Μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας παρατηρήθηκαν πριν από μέρες κατά τη διάρκεια αλίευσης και αποθήκευσης της καραβίδας από τη λίμνη Πολυφύτου. Σε αυτό συνέβαλαν τόσο οι φετινές καιρικές συνθήκες όσο και ο τρόπος αλίευσης.
Οι έντονες βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου εμπόδισαν τη μετανάστευση των καραβίδων στα ρηχά νερά. Δημιουργήθηκαν λοιπόν ευνοϊκές συνθήκες για την παραμονή τους στα βαθύτερα νερά όλο το χειμώνα.
Τα αλιευτικά εργαλεία όμως τοποθετήθηκαν σε βάθος 4-8 μέτρων καλύπτοντας μια μεγάλη περιοχή από τα Καισαρειά ως τα Ίμερα και από το Ρύμνιο ως το Βελβεντό. Η τοποθέτησή τους εμπόδισε τη μετανάστευση με αποτέλεσμα όσες αλιεύονταν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες γιατί ακόμα δεν έχει σκληρύνει ο σκελετός τους . Όσες έφταναν στα νταούλια, τις παγίδες δηλαδή ήταν ψόφιες γιατί ακόμα δεν είχαν αναπτυχθεί
Οι παραπάνω λόγοι είχαν οδηγήσει και τον πρόεδρο των Επαγγελματιών Ψαράδων της λίμνης Πολυφύτου Νίκο Κουρτίδη να παραιτηθεί, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Προφανώς και δεν έγινε καμιά δειγματοληψία πριν αρχίσει εκ νέου η αλιευτική περίοδος από τις 15 Ιουνίου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εικόνα για την κατάσταση του πληθυσμού. Το σίγουρο είναι ότι οι μικρές καραβίδες δεν είναι εμπορεύσιμες και δημιουργούν πρόβλημα στους επαγγελματίες ψαράδες. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να σταματήσει η αλίευση από την 1η Οκτωβρίου. Ήδη στη Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Τουρκία υπάρχει απαγόρευση και η αλίευση ξεκινά 1 Ιουλίου.
Η κατάσταση της ιχθυοπανίδας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη λίμνη. Ο αγώνας για την αξιοποίησή της δεν είναι δυνατό να μην ξεκινά καταρχήν από της προστασία όλων των έμβιων όντων της. Πρόκειται για ένα θησαυρό της λίμνης Πολυφύτου που φέρνει εισόδημα στους ψαράδες για αυτό και είναι οι πρώτοι που οφείλουν να πάρουν μέτρα πριν είναι αργά και καταρρεύσει ο πληθυσμός. Ήδη 14.000 περίπου εργαλεία θα βγουν από τη λίμνη, 200 νταούλια περίπου από κάθε ψαρά και θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για την απομάκρυνσή τους. Παράλληλα μια επιτροπή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα έρθει για δειγματοληψίες.
Ιωάννα Παπαδημητρίου