ΚΥΝΗΓΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

Έρευνα της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Wildlife Biology το 2013.

Υπενθυμίζουμε ότι μια δημοσίευση σε περιοδικό τέτοιου μεγάλου επιστημονικού κύρους γίνεται ΜΟΝΟ μετά από κρίση διεθνούς επιτροπής διακεκριμένων ειδικών επιστημόνων. Η δημοσίευση αυτή αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση της σοβαρότητας του έργου που επιτελεί το επιστημονικό προσωπικό των κυνηγετικών οργανώσεων.

Η κατανόηση της επίδρασης της θήρας στα αποδημητικά πτηνά είναι απαραίτητη για την επίτευξη της αειφόρου διαχείρισης των πληθυσμών τους. Σκοπός της εργασίας ήταν να συνθέσει τις τρέχουσες γνώσεις για την κυνηγετική όχληση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα και να περιγράψει μια μελέτη περίπτωσης στην Ελλάδα.

Το κυνήγι μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και τις μετακινήσεις των πτηνών, αλλά οι σχετικές έρευνες δεν έχουν δείξει οποιαδήποτε επίπτωση με την αύξηση της θνησιμότητας, τον περιορισμό στη διατροφή, τη μείωση της σωματικής κατάστασης, της επιτυχίας αναπαραγωγής την ερχόμενη άνοιξη και οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη μείωση του πληθυσμού.

Αναπτύχθηκε μια μέθοδος διάγνωσης, η οποία παρέχει ένα εργαλείο για την εκτίμηση της δυνητικής ευαισθησίας ενός είδους ή ομάδας ειδών στην κυνηγητική όχληση. Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής έδειξε ότι η επίδραση της κυνηγετικής όχλησης στα θηρεύσιμα είδη είναι αντίστροφη της κάρπωσής τους. Η νέα αυτή προσέγγιση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση της θήρας.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ
Sokos C., Birtsas P., Connelly J., Papaspyropoulos K. 2013. Hunting of migratory birds: disturbance intolerant or harvest tolerant? Wildlife Biology 19: 113-125.

 

www.panida.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top