Ένας Έλληνας κυνηγός μας ξεναγεί στα κυνηγοτόπια της Αυστραλίας
Πρόκειται για μία ήπειρο στην οποία εκατομμύρια στρέμματα βρίσκονται διαθέσιμα και επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους τη δυνατότητα για καλύτερο κυνήγι και ψάρεμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τι καλύτερο όμως από το να διεισδύσουμε έστω και φανταστικά, στα υπέροχα κυνήγια της περιοχής με τη βοήθεια του κ. Χρήστου Πάλλη, Έλληνα και μόνιμου κατοίκου Αυστραλίας και να μας κατατοπίσει λεπτομερώς όσον αφορά σε αυτό το τεράστιο νησί και τους τρόπους κυνηγίου που εφαρμόζονται σ’ αυτό.
«Κ&Φ»: Πόσοι είναι οι κυνηγοί στην Αυστραλία; Ποιο είναι το πιο δημοφιλές θήραμα των κυνηγών και πόσο συχνά ασχολείστε με το αγαπημένο σας χόμπι;
Χρήστος Πάλλης: Στην Αυστραλία το κυνήγι απασχολεί περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους και ο πληθυσμός τους κάθε χρόνο και αυξάνεται. Έχουμε την δυνατότητα να κυνηγούμε όλο το χρόνο. Μας το επιτρέπει βέβαια και το κυνηγετικό καθεστώς. Διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία θηραμάτων όπως αγριογούρουνα, τράγους, λαγούς, κουνέλια καθώς και ζαρκάδια. Η μοναδική απαγόρευση αφορά στις πάπιες και στα ορτύκια από το μήνα Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο.
Παράλληλα στην Αυστραλία οι περισσότεροι κάτοικοι χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα, είτε είναι κυνηγοί, είτε αγρότες, είτε επαγγελματίες σκοπευτές.
«Κ&Φ»: Πόσο μακριά ταξιδεύετε για να βρεθείτε αντιμέτωποι με το αγαπημένο σας θήραμα;
«Χ.Π.»: Η Αυστραλία όπως γνωρίζετε είναι μία τεράστια χώρα. Ταξιδεύουμε από 150 μέχρι και 500 χλμ για να φθάσουμε στον τόπο κυνηγίου, ενώ παραμένουμε σε αυτόν 3 με 4 ημέρες έχοντας καλή παρέα και βεβαία ποτέ δεν ξεχνούμε το ελληνικό παραδοσιακό φαγοπότι!
«Κ&Φ»: Τι είδους αντιξοότητες, αδυναμίες, απειλές ή και ευκαιρίες συνήθως αντιμετωπίζει ο τοπικός Κυνηγετικός σας Σύλλογος;
«Χ.Π.»: Συνήθως ταξιδεύουμε πολλά άτομα μαζί με αυτοκίνητα 4×4 (μας τα παρέχουν οι Σύλλογοι) με οδηγό πάντα δύο αυτοκίνητα μπροστά και επικοινωνούμε μεταξύ μας με δορυφορικά τηλέφωνα όπου το σήμα τους δεν χάνεται ποτέ, καθώς και με uhf. Άρα είμαστε αρκετά οργανωμένοι ώστε να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές.
Ο μεγαλύτερος Κυνηγετικός Οργανισμός είναι ο SSAA (sporting shooters association of Australia), ο οποίος μετρά 1.000.000 εγγεγραμμένα μέλη τα οποία εκπροσωπούν και τους Αυστραλούς κυνηγούς στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως γνωρίζετε, τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να απαγορεύσουν τη χρήση πυροβόλων όπλων συνήθως από κατοίκους Ευρωπαϊκών χωρών που επίσης εκπροσωπούν τα δικαιώματά τους.
«Κ&Φ»: Υπάρχει Ελληνικός Κυνηγετικός Σύλλογος στην Αυστραλία;
«Χ.Π.»: Η Ομοσπονδία της Αυστραλίας (κυνήγι και διατήρηση των δικαιωμάτων) και διάφορα άλλα μέλη διατηρούν όλες τις απαραίτητες σχέσεις με υποκαταστήματα σε όλα τα μέρη της χώρας.
Ο δικός μας Σκοπευτικός-Κυνηγετικός Σύλλογος, ονομάζεται «Αδελαϊδα», δημιουργήθηκε το 1990 και έχει τη βάση του στην Νότια Αυστραλία με 450 ελληνικά εγγεγραμμένα μέλη με εξυχρωνισμένες αίθουσες και εγκαταστάσεις που εμείς οι ίδιοι κατασκευάσαμε με αρκετούς εθελοντές όπως τον πρόεδρο της κοινότητας για την διεξαγωγή αθλητικών γεγονότων όπως σκοπευτικούς και κυνηγετικούς αγώνες. Με πολύ δουλειά και θέληση έχουμε πλέον στην κατοχή μας 650 στρέμματα.
«Κ&Φ»: Ποια διαδικασία απαιτείται ώστε να αποκτήσει κάποιος κυνηγετική άδεια στη χώρα σας;
«Χ.Π.»: Προπονούμε τα μέλη μας στα πυροβόλα όπλα με ασφάλεια παρέχοντάς τους τις κατάλληλες και απαραίτητες δυνατότητες, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον με ασφαλή τρόπο. Ύστερα μπορούν τα μέλη αυτά να κάνουν αίτηση στην αστυνομία για να αποκτήσουν κυνηγετική άδεια και ύστερα από συγκεκριμένα τεστ που θα περάσουν με επιτυχία, θα λάβουν την άδειά τους σε 28 ημέρες.
Μία φορά το χρόνο μαζί με τον Σύλλογός μας ταξιδεύουμε σε όλη την επικράτεια και συναντούμε τα αδέλφια μας από τις υπόλοιπες πόλεις με σκοπευτικούς διαγωνισμούς που καταλήγουν πάντα με γλέντια, χαρές και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι να ευχόμαστε στην υγεία της πατρίδας μας, της Ελλάδας!