Λίγα λόγια για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκοποβολής ISSF 2021

Η συμμετοχή της Ελληνικής Εθνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκοποβολής της Κροατίας κρίνεται ως επιτυχής με δεδομένη την μεγάλη αποχή των πρωταθλητών μας από αγώνες, προπονήσεις, camp προετοιμασίας, διεθνή Grand Prix με βάση τις Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας – ΓΓΑ λόγω πανδημίας. H υγεία ασφαλώς είναι το πιο σημαντικό αγαθό στην ζωή.

Το αστέρι του Γιάννη Χατζητσακίρογλου στο trap, αθλητή του Σκοπευτικού Ομίλου Μακεδονίας έλαμψε με μία επίδοση 121/125 και κατέλαβε την 5η θέση στην Ευρώπη. Νέο πανελλήνιο ρεκόρ από την Χριστίνα Μόσχη του Αρχέλαου Κατερίνης, με επίδοση 573/600 στο αεροβόλο πιστόλι που κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων. Αξιόλογες επιδόσεις από την Ολυμπιονίκη μας Άννα Κορακάκη που έμεινε εκτός τελικού στα 10m και 25m λόγω λεπτομερειών – ελάχιστης διαφοράς και τον Νίκο Μαυρομάτη στο skeet 121/125 που γι’ αυτούς πλέον η προτεραιότητα είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

  • Η συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας και ιδιαίτερα για μεγάλους διεθνείς αγώνες όπως το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα πρέπει να οργανώνεται από την ΣΚΟΕ νομοτελειακά διότι κάθε Ελληνική συμμετοχή στο εξωτερικό αποτελεί την προβολή της χώρας μας διεθνώς.
  • Η έγκαιρη και σωστή εγκύκλιος που θα πρέπει να εκδίδεται νωρίς θα πρέπει να ρυθμίζει όλα τα θέματα υποστήριξης της αντιπροσωπευτικής ομάδας ώστε οι αθλητές να έχουν άμεση λύση σε ότι ζητήσουν. Μικρές λεπτομέρειες διαβίωσης ή υποστήριξης των αθλητών παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσήλωση των αθλητών και έχει επίδραση στο αγωνιστικό μέρος της αποστολής που είναι το ζητούμενο.
  • Η κάθε αποστολή οργανωτικά ξεκινά από την ΣΚΟΕ με έγκαιρη αποστολή των δηλώσεων συμμετοχής στους διοργανωτές, τελική συγκρότηση της ομάδας από τους αθλητές – προπονητές και εξεύρεση αξιοπρεπούς ξενοδοχείου πλησίον του χώρου του σκοπευτηρίου ώστε να είναι δυνατή και απρόσκοπτη η προετοιμασία – προπόνηση των αθλητών. Η Ελληνική αποστολή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έμεινε 60 χιλιόμετρα μακριά από το σκοπευτήριο και οι αθλητές ήταν υποχρεωμένοι να διανύουν μια ώρα μέχρι το σκοπευτήριο σε έναν μικρό επαρχιακό δρόμο. 
  • Ο αρχηγός της αποστολής σε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπου παίζονται προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς αγώνες, είθισται να είναι ο πιο έμπειρος στην σκοποβολή και, γιατί όχι, μέλος του Δ.Σ., να μιλά αγγλικά και να μπορεί να δώσει λύσεις σε θέματα που προκύπτουν καθημερινά για διάστημα 15 ημερών. Βεβαίως ο ψυχολόγος της Εθνικής ομάδας που ορίστηκε ως αρχηγός της αποστολής στην Κροατία μπορεί να έχει ηγετικές ικανότητες αλλά οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι διαφορετικές και δεν μπορεί να υποκαταστήσει ανθρώπους έμπειρους της σκοποβολής που μπορούν να πάρουν αποφάσεις.
  • Η έκδοση του επίσημου Δελτίου Τύπου της ΣΚΟΕ για την αποστολή της Εθνικής Ομάδας δυστυχώς είχε λάθος τον σύλλογο που ανήκουν 2 πασίγνωστοι πρωταθλητές του skeet, ακόμα και εάν η συμπαθέστατη Γενική Γραμματέας της ΣΚΟΕ ανήκει στον νέο σύλλογο των 2 αθλητών. Αυτό όμως είναι το έλασσον. Λάθη στον γραπτό λόγο γίνονται και δικαιολογούνται αρκεί να γίνεται καλός έλεγχος των εγγράφων και δελτίων τύπου πριν αποσταλούν και να αποφεύγεται η λύση της ΟΡΘΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ.
  • Όταν η Εθνική ομάδα βρίσκεται στο εξωτερικό από την αρχή που θα αναχωρήσει μέχρι να επιστρέψει, θα πρέπει ένας υπάλληλος της ΣΚΟΕ να είναι ορισμένος επί 24ωρου βάσεως και να έχει άμεση επικοινωνία με τον Αρχηγό της Αποστολής ώστε να λύνει όλα τα προβλήματα που πιθανόν θα προκύπτουν. Η δικαιολογία είναι αργία ή δεν έχω πρόσβαση στο computer μου από το μακριά θεωρείται αναχρονιστική και δεν δικαιολογείται.
  • Η Εθνική ομάδα που ανακοινώθηκε από το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΣΚΟΕ δεν ανέφερε ότι οι μισοί αθλητές συμμετείχαν με δικά τους έξοδα. Ο λόγος είναι απλός. Οι νέοι ταλαντούχοι αθλητές δεν έχουν πιάσει τα υψηλά όρια. Το γεγονός αυτό της θηλιάς στο λαιμό των αθλητών να κυνηγούν μόνιμα συγκεκριμένο νούμερο επιτυχίας είτε στον σταθερό είτε στον πήλινο στόχο θα πρέπει να σταματήσει. Βεβαίως η φετινή εγκύκλιος έχει κατεβάσει τα νούμερα επιδόσεων υψηλότατου επιπέδου.

Η Ενωτική Κίνηση έχει προτείνει να υπάρχει εθνική ομάδα στον πήλινο και σταθερό στόχο από 2 έως 5 χρόνια και η αξιολόγηση των αθλητών αθλητριών (με βάση την ετήσια ranking list ή ranking list των 2 τελευταίων ετών) να αρχίσει τον 2ο χρόνο ώστε να έχει περιθώρια η κάθε αθλήτρια / αθλητής να δώσει το 100% στην διετία αυτή. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις επιδόσεις των αθλητών κατόπιν εισήγησης φυσικά του μοναδικού ομοσπονδιακού προπονητή (head coach) για τον Πήλινο στόχο και ενός για τον Σταθερό στόχο. Οι αθλητές αυτοί της Εθνικής ομάδας σε Σταθερό και Πήλινο στόχο που θα μπορούσε να είναι max 50 με 60 αθλητές και που αποτελούν την ελπίδα της χώρας μας θα πρέπει να επιδοτούνται από την ΣΚΟΕ στο 100% οικονομικά. Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται σε όλα σχεδόν τα κράτη. Δεν είναι ιδέα δική μας. Στις δεξαμενές των Εθνικών ομάδων να υπάρχουν αντίστοιχα δεξαμενές προ εθνικών ομάδων όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη και να αξιολογούνται επίσης από τον head coach για την προοπτική προόδου. Η δημιουργία εθνικής ομάδας 10 μέρες πριν τους αγώνες υψηλότατου διεθνούς επιπέδου αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για την ΣΚΟΕ.

Κανείς αθλητής με προοπτική πρωταθλητισμού δεν μπορεί να υποστηρίζεται μόνος του ή από την οικογένειά του με ποσό από 8.000 έως 12.000 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο για προετοιμασία και συμμετοχή σε αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ΣΚΟΕ θα πρέπει να στηρίξει όλους τους αθλητές /αθλήτριες με προοπτική πρωταθλητισμού και διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας μας. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί πρωταθλητές μας που εγκατέλειψαν το άθλημα της σκοποβολής για οικονομικούς καθαρά λόγους λόγω της οικονομικής κρίσης από το 2009.

Μεγάλη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην Εθνική Ομάδα των Ολυμπιακών αγωνισμάτων. Η ΣΚΟΕ θα πρέπει να δημιουργήσει κίνητρα για τους νέους αθλητές που πρόκειται να στελεχώσουν την Εθνική Ομάδα κυρίως με την χορήγηση αεροβόλων και ηλεκτρονικών οργάνων σκόπευσης SIUS σε όλες τις μικρές πόλεις σταδιακά.

Η ομοιομορφία των αθλητών και η χορήγηση αθλητικής ενδυμασίας είναι επιβεβλημένη σε κάθε αγώνα. Η αντίληψη έχουν αθλητική εμφάνιση από παλαιότερους αγώνες και προηγούμενες διοργανώσεις θεωρείται μεγάλη παράληψη. Η Εθνική ομάδα πρέπει να αποτελεί πρότυπο και στην εμφάνιση. Σε κάθε νέα μεγάλη διεθνή αποστολή θα πρέπει να χορηγούνται καινούργιες φόρμες δωρεάν από τους sponsors για όλους. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν φωτογραφίες με το εθνόσημο της Εθνικής Ομάδας του 2016 και παλιότερα.

Η προσπάθειά της Ενωτικής Κίνησης είναι καλοπροαίρετη να βοηθήσει με προτάσεις την σωστή εκπροσώπηση των εθνικών ομάδων. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε το καλύτερο για τις Εθνικές Ομάδες που προβάλλουν την χώρα μας διεθνώς σε όλα τα αγωνίσματα της σκοποβολής.

 

 

 

www.soknews.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top