Μάστιγα τα αγριογούρουνα και στο Πάικο

“Μεγάλες ζημιές προκαλούνται σε αρκετές καλλιέργειες που βρίσκονται στις παρυφές του Πάικου, και όχι μόνο, από πολυπληθείς ομάδες αγριόχοιρων” αναφέρει σε ανακοίνωση της η Διοίκηση του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Πέλλας “Ενότητα” (μπλόκο Γυψοχωρίου) κι εξηγεί ότι αυτή τη περίοδο το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα έντονο, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας.

Αναφέρει μάλιστα ότι τα ζώα κυριολεκτικά οργώνουν φρεσκοποτισμένες καλλιέργειες με καλαμπόκια, καταστρέφουν τα λάστιχα του αρδευτικού δικτύου στις δενδροκαλλιέργειες, τρώνε τον φλοιό των νεαρών δένδρων, αλλά και τους καρπούς ενώ θα προσθέσουμε από το ρεπορτάζ ότι προκαλούν και πολλά τροχαία ατυχήματα και μάλιστα ακόμη και στον κεντρικό εθνικό δίκτυο Έδεσσας Γιαννιτσών με κίνδυνο σοβαρών περιστατικών.

“Χρονιά τη χρονιά, τείνει να γίνει μάστιγα. Ειδικά φέτος που έχουμε σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά μας από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι παγετοί της Άνοιξης, αλλά και οι έντονες χαλαζοπτώσεις στη συνέχεια, γίνεται αντιληπτό, ότι οποιαδήποτε  επιπλέον απώλεια στη σοδειά μας, έχει τεράστιες επιπτώσεις” τονίζουν στην ανακοίνωση από τον σύλλογο και συμπληρώνουν:   

“Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας των καλλιεργειών μας από τα αγριογούρουνα. Να αλλάξει τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ διασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει έγκαιρα και δίκαια όλες τις αιτίες ζημιών & νόσων στο 100%. Να καλύπτει της ζημιές που προκαλούνται από τα αγριογούρουνα ανεξάρτητα αν οι καλλιέργειες βρίσκονται σε περιοχές που προστατεύεται η άγρια πανίδα και χλωρίδα από τη συνθήκη RAMSAR.

Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των βιοποριστικών και άλλων τρεχουσών αναγκών”.

 

 

www.pellanews.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο