Ποιο στυλ κολύμβησης σας ταιριάζει;

Η κολύμβηση αποτελεί μια ιδανική αερόβια άσκηση, είτε για τους «κοινούς θνητούς» που δεν ασκούνται εντατικά είτε και για τους προχωρημένους.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι το κολύμπι έχει το μικρότερο ποσοστό κακώσεων σε σχέση με το υπόλοιπα αθλήματα, ενώ, εκτός από τη δροσιά που «χαρίζει», ενισχύει τη σωματική και ψυχική υγεία. Το μυστικό κρύβεται στην άνωση του νερού, που ωθεί το σώμα προς τα πάνω. Με αυτόν τον τρόπο, το βάρος μειώνεται και έτσι δεν καταπονούνται υπερβολικά οι μύες και οι αρθρώσεις. Την ίδια στιγμή, ασκούνται όλες οι μυϊκές ομάδες, όπως οι ώμοι, η πλάτη, οι κοιλιακοί, τα πόδια και οι γλουτοί, ενώ λόγω της αντίστασης του νερού στην κίνηση, αυξάνεται και η δύναμη του σώματος.

 

Τα είδη κολύμβησης έχουν διαφορετικές επιδράσεις:

  • Το ελεύθερο ή κρόουλ:

Είναι η πρώτη μορφή κολύμβησης από την παιδική μας ηλικία, γι’ αυτό πρόκειται για μια κίνηση φυσική, ρυθμική και ομοιόμορφη. Είναι ιδανική άσκηση για ομάδες μυών του θώρακα, των κοιλιακών και των ραχιαίων. Επίσης, γυμνάζει τα πόδια, τα χέρια και την ωμοπλάτη, ενώ δυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες.
Συνιστάται στα άτομα με ήπιες μορφές αρθρίτιδας (σπονδυλοαρθρίτιδες, οστεοαρθρίτιδες κ.λπ.) σε όλες τις αρθρώσεις, καθώς και σε μυοσυνδεσμικού τύπου οσφυαλγίες.  Πρέπει να αποφεύγεται , όμως, απ’ όσους πάσχουν από πρόσφατο (οξύ) αυχενικό σύνδρομο, καθώς και από οξεία περιαρθρίτιδα του ώμου.

  • Το ύπτιο:

Συνιστάται στα άτομα με χρόνια οσφυαλγία, με ιστορικό κάκωσης στα γόνατα, τα ισχία και την ποδοκνημική, καθώς και σε όσους πάσχουν από ήπιας μορφής αυχενικό σύνδρομο.Επίσης, συνιστάται σε όσους πάσχουν από χρόνια περιαρθρίτιδα του ώμου ή επικονδυλίτιδα του αγκώνα, καθώς και στην κύφωση και τη σκολίωση.
Το ύπτιο γυμνάζει τους κοιλιακούς, τους ιερονωτιαίους, τους γλουτιαίους, τους μηριαίους, τους τετρακέφαλους, καθώς και τις μυϊκές ομάδες των άνω άκρων, των ώμων και της ράχης. Χαρίζει σωστή γράμμωση σε όλο το σώμα κι έχει ευκολότερη αναπνοή από το κρόουλ.
Πρέπει να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από οξείες μορφές αυχενο-ωμο-βραχιόνιου συνδρόμου και από όσους πάσχουν από όλες τις οξείες καταστάσεις, όπως οσφυο-ισχιαλγίες, ριζίτιδες και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

  • Το πρόσθιο:

Συνιστάται στα άτομα που έχουν δύσκαμπτες αρθρώσεις και δεν πρέπει να τις καταπονούν απότομα. Είναι ιδανικό στις αρθρίτιδες, τις ισχιαλγίες και τις ραχιαλγίες, καθώς και στις περιαρθρίτιδες, την κύφωση και τη σκολίωση.
Πρέπει να προσέχουν, όμως, όσοι έχουν δύσκαμπτο αυχένα και σπονδυλολίσθηση στην οσφυϊκή μοίρα.
Το πρόσθιο εξασκεί τους θωρακικούς μυς, δίνει σωστή κίνηση κι ευλυγισία στη σπονδυλική στήλη και συσφίγγει όλο το επάνω μέρος του σώματος. Είναι ρυθμικό, ομοιόμορφο και με σχετικά εύκολη αναπνοή.

  • Η πεταλούδα:

Θεωρείται ο σκληρότερος τρόπος κολύμβησης, επειδή κατά την πρόσδωση της προωθητικής δύναμης συμμετέχει και ο κορμός.Τα πόδια κινούνται όπως στο κρόουλ, ενώ τα δύο χέρια κινούνται ταυτόχρονα και ομοιόμορφα, σαν πεταλούδα.
Ο τρόπος αυτός γυμνάζει το θώρακα, τους μηρούς, τους ώμους, τα μπράτσα καθώς και τους πνεύμονες και την καρδιά. Στην αναπνοή ακολουθείται ο κανόνας «λίγο αέρα εισπνοή και όλο τον αέρα εκπνοή».
Η πεταλούδα είναι ο σπανιότερα συνιστώμενος τρόπος κολύμβησης, αφ’ ενός γιατί πολύ λίγοι κατέχουν την τεχνική και αφ’ ετέρου, είναι μη δόκιμος για πάσχοντα άτομα από μυοσκελετικές παθήσεις. Συνιστάται μόνο σε όσους είναι αθλητές και γνώστες της τεχνικής και αυτό σε φάσεις σχεδόν της πλήρους αποκατάστασής τους.

 

 

www.govastileto.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο