Ραντεβού στην Μαγιάτικη Κόνιτσα

Η αμφιθεατρική ηπειρωτική κωμόπολη βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και ατενίζει τον κάμπο του Αώου. Στην Τουρκοκρατία γνώρισε ακμή και προνόμια καθώς ήταν η γενέτειρα της μητέρας του Αλή Πασά, της Χάμκως. Το μουσουλμανικό αποτύπωμα εντοπίζεται ακόμα και σήμερα στα εναπομείναντα κτίρια της παλιάς πόλης. Το όνομά της πιθανόν είναι σλαβικό και σημαίνει «αλογότοπος», ενώ κατ’ άλλους είναι παράφραση της λέξης «Κνωσσός», αρχαίας ηπειρωτικής πόλης.

Της Ήρας Σινιγάλια

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ:
Για το μεγαλείο της φύσης, ειδικά την άνοιξη. Μια περιοχή εναλλακτικών δραστηριοτήτων που εκτιμά ιδιαιτέρως το Focus για τα ποτάμια της, τον Βοϊδομάτη και τον Αώο, τα φαράγγια της με πρώτο και καλύτερο του Βίκου με σπάνια βότανα τα οποία στο παρελθόν συνέλεγαν οι λεγόμενοι βικογιατροί, αυτοδίδακτοι θεραπευτές. Όμως και τα βουνά της, λόγου χάρη η Τύμφη ή ο Σμόλικας, με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία τους, υπόσχονται μια απογειωτική εμπειρία για όσους αποφασίσουν να τα γνωρίσουν.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:
Η ευρύτερη Κόνιτσα είναι ο παράδεισος των υπαίθριων δραστηριοτήτων και των περιπλανήσεων γενικώς. Επιβάλλεται ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη για να γνωρίσετε άμεσα την απαράμιλλη ομορφιά του φαραγγιού που διασχίζει. Η κατάβαση είναι εύκολη και οι άνθρωποι της εταιρείας No Limits (τηλ.: 26550.23.777) θα σας συνοδέψουν με ασφάλεια. Μια άλλη περιπλάνηση θα σας φέρει από το εμβληματικό γεφύρι του Αώου στην είσοδο της πόλης (έργο του πυρσογιαννίτη μάστορα Ζιώγα Φρόντζου) προς το μονοπάτι που οδηγεί στη μονή Στομίου. Μια παραμυθένια πεζοπορία στη χαράδρα του Αώου που μέχρι ενός σημείου γίνεται παράλληλα με τον ποταμό. Εντός πόλης, η πάνω Κόνιτσα διατηρεί ακόμα τα ίχνη του παρελθόντος και τα ερείπια των παλαιών σπιτιών ξεπροβάλλουν μαζί με τα ανακαινισμένα κτίσματα. Ανάμεσά τους και το αρχοντικό του Ζεϊνέλ Μπέη, πατέρα της Χάμκως, της μάνας του Αλή Πασά. Εκεί ψηλά δεσπόζει και το ερειπωμένο τζαμί το οποίο χτίστηκε κατόπιν εντολής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ:
η εκδρομή στο Σμόλικα στα 1.700, διαδρομή την οποία μπορείτε να κάνετε με τζιπ διάρκειας μιας ώρας. Στο καταφύγιο, ανάμεσα στο δάσος, θα φάτε και θα πιείτε. Την εξαιρετική αυτή απόδραση μπορείτε να επιμηκύνετε με ξεναγήσεις και πεζοπορίες που διοργανώνονται από τη No Limits.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:
Το Γεφύρι (τηλ.: 26550-23780, 22783)
ακριβώς δίπλα στον Αώο με νεοπαραδοσιακό ύφος, έχει άνετα δωμάτια και πισίνα κάτω από τα πλατάνια.

ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ:
Στην Κόνιτσα εκτός από νόστιμο φαγητό το τσίπουρο Στον Σουρλούκα δίπλα από τον Βοϊδομάτη με πίτες και γλυκά παραδοσιακά. Μην παραλείψετε να περάσετε από τον καφενέ της Αλεξάνδρας στην Αρίστη για εξαιρετικές (και αυθεντικές) πίτες. Περάστε από τη Μαρμελωδία (2655.22.234) για να αγοράσετε εξαιρετικά γλυκά από κράνια.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο