Λαμπραντόρ, ο πρωταθλητής του απόρτ

Προσαρμόζεται εύκολα στο σύγχρονο κυνήγι και είναι από τους πιο διαδεδομένους και πολυτάλαντους υδρόβιους θηραματοφόρους. Προικισμένος με εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης πάνω στη γη και μεγάλη ικανότητα εντοπισμού του θηράματος κάτω από το νερό, το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο τού απόλυτου επαναφορέα.

Μακρινή καταγωγή από τη Νέα Γη

Η ιστορία των Λαμπραντόρ φαίνεται να ξεκινάει από τις παγωμένες και ταραγμένες θάλασσες της Νέας Γης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα βιβλίων που ασχολήθηκαν με την καταγωγή τους, τους χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες για να πιάνουν τις μουρούνες που ξέφευγαν από τα δίχτυα τους.

Αν και οι σκύλοι αυτοί υπήρχαν στη Μεγάλη Βρετανία από το 18ο αιώνα, οι άγγλοι κυνηγοί άρχισαν να ανακαλύπτουν τον πολυτάλαντο χαρακτήρα τους πολύ αργότερα. Οι διασταυρώσεις με διάφορες φυλές, ιδιαίτερα με Πόιντερ, χάρισαν στο Λαμπραντόρ τη σημερινή του ανάλαφρη όψη και ανέπτυξαν την κυνηγετική του ιδιοσυγκρασία, κρατώντας αναλλοίωτο το φυσικό του ένστικτο να φέρνει θηράματα.

 

Υδρόβια κατασκευή με ασυναγώνιστη μνήμη

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Λαμπραντόρ είναι οι εξαιρετικά ανεπτυγμένες μεμβράνες που έχουν ανάμεσα στα δάχτυλά τους, οι οποίες σε συνδυασμό με το πυκνό και λιπαρό τρίχωμά τους του εξασφαλίζουν την ιδανική κατασκευή για το υγρό στοιχείο.

Διαθέτουν πολύ δυνατή όσφρηση γι’ αυτό και μπορούν να εντοπίζουν, ακόμα και από πολύ μεγάλη απόσταση, τη μυρωδιά των χτυπημένων θηραμάτων. Είναι επίμονα, πεισματάρικα και μπορούν να κυνηγούν ένα πουλί επί ώρες.

Ένα πολύ σημαντικό προσόν που διαθέτουν οι σκύλοι αυτοί είναι η ασυναγώνιστη οπτική μνήμη τους. Στη διάρκεια μιας παγάνας, τα Λαμπραντόρ έχουν την ικανότητα να απομνημονεύσουν τα διάφορα σημεία στα οποία έπεσαν τα πουλιά και να τα μαζέψουν αργότερα, χωρίς να ξεχάσουν ούτε ένα.

Είναι σκύλοι με τεράστια υπομονή και μπορούν να καθίσουν φρόνιμοι δίπλα στον κυνηγό, όση ώρα κι αν χρειαστεί, μέχρι να τους δοθεί η εντολή να φέρουν τα θηράματα.

Κυνηγώντας αγριοπερίστερα ή πάπιες στα περάσματα, το Λαμπραντόρ είναι ικανό να κυριαρχήσει το πάθος του, μένοντας καθισμένο για πολλές ώρες, μέχρι να απορτάρει με παραγγέλματα τα θηράματα που θα πέσουν γύρω του.

Οι εξαιρετικές κυνηγετικές ικανότητες που εμφανίζει η φυλή αυτή, όχι μόνο στα φτερωτά αλλά και στα τετράποδα, οφείλονται στις επιλογές των εκτροφέων. Αν όμως κάποιος κυνηγός θέλει να αποκτήσει ένα Λαμπραντόρ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή του, καθώς οι ειδικοί του χώρου θεωρούν τη φυλή τρανό παράδειγμα εκφυλισμού μιας ράτσας εργασίας που θυσιάστηκε στο βωμό της μόδας.

 

Κυνηγετικό ταμπεραμέντο

Έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στο κυνήγι, τα Λαμπραντόρ είναι σκύλοι αεικίνητοι με έντονη δραστηριότητα, που μπορεί όμως να τα φτάσει σε σημείο κατάρρευσης. Με μεγάλη δύναμη και αντοχή στις δυσκολότερες καιρικές και εδαφικές συνθήκες, δεν το βάζουν κάτω ποτέ αν δεν ολοκληρώσουν με επιτυχία την αποστολή τους μέσα στα έλη, στις τρύπες, στα βάτα και σε άλλα εμπόδια. Γι’ αυτό και θα ήταν φρόνιμο, μετά από καμιά δεκαριά απόρτ σε δύσκολα εδάφη, να μάθουμε να βάζουμε το σκύλο μας να ξεκουραστεί για να αποφύγουμε το ανεπανόρθωτο.

Μία άλλη γοητεία του Λαμπραντόρ είναι ο χαρακτήρας του. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικός, φιλικός, υπομονετικός, υπάκουος και έξυπνος, με αποτέλεσμα η εκπαίδευσή του να είναι πολύ εύκολη.

 

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Σκύλος μεσαίου μεγέθους, με δυνατή κατασκευή και ισορροπημένη διάπλαση που τον βοηθάει πολύ στην εργασία, ως κυνηγετικός σκύλος επαναφοράς των θηραμάτων.

Το ύψος για τα αρσενικά είναι 56-61 εκ. και για τα θηλυκά 54-59 εκ. Το βάρος τους κυμαίνεται από 30-36 κιλά για τα αρσενικά και για τα θηλυκά από 25-32 κιλά.

 

Κεφάλι

Κρανίο: Πλατύ και καλά ανεπτυγμένο.

Μύτη: Πλατιά και ρουθούνια ανοιχτά. Το χρώμα της μύτης είναι μαύρο στους μαύρους και κίτρινους σκύλους και καφέ σε αυτούς με χρώμα σοκολατί.

Αφτιά: Κρεμαστά μετρίου μεγέθους, με ελαφριά κλίση προς το κεφάλι.

Μάτια: Μεσαίου μεγέθους, χωρίς να προεξέχουν. Το χρώμα τους είναι καφέ ή φουντουκί.

 

Σώμα

Μυώδες και δυνατό με αρμονικά ανεπτυγμένα πλευρά που λεπταίνουν προς το μετρίως φαρδύ στήθος.

Πλάτη: Δυνατή και επίπεδη από τους ώμους μέχρι τα καπούλια, όταν ο σκύλος στέκεται ή κινείται.

Ουρά: Μεσαίου μήκους, πολύ παχιά στη βάση που λεπταίνει προς την άκρη.

Πόδια: Ίσια μπροστινά πόδια με γερά και δυνατά οστά. Τα πίσω πόδια είναι φαρδιά, μυώδη και συμμετρικά ανεπτυγμένα από το γοφό μέχρι το κότσι.

Πέλματα: Δυνατά και συμπαγή με τοξωτά δάχτυλα.

 

Τρίχωμα – αποχρώσεις

Κοντό, πυκνό και σκληρό τρίχωμα με απαλό και ανθεκτικό υποτρίχωμα που προστατεύει το σκύλο στους άσχημους καιρούς από τα παγωμένα νερά, τα χιόνια και το κρύο.

Το χρώμα του Λαμπραντόρ είναι μαύρο, κίτρινο και σοκολατί.

 

Το ιδανικό Λαμπραντόρ του κυνηγού

«Ένα καλό Λαμπραντόρ, ισχυρίζεται ο Εντμόν Ντασικούρ, παπιοκυνηγός στο Nord-Pas-de-Calais, πρέπει να είναι ικανό να ψάχνει μπροστά σας και την επόμενη να είναι σε ετοιμότητα για να απορτάρει με παράγγελμα. Πρέπει να είναι εξαίρετο στα βάτα και ικανό τελικά να απορτάρει ένα θήραμα πεσμένο περισσότερο από 400 μέτρα μακριά ή να ιχνηλατεί για μία πολύ μεγάλη απόσταση».

Αναφερόμενος στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες Λαμπραντόρ, ο Ντασικούρ επισημαίνει ότι θα πρέπει να ξέρουν να διαβάσουν ένα πεντιγκρί και να αγοράσουν ένα κουτάβι, καθώς και να προσέχουν εάν σε πολλές γενιές υπάρχουν οι τίτλοι των πρωταθλητών ή των τραϊάλερ (αγωνομάχων).

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο