Νέο σύστημα παροχής νερού στην πτηνοπανίδα της Κύπρου

Η Επαρχιακή Επιτροπή Κυνηγών Λευκωσίας επιχειρεί το μεγάλο βήμα με σκοπό την προστασία και αύξηση των θηραμάτων στους βιότοπους της Κύπρου, ενόψει του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, λόγω της μείωσης κυρίως του λαγού, αλλά και της πέρδικας, όπως και της φραγκολίνας.

Ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ανδρέας Νικολάου έχοντας και τη συνεργασία του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής Ηλία Πεκρή, καθώς επίσης και άλλων κυνηγετικών παραγόντων, εξήγγειλε πρόγραμμα δράσης το οποίο θα επιφέρει ριζικές αλλαγές σε πολλά πράγματα, με στόχο να επιλυθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τα κυνήγια της Κύπρου εδώ και αρκετά χρόνια. Οι δράσεις της Επαρχιακής Επιτροπής με το επείγον πρόγραμμα που ετοίμασε το σώμα, περιλαμβάνει λύσεις όσον αφορά τους βιότοπους, τα θηράματα και όλους τους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητας των κυνηγών. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι πέρδικες και οι λαγοί, πρέπει να επανέλθουν στους βιότοπους, αφού βεβαίως καταπολεμηθεί πρώτα η λαθροθηρία και τα επιβλαβή, ενώ θα γίνονται σπορές χειμώνα, καλοκαίρι, άνοιξη και φθινόπωρο.

Πέντε διπλοκάμπινα: Με την ευκαιρία αυτή η Επαρχιακή Επιτροπή ανακοινώνει ότι μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε να πάρει από το κράτος πέντε διπλοκάμπινα αυτοκίνητα. Πρόκειται για οχήματα που βγάζει σε πλειστηριασμό το κράτος, τα οποία όμως παραχωρήθηκαν δωρεάν. Ήδη βρίσκονται σε γκαράζ για να τύχουν της αναγκαίας επιδιόρθωσης, θα γίνουν και τα σέρβις τους και μετά θα παραδοθούν σε ισάριθμους συλλόγους για χρήση μόνο από τους ιδίους. Η επιλογή σε ποιους συλλόγους θα παραδοθούν θα γίνει από αρμόδια επιτροπή. Μάλιστα το κάθε όχημα θα μεταβιβαστεί στο όνομα του κάθε συλλόγου.

Αυτόματες ποτίστρες: Η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας έχει εκπονήσει σχέδιο για την τοποθέτηση νέου συστήματος παροχής νερού στην πανίδα του τόπου μας. Πρόκειται για μεγάλα στέγαστρα από μέταλλο, τα οποία μαζεύουν την υγρασία σε ντεπόζιτα, που στη συνέχεια το νερό μεταφέρεται στην τσιμεντένια ποτίστρα. Ήδη με την βοήθεια της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Θήρας και της Υπηρεσίας Θήρας, η Επαρχιακή παρέδωσε σε συλλόγους 10 τέτοια συστήματα. Υπάρχουν σχετικές προδιαγραφές με βάση τις οποίες διαπιστώνεται ότι μαζεύεται αρκετό νερό. Κάποιες από αυτές βασικά μόνο το καλοκαίρι θα χρειάζονται ενίσχυση.

Το πρόγραμμα θα συνεχισθεί με εντατικούς ρυθμούς, αφού αναμένεται ότι θα το χρηματοδοτήσουν όχι μόνο η Διαχειριστική Επιτροπή και η Υπηρεσία Θήρας, αλλά και η ίδια Επαρχιακή Επιτροπή των κυνηγών.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Επαρχιακή είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει μέρος των εξόδων για κλούβες των κορακοειδών. Τα πουλιά αυτά χωρίς εχθρούς, όπως αναφέρεται, έχουν φθάσει σε τεράστιους αριθμούς, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν την πτηνοπανίδα, ενώ κάμνουν τεράστιες ζημιές στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

 

 

www.philenews.com

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top