Ο δεκάλογος της άψογης συνεργασίας κυνηγών-σκύλων

Σας παρουσιάζουμε τα 10 βασικότερα σημεία που πρέπει να γνωρίζει κάθε κυνηγός που αγαπά, φροντίζει, σέβεται και γνωρίζει το σκύλο που έχει επιλέξει για να μοιραστεί μαζί του τις χαρές του κυνηγίου.

Η καλή και άψογη συνεργασία των κυνηγών με τους αγαπημένους τους σκύλους προϋποθέτει την εφαρμογή βασικών και απαράβατων κανόνων συμπεριφοράς.

 

1) Η καλύτερη και πιο ισορροπημένη σχέση ενός κυνηγού με το σκύλο του απαιτεί πάνω απ’ όλα αγάπη και φροντίδα. Οι σκύλοι που παίρνουν την αγάπη σας, σάς την επιστρέφουν δέκα φορές μεγαλύτερη με την αφοσίωση, την υπακοή τους, την εξυπνάδα και την αποδοτικότητά τους. Όσο περισσότερο χρόνο περνά μαζί σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη του να σας ικανοποιήσει.

2) Η εκπαίδευση ενός σκύλου προϋποθέτει υπομονή και σταθερότητα. Όταν δίνετε μία εντολή στο σκύλο σας, πρέπει πάντα να φροντίζετε να την εκτελέσει. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να του επιβληθείτε, τότε δεν ασχολείστε μαζί του τη συγκεκριμένη στιγμή, γιατί θα χάσετε το κύρος σας απέναντί του, με αποτέλεσμα ο σκύλος να γίνει πιο απείθαρχος και επιθετικός.

3) Διορθώνετε από την αρχή κάθε δείγμα επιθετικότητας και παράπτωμα και μη δικαιολογείτε ποτέ το σκύλο σε ανάλογες περιπτώσεις. Από πολύ νεαρή ηλικία, όταν ο σκύλος παίζει δοκιμάζοντας τα δόντια του πάνω σας, το μαθαίνετε να μη σας γρυλίζει και εξαλείφετε την κακή αυτή συνήθεια πριν προλάβει να γίνει τρόπος ζωής και συμπεριφοράς.

4) Χρησιμοποιείτε πάντα τις ηπιότερες μορφές διόρθωσης. Ένα από τα μυστικά της καλής εκπαίδευσης, που μπορεί να εγγυηθεί μια μελλοντική και ισορροπημένη σχέση με το σκύλο, είναι η «επικοινωνία» χωρίς τη χρήση βίας και σκληρών μεθόδων εκμάθησης, που το πιθανότερο είναι να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκετε.

5) Διδάξτε στο σκύλο τη βασική εκπαίδευση ζητώντας, αν δεν έχετε οι ίδιοι τις κατάλληλες γνώσεις, τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή. Σας εξασφαλίζει τον έλεγχο του ζώου και μία κοινή γλώσσα, όπου γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να εφαρμόσει αυτά που του ζητάτε. Εκπαίδευση ενός σκύλου δεν σημαίνει ότι το βάζετε να δουλεύει ασταμάτητα ή το μαλώνετε ή το χτυπάτε.

6) Μην του δίνετε υπερβολική ελευθερία. Μπορείτε να του δείξετε την αγάπη σας με χίλιους τρόπους, αν όμως του λασκάρετε τα λουριά υπερβολικά θα είναι σε βάρος και των δύο. Αφήστε τον να κερδίσει την ελευθερία του σταδιακά.

7) Κατανοήστε ότι ο σκύλος δεν είναι άνθρωπος και σκέφτεται με το δικό του σκυλίσιο τρόπο. Χρειάζεται, όπως και τα μικρά παιδιά, καθοδήγηση, υπομονή και επιμονή για την εκμάθηση των εντολών που του δίνετε, όπως και επιβράβευση την κατάλληλη στιγμή.

8) Αποφεύγετε τα άγρια παιχνίδια διότι ενθαρρύνουν τους σκύλους στην επιθετικότητα. Το παιχνίδι με έναν επιθετικό σκύλο δεν πρέπει να περιλαμβάνει τραβήγματα, κυλίσματα στο πάτωμα, ούτε δάγκωμα των χεριών.

9) Μην παραμελείτε τις βασικές ανάγκες και απαιτήσεις ενός σκύλου. Έχει ανάγκη από λίγη άσκηση και γυμναστική, καλή διατροφή, ένα σωστό μέρος για να κοιμάται και να ξεκουράζεται, αλλά και από μία οικογένεια που να τον έχει δεχτεί ως μέλος της, να τον αγαπά και να του το δείχνει.

10) Μείνετε πάντα στα μάτια του ως ο αρχηγός του. Όπως έχουμε πει, ο σκύλος είναι ένα ζώο αγελαίο και έχει ανάγκη από έναν ηγέτη που θα του παρέχει στοργή, αλλά και ασφάλεια.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο