Τα 10 καλύτερα μέρη στην Ευρώπη που πρέπει να πας για αναρρίχηση

Δεν χρειάζεται να περιμένεις το καλοκαίρι για τις αναρριχητικές σου διακοπές. Τόλμησε αυτή την άνοιξη να σκαρφαλώσεις στους παρακάτω κορυφαίους προορισμούς. Οι 2 από αυτούς μάλιστα είναι στην Ελλάδα.

Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να επισκεφθείς τα πιο θεαματικά αναρριχητικά πεδία στην Ευρώπη, οπότε γιατί να περιμένεις? Τα χιόνια άρχισαν να λιώνουν και η Νότια Ευρώπη προσφέρει ιδανικές συνθήκες για σκαρφάλωμα αυτή την εποχή. Παράλληλα θα συναντήσεις λιγότερο κόσμο στα αναρριχητικά πεδία, καλύτερες τιμές για διαμονή και διατροφή και φυσικά ιδανικές θερμοκρασίες για σκαρφάλωμα.
Επιλέξαμε τους 10 καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς στην Ευρώπη, με εύκολη πρόσβαση και μεγάλη ποικιλία διαδρομών. Μάλιστα οι δύο από αυτούς βρίσκονται στη χώρα μας και μπορείς εύκολα και γρήγορα να τους επισκεφτείς. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να μπεις και στο Climb Europe website.

Μαγιόρκα

Χώρα: Ισπανία
Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Palma
Αν και το μεγαλύτερο αναρριχητικό ενδιαφέρον προσελκύουν τα πεδία που βρίσκονται στην καρδιά της Ισπανίας, εντούτοις η μεγάλη ποικιλομορφία και τα μαγευτικά τοπία της Μαγιόρκα την καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ευρώπη, με πολλές διαδρομές μέσης δυσκολίας, ανεξερεύνητες ορθοπλαγιές και μεγάλες δυνατότητες για deep water solo.
Υπάρχουν πολλά αναρριχητικά πεδία στο νησί, ωστόσο ξεχωρίζουν αυτό στην Sa Gubia με πάνω από 100 διαδρομές μέσης δυσκολίας, η χερσόνησος της Formentor με εντυπωσιακά βράχια πάνω από την θάλασσα, αλλά και φοβερές πλάκες, σχισμές και αρνητικά στην Es Fumat και στη La Creveta.

Σικελία

Country: Ιταλία
Closest airport: Παλέρμο
Αυτό το παραδεισένιο νησί διαθέτει πάνω από 1.000 διαδρομές μιας ή πολλαπλών σχοινιών για κάθε επιπέδου αναρριχητή, με πλάκες, στέγες, καμινάδες και σχισμές. Εκεί θα βρείτε τέσερις διαφορετικές περιοχές με διαδρομές εκ των οποίων κάθε μια προσφέρει διαφορετικού τύπου αναρρίχησης.
H πιο φημισμένη περιοχή για σκαρφάλωμα είναι η πολυσύχναστη λουτρόπολη San Vito lo Capo η οποία διαθέτει τέσσερα χιλιόμετρα παραλιακά βράχια και παρότι έχει απαγορευτεί η αναρρίχηση σε κάποια από αυτά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία διαδρομών. Πάντως τις περισσότερες διαδρομές θα τις βρείτε στο Monte Pellegrino στο Παλέρμο, ενώ στην Μεσίνα και στο Παλέρμο θα βρείτε φοβερές περιοχές για deep water solo.

Κυπαρίσσι

Χώρα: Ελλάδα
Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Αθήνα
Αυτό το μαγευτικό παραλιακό χωριουδάκι βρίσκεται σε απόσταση πέντε ωρών από την Αθήνα με αυτοκίνητο και μόλις μια από το Λεωνίδιο (επίσης ένας εξαιρετικός αναρριχητικός προορισμός με πάνω από 1.400 διαδρομές) και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη σας καθώς διαθέτει υπέροχες διαδρομές σε τελείως απομονωμένες περιοχές.
Η περιοχή έχει πρόσφατα εξελιχθεί αναρριχητικά και αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 200 διαφορετικές διαδρομές, στις πλαγιές του όρους Πάρνωνας. Τα πιο φημισμένα πεδία είναι της Μπαμπάλα με υψηλής δυσκολίας διαδρομές, του Νερόμυλου για εύκολες διαδρομές και στην ερημική παραλία Βλυχάδα όπου υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις βαθμολογίες των διαδρομών.
Χώρα: Ισπανία
Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Alicante
Αυτή είναι η πιο φημισμένη περιοχή της Costa Blanca, με εντυπωσιακούς τοίχους από ασβεστόλιθο στους οποίους υπάρχουν πάνω από 300 διαδρομές με κάθε βαθμό δυσκολίας. Αν προσθέσουμε σε αυτές την ευρύτερη περιοχή του Benidorm, τότε έχουμε οκτώ αναρριχητικά πεδία με πάνω από 750 διαδρομές συνολικά.
Στη Sella, που βρίσκεται στην καρδιά μιας υπέροχης κοιλάδας θα βρείτε διαδρομές για κάθε επίπεδο δυσκολίας, ενώ στη Hidden Valley και το Divino θα βρουν υπέροχες διαδρομές αυτοί που αρέσκονται στα δύσκολα. Ακόμη και το καλοκαίρι έχει δροσιά σε αυτά τα πεδία καθώς οι εντυπωσιακοί τοίχοι εξασφαλίζουν σκιά για τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Finale Ligure

Χώρα: Ιταλία
Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Γένοβα
Οι πυκνόφυτοι λόφοι και κοιλάδες που βρίσκονται πίσω από την γραφική ιταλική πόλη διαθέτουν πάνω από 3.000 διαδρομές σε καλής ποιότητας ασβεστόλιθο και για κάθε επιπέδου αναρριχητές.
Η συγκεκριμένη περιοχή έγινε ευρέως γνωστή στις δεκαετίες του 1980 και ’90 με πιο φημισμένη αυτή στο Monte Cucco. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο σε διαδρομές μιας σχοινιάς όσο και πολλαπλών σχοινιών και ειδικά στο πεδίο Bric Pinarella όπου οι διαδρομές ξεπερνούν τα 250 μέτρα μήκος.

Siurana

Χώρα: Ισπανία
Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Βαρκελώνη
Αυτή η παγκοσμίου φήμης αναρριχητική περιοχή στα Όρη Sierra de Prades, όπου η Margo Hayes έγραψε πριν λίγο καιρό ιστορία στέλνοντας την φοβερή La Rambla, διαθέτει πάνω από 1.750 διαδρομές με κάθε βαθμό δυσκολίας, αλλά και ορισμένες εξαιρετικά δύσκολες.
Το θετικό με αυτή την περιοχή είναι ότι χωρίζεται σε πολλά μικρά πεδία οπότε σπάνια έχεις την αίσθηση της πολυκοσμίας. Η συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα φημίζεται για το τεχνικό της σκαρφάλωμα σε διαδρομές κάθετες ή ελαφρά αρνητικές με πολλά μικρά και κοφτερά τακάκια.

Κάλυμνος

Χώρα: Ελλάδα
Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Κώς και μετά με πλοίο
Μπορεί η αναρριχητική δραστηριότητα στην Κάλυμνο να ξεκίνησε μόλις το 2000, ωστόσο αυτή την στιγμή διαθέτει την υψηλότερη συγκέντρωση υψηλής ποιότητας διαδρομών σπορ αναρρίχησης στον κόσμο, με πάνω από 80 πεδία και 3.400 διαδρομές.
Παντού θα βρείτε φιλικά πεδία σε κίτρινο και πορτοκαλί ασβεστόλιθο, ενώ τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών από το κέντρο του χωριού Μασούρι. Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί όπου την άνοιξη γίνεται μαγικό με αγριολούλουδα να φυτρώνουν παντού.

Frankenjura

Χώρα: Γερμανία
Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Νυρεμβέργη / Μόναχο
Πρόκειται για την καλύτερη, μεγαλύτερη, πιο φημισμένη και πιο όμορφη περιοχή για αναρρίχηση στην Γερμανία με περισσότερες από 1.000 ορθοπλαγιές με γκρι και λευκό ασβεστόλιθο κριμένες στα άγρια δάση.
Οι περισσότερες διαδρομές είναι μιας σχοινιά και σχετικά μικρές. Ωστόσο με πάνω από 10.000 διαφορετικές επιλογές θα βρει κάποιες που να του ταιριάζουν κάθε επιπέδου αναρριχητή. Εξαιτίας του καιρού και του βόρειου προσανατολισμού των περισσότερων πεδίων η αναρρίχηση την άνοιξη είναι απολαυστική, αλλά τον χειμώνα μάλλον απαγορευτική.

El Chorro

Χώρα: Ισπανία
Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Μάλαγα
Αυτό το φημισμένο ασβεστολιθικό φαράγγι μπορείς να το προσεγγίσεις με τα εντυπωσιακά μονοπάτια που κρέμονται στις κάθετες πλαγιές και είναι ένα από τα πιο νότια αναρριχητικά πεδία στην Ευρώπη. Οι εντυπωσιακοί κάθετοι τοίχοι υπόσχονται να εξασφαλίσουν μοναδικές αναρριχητικές εμπειρίες σε διαδρομές κάθε βαθμού δυσκολίας.
Συνολικά υπάρχουν πάνω από 800 διαδρομές μιας ή πολλαπλών σχοινιών που ξεκινούν από την είσοδο του φαραγγιού όπου βρίσκονται και οι θρυλικές διαδρομές Africa και Zeppelin. Σε αυτό το στενό τμήμα του φαραγγιού βρίσκονται τα πεδία Los Cotos, El Polvorin, αλλά και το Makinodromo με τα φοβερά αρνητικά του.

Osp, Misja Pec και Crni Kal

Χώρα: Σλοβενία
Πλησιέστερο αεροδρόμιο: Τριέστε (Ιταλία)
Αυτή η φημισμένη αναρριχητική περιοχή διαθέτει πάνω από 600 διαδρομές με εύκολη πρόσβαση σε τρία αναρριχητικά πεδία που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση από 4km μεταξύ τους. Παράλληλα είναι κοντά με άλλα αναρριχητικά πεδία της Ιταλίας και της Κροατίας.
Ο εντυπωσιακός τοίχος σε σχήμα U που βρίσκεται στο Osp διαθέτει κάθε δυσκολίας διαδρομές με καλή ασφάλιση, αλλά και κάποιες πολλαπλών σχοινιών που απαιτούν τη χρήση αφαιρούμενων ασφαλειών. Πολύ κοντά βρίσκεται το πεδίο Misja Pec που διαθέτει κυρίως υψηλής δυσκολίας διαδρομές, αλλά και το πεδίο Crni Kal με χαμηλότερες και ευκολότερες διαδρομές.

www.redbull.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο