Λαγός στιφάδο (Μακεδονίτικη)

Τα υλικά που χρειάζονται για το συγκεκριμένο φαγητό είναι τα εξής:

1 λαγός κομμένος σε μερίδες

2 κιλά κρεμμύδια στιφάδου

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι λάδι

½ σούπα τοματοπελτέ

1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες εμπορίου ή 2 ποτήρια νερού φρέσκιες ντομάτες στον τρίφτη

1 ποτήρι νερού με κρασί

ξύδι, αλάτι, πιπέρι

2 φύλλα δάφνης

1 ξυλάκι κανέλλας.

Τα υλικά  για τη μαρινάδα είναι τα εξής:

2 ποτήρια νερού με λευκό κρασί

½ ποτήρια νερού λευκό ξύδι

½ ποτήρια νερού ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι σε φέτες

3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

4 φύλλα δάφνης

8 κόκκους μπαχάρι

θυμάρι, δενδρολίβανο, κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι

Αφού ανακατέψουμε σε μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας, τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια του λαγού. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Την επόμενη μέρα βγάζουμε τα κομμάτια του λαγού, τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε καλά. Ζεματάμε ελαφρώς τα κρεμμύδια και τα στραγγίζουμε καλά. Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο καυτό λάδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με τα κομμάτια του λαγού.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Συμπληρώνουμε όλα τα υλικά για το φαγητό και λίγο ζεστό νερό, εκτός κρεμμυδιών. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Τότε προσθέτουμε και τα κρεμμύδια. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια μαζί με το κρέας και μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τότε ρίχνουμε το ξύδι και σβήνουμε τη φωτιά.

Όποτε χρειάζεται συμπληρώνουμε ζεστό νερό, να μείνει με τη σάλτσα του.

 

(Συνταγή από τον φίλο Χάρη Μπερτίδη, παραδοσιακή από την Μακεδονία)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top