχή σε κάμψη και εφελκυσμό, όπου η Κεραμική βαφή ξεπερνάει κατά πολύ οποιοδήποτε είδος βαφής όπλων είχαμε στη διάθεση μας μέχρι σήμερα.
Πως και που εφαρμόζεται
Η Cerakote μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους όπλο καινούργιο ή παλαιότερο και σε κάθε επιφάνεια μεταλλική, ξύλινη ή συνθετική, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε διαφορετικά χρώματα στο ίδιο όπλο, όπως για παράδειγμα να βάψουμε μία κάννη σε μαύρο χρώμα, γυαλιστερό ή ματ, και να δώσουμε στη βάση του ίδιου όπλου μία γκρι απόχρωση, σαν εκείνη του τιτανίου, ή μια εμφάνιση ανοξείδωτου ατσαλιού, με ιδιαίτερα όμορφο αποτέλεσμα.
Επιπρόσθετα, το πολύ μικρό πάχος επιφανειακής επικάλυψης (0.001′ inches) έχει σαν επακόλουθο να διατηρούνται ευδιάκριτα τα στοιχειά του όπλου και τα τυχόν σκαλίσματα. Όπλα παλαιά ή ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας, αξιοποιούνται έτσι με το καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς η κεραμική βαφή θα τους δώσει ακριβώς την εμφάνιση που θέλουμε, παρατείνοντας την απόλαυση της χρήσης τους για πολλά χρόνια.
Η τεχνολογία λοιπόν, που αρκετές φορές μας δυσκολεύει και μας μπερδεύει , μπορεί να μας δώσει λύσεις που όχι μόνο απογειώνουν τη διάρκεια ζωής των όπλων μας αλλά και τα ομορφαίνουν, τα καθιστούν πιο λειτουργικά, και μας επιτρέπουν, αν το επιθυμούμε, να εφαρμόσουμε το προσωπικό μας γούστο στην εμφάνιση τους.