Μάθε τα πάντα για τα ποδήλατα fixed gear!

Σου αρέσει το ποδήλατο και ψάχνεις ένα διαφορετικό, πιο διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο για να απολαύσεις το sport σου; Μάλλον ήρθε η ώρα να μάθεις -αν δεν το ξέρεις ήδη- το fixed gear. Ο fixας Απόστολος Πάνας μιλάει για τις ιδιαιτερότητες, τα skills που χρειάζονται αλλά και τον αγώνα Red Bull Brake the Frame.

Πες μας λίγα λόγια για το fixed gear, πότε ήρθε στην Ελλάδα και πότε ξεκίνησε να αναπτύσσεται;
Το fixed gear ήρθε στην Ελλάδα, όταν άρχισε να ανθίζει ήδη η fixed gear σκηνή στον υπόλοιπο κόσμο με πέντε χρόνια καθυστέρηση. Δηλαδή κάποια στιγμή στα τέλη των 00s. Αυτό σημαίνει ότι τα πρώτα fixed gear ποδήλατα που κυκλοφόρησαν σε άσφαλτο -μετά την ίδρυση του ‘ελεύθερου’- άρχισαν να εμφανίζονται τότε. Η ανάπτυξη της σκηνής για μένα, ξεκίνησε στις αρχές των 10s με την ίδρυση 2 fixed gear dedicated καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, το 48×17 και το VCA, και η άνθιση της με τη διοργάνωση alleycat races και την πρωτοβουλία FAST FRIDAY που έφερνε τον κόσμο σε επαφή εκτός εμπορικών καταστημάτων με ανταλλαγές ιδεών, parts αλλά και διαδρομών.

Τι σημαίνει για σένα; Πόσο καιρό ασχολείσαι;
Για μένα είναι ένας άμεσος, low-maintenance και εκρηκτικός τρόπος να κάνω ποδήλατο και να ζυγίζω τις καταστάσεις που προκύπτουν στο δρόμο ανάλογα. Ασχολούμαι από το 2012, κάνοντας ποδήλατο, συμμετέχοντας και οργανώνοντας alleycats και happenings αλλά και καταγράφοντας τη σκηνή μέσω fanzine.

Tι ιδιαιτερότητα έχει το fixed gear σε σχέση με όλα τα άλλα είδη ποδηλάτου;
Το fixed gear είναι κατά κανόνα άφρενο, μονοτάχυτο ποδήλατο με το πίσω γρανάζι βιδωμένο και ασφαλισμένο στο εξωτερικό σπείρωμα του πίσω κέντρου. Η πεταλιέρα – και κατά συνέπεια τα πόδια σου- είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πίσω κέντρο μέσω της αλυσίδας και αυτό σημαίνει ότι όσο κουνιέται ο πίσω τροχός κουνιούνται και τα πόδια σου, μπροστά ή πίσω. Για να επιβραδύνεις, θα πρέπει να αντιστέκεσαι στη κίνηση της πεταλιέρας και για να φρενάρεις θα πρέπει να τη μπλοκάρεις. Αυτό αλλάζει δραματικά το τρόπο οδήγησης σε σχέση με το ελεύθερο, συνήθως όμως κρατάς καλύτερες αποστάσεις.

 Bike check

Αυτή τη στιγμή καβαλάω ένα vintage ελληνικής κατασκευής fidusa αγωνιστικό ατσάλινο πλαίσιο πίστας, με πίσω τροχό H+ Son archetype σε halo κέντρο, μπροστά Miche Pistard, πεταλιέρα Shimano Dura-Ace. Τα υπόλοιπα parts τα βρήκα, τα αντάλλαξα ή μου τα έδωσαν φίλοι και είναι στα μέτρα μου.

Πρέπει να έχεις κάποια ιδιαίτερα skills για να το καβαλήσεις ή απλά γερά πόδια;
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεσαι γερά πόδια, ατσάλινα νεύρα, σιγουριά και εκρηκτικότητα για να μπορείς να το καβαλήσεις σε όλα τα τερέν.

Πώς σου φαίνεται η διοργάνωση του πρώτου Red Bull Brake the Frame; Τι περιμένεις να δεις σε αυτόν τον όχι και τόσο συνηθισμένο αγώνα;
Η διοργάνωση του πρώτου Red Bull Brake the Frame στην Ελλάδα είναι ελπιδοφόρα για τη σκηνή μεν, αργοπορημένη δε μιας και άλλα fixed gear events γίνονται από το Red Bull εδώ και καιρό σε όλο το κόσμο. Η παρουσία ενός major sponsor, ελπίζω να δώσει νέα πνοή σε όλη τη σκηνή της Ελλάδας και να δημιουργήσει κίνητρα για νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Σε αυτό τον αγώνα περιμένω να δω όλους τους παλιούς riders από όλη την Ελλάδα να αγωνίζονται για τα σκήπτρα του νικητή αλλά και για νέους να δείξουν σε όλους τους παλιούς πόση προπόνηση χρειάζονται ακόμα.

Τι συμβουλές δίνεις σε κάποιον που θέλει να αγοράσει ένα fixed gear bike; Tι να προσέξει;
Σε έναν που θέλει να αγοράσει ένα fixed gear bike θα συμβούλευα να σκεφτεί πρώτα γιατί θέλει να στήσει ένα τέτοιο ποδήλατο και τι θέλει να κάνει με αυτό. Στη συνέχεια θα του πρότεινα να επενδύσει σε έναν αξιόπιστο σκελετό και μια καλή-άκαμπτη πεταλιέρα. Τα υπόλοιπα είναι αναλώσιμα.

Ποιο είναι το καταλληλότερο μέρος στην Αθήνα για να οδηγήσεις το fixed bike σου;

Το καταλληλότερο μέρος είναι ανάλογο με το τερέν που έχεις όρεξη να κάνεις ποδήλατο κάθε φορά. Για να το “τελικιάσεις” στην παραλιακή, αν θες αδρεναλίνη σε κάποιο από τα όρη γύρω από το λεκανοπέδιο. Μία από τις γρήγορες και αγαπημένες μου διαδρομές που τα συνδυάζει όλα, είναι όλο το κέντρο της Αθήνας με μία βόλτα από την Ακρόπολη για λίγο fun gravel και στη συνέχεια πέρασμα από τα στενά της Πλάκας.

Αγαπημένο τραγούδι για να κάνεις ride;
Ανάλογα τη διάθεση και το τερέν. Αν θέλω κάτι πιο short & heavy θα ακούσω Dirty Wombs ή Despite Everything, για μεγάλες διαδρομές Πητ Σαν ή No Vacation. Aν έπρεπε να επιλέξω μόνο ένα, σίγουρα πάντα spinάρω πιο ξέφρενα όταν μπαίνει το Flume – On Top στο shuffle.

Ποια είναι τα αγαπημένα στέκια της Αθήνας που θα πας με το fixie σου;
Αγαπημένα στέκια για ηλιόλουστα fixie rides είναι η Μελανθίου στο Ψυρρή και τα Εξάρχεια.

Υπάρχουν σχετικές δράσεις στην Ελλάδα που μπορεί κανείς να γνωρίσει την κοινότητα του fixed gear και να δοκιμάσει να ενταχθεί σε αυτήν;
Μπορεί κανείς να αρχίσει να ενημερώνεται από το Fixed Gear Greece, στη συνέχεια σε κάποιο από τα καταστήματα που είναι dedicated στο fixed gear και σε κάποιο από τα alleycats, races και after parties που διοργανώνονται.

 

 

www.redbull.com

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top