Με ΚΥΑ η προστασία της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα

Τα μέτρα και οι διαδικασίες που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης ατόμων άγριας πανίδας στην ύπαιθρο, όπως και οι διαδικασίες διερεύνησης και εντοπισμού των δραστών καθορίζονται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών.

Η ΚΥΑ είναι ένα βήμα προς την προστασία της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα και υπογράφεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου, το υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.

Οι δράσεις

Eπίσης, προβλέπεται η σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης με βάση το οποίο καθορίζονται τα σημεία επικοινωνίας για την άμεση ενεργοποίησή του, καθώς και οι εξειδικευμένες δράσεις που αναλαμβάνονται από κάθε εμπλεκόμενο οι οποίες περιλαμβάνουν:

1. Ενέργειες για τον έλεγχο και τη διερεύνηση περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

2. Καταχώρηση όλων των περιστατικών δηλητηριάσεων σε βάση δεδομένων.

3. Επίσημη καταγγελία του περιστατικού στην Ελληνική Αστυνομία/Δασική Υπηρεσία.

4. Διενέργεια νεκροψιών/νεκροτομών και δειγματοληψιών και ενέργειες για τη δίωξη της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

5. Εντατικοποίηση των μέτρων φύλαξης σε περιοχές με συχνά περιστατικά δηλητηρίασης, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας κοινών περιπόλων των δασικών υπαλλήλων με τους Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων και τους φύλακες των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.

6. Εκπαιδεύσεις του προσωπικού.

7. Ενημέρωση των χρηστών γης (κτηνοτρόφοι, αγρότες, κυνηγοί, μελισσοκόμοι κλπ) και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

8. Αξιοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων συντροφιάς.

Τέλος, στην ΚΥΑ γίνεται ειδική αναφορά για τη λειτουργία των ειδικών μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση πέντε βελγικών ποιμενικών σκύλων, που υπό την καθοδήγηση των χειριστών τους, θα συνδράμουν σε προληπτικές περιπολίες για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύει τον αγώνα που δίνουμε για την αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Σε συνδυασμό με τις ειδικές μονάδες περιπολίας, με τους πέντε βελγικούς ποιμενικούς, δημιουργούμε μια ακόμη ασπίδα για την άγρια πανίδα, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα».

 

 

www.ot.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο