O ρόλος των κυνηγών στην Βουλή της Κύπρου

Μέσα σε ένα κλίμα ματαιοδοξίας αλλά και αγανάκτησης το οποίο επικρατεί σήμερα στην Κυπριακή Κοινωνία, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν το ερώτημα “μα καλά τι ρόλο μπορούν να παίξουν οι κυνηγοί στην βουλή”. Άραγε θα πηγαίνουμε με τις αρβύλες και την παραλλαγή στην ολομέλεια;

Να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα αναλύοντας πρώτα το τι εστί κυνηγός. Κυνηγός σημαίνει ο νομοταγής πολίτης ο οποίος ασχολείται με την δραστηριότητα της θήρευσης μέσα από νόμους και κανονισμούς οι οποίοι διασφαλίζουν την ύπαρξη της χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας. Για να υπάρχει κυνήγι θα πρέπει ο κυνηγός να φροντίζει την φύση και το περιβάλλον και να αντιστέκεται σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την καταστροφή του. Αλήθεια θα μπορούσε κάποιος να ήταν κυνηγός εάν η ύπαιθρος ήταν κατεστραμμένη; Ακόμη ένα πιο ξεκάθαρο ερώτημα, εάν καταστραφεί η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου μας θα υπάρχει κυνήγι;

Ο Κυνηγός παράλληλα με την ενασχόλησή του με το Κυνήγι, το οποίο τον φέρνει σε μία άμεση σχέση με την φύση είναι και οικογενειάρχης, επιχειρηματίας, άνθρωπος της καθημερινότητας. Βλέπετε, το βουνό δεν μπορεί να διαχωρίσει κοινωνικές τάξεις και ηλικίες. Στο βουνό φτωχός και πλούσιος, νέος και γέρος είναι ένα, οι κοινωνικές τάξεις καταργούνται και όλοι είναι ίσοι.   Όμως η ενασχόλησή τους με το κυνήγι, τους έμαθε να βλέπουν τα κακώς έχοντα στη φύση. Είδαν πυρκαγιές να καίνε τους άλλοτε πλούσιους βιοτόπους όπου τους χάρισαν μοναδικές αναμνήσεις. Είδαν τα φυτοφάρμακα να σκορπούν αλόγιστα τον θάνατο και την καταστροφή. Είδαν τα βουνά να ερημώνονται και την σωστή γεωργία να εγκαταλείπεται. Είδαν την αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη να συρρικνώνει το πράσινο και να εκτοπίζει την πανίδα. Είδαν εκατοντάδες φωτοβολταϊκά πάρκα να γεμίζουν τις άλλοτε πράσινες πεδιάδες με άχαρο γυαλί το οποίο θα παραμείνει εκεί για τα επόμενα τουλάχιστον εικοσιπέντε χρόνια. Όλα αυτά, τις περισσότερες φορές, στον βωμό του εύκολου και περιστασιακού κέρδους αλλά και με τις ευλογίες εκείνων που νομοθετούν ή εκτελούν. Εμείς όμως γνωρίζουμε τι πρέπει να αλλάξει στην νομοθεσία για να προστατευθεί το περιβάλλον αλλά και η ανθρώπινη υγεία.

Ναι, εμείς οι κυνηγοί. Γιατί ο κυνηγός μπορεί όχι μόνο να ακούσει το κελάηδημα ενός πουλιού αλλά μπορεί και να το αναγνωρίσει. Γιατί ο κυνηγός μπορεί να μην βλέπει εάν υπάρχει θήραμα στην περιοχή όμως μπορεί να διαβάσει τις συμπεριφορές των σκυλιών του. Γιατί ο κυνηγός θα περπατήσει πέραν από το μονοπάτι της φύσης και θα αντικρύσει παρθένες βουνοπλαγιές όπου το ανθρώπινο πόδι ενός περιηγητή δεν πρόκειται να περάσει από εκεί εκτός και εάν είναι κυνηγός.

Πέραν όμως από αυτά ο Κυνηγός γνωρίζει και από πρώτο χέρι τι εστί κακοδιαχείριση και μη λειτουργική εκτελεστική εξουσία. Έχει νιώσει πολλές φορές την αδικία όταν βλέπει την πανίδα να κατακρεουργείται από λαθροθήρες γιατί τα παραθυράκια της νομοθεσίας είτε η αδυναμία των υπευθύνων διαχρονικά τους αφήνουν να την βγάζουν καθαρή.

Ξέρει τι είναι η διαφθορά και πώς αυτή λειτουργεί εις βάρος και της φύσης αλλά και του ιδίου του ανθρώπου.

Έχει χρόνια τώρα που φωνάζει για τα εκατομμύρια του Ταμείου Θήρας τα οποία περνάνε για ψήφιση από την βουλή αλλά ποτέ δεν δίδονται ως προς ουσιαστική βελτίωση της θηραματοπανίδας μας.

Γνωρίζουν τι αλλαγές και τι μεταρρυθμίσεις χρειάζεται το Κυνηγετικό μας σύστημα για να είναι πιο ευέλικτο, πιο λειτουργικό και με την ενεργή συμμετοχή όλων των κυνηγών.

Γνωρίζουν πώς μπορεί να καταπατηθεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης και κλοπής σκύλων.

Γνωρίζουν πώς μπορούν να δοθούν κίνητρα στους αγρότες για να λειτουργούν με πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα και παράλληλα να επιβραβεύεται η εποικοδομητική προς το περιβάλλον δράση τους. 

Γνωρίζουν πώς μπορεί να αλλάξει η νομοθεσία για να μειωθεί το φαινόμενο των δηλητηριάσεων, να μειωθεί η καταστροφή των βιοτόπων από την απόρριψη σκουπιδιών, να προστατευθούν τα γηγενή είδη πανίδας και χλωρίδας. 

Όλα αυτά τα και πολλά άλλα τα έμαθαν μέσα από χρόνια τριβής με το αντικείμενο αλλά και έρευνας. Μέσα από εμπειρικές παρατηρήσεις αλλά και από μελέτες από το εξωτερικό. Από τα λόγια του παππού στα πρώτα μας κυνηγετικά βήματα, μέχρι την μελέτη του διεθνή θηραματολόγου που φέραμε για να μας διαφωτίσει, έχουν ζυμωθεί μέσα στο μυαλό μας και έχουν δημιουργήσει ένα κράμα περιβαλλοντολογικής συνείδησης βασιζόμενης στην παράδοση και την ζωή μέσα στη φύση. 

Εκείνο όμως που γνωρίζει πιο καλά ο κυνηγός από τον καθένα είναι ότι η φύση σε καλεί από μόνη της και δεν μπορείς να μην ανταποκριθείς όταν το κάνει.

Το κάλεσμα αυτό, το νιώθεις όταν μια μέρα θέλεις να πας να ψαρέψεις έστω και εάν δεν είναι κανείς στην οικογένεια σου ψαράς και δεν έπιασες ποτέ καλάμι στο χέρι σου.

Το νιώθεις όταν έχεις την επιθυμία να σηκωθείς στις 04:00 το πρωί να πας για κυνήγι έστω και εάν γνωρίζεις ότι δεν θα καρπωθείς κάτι.

Το νιώθεις όταν σου έρχεται η επιθυμία να πας στο βουνό να μαζέψεις άγρια χόρτα με κόπο και μόχθο ενώ θα μπορούσες με τα μισά έξοδα να αγοράσεις περισσότερα από το μανάβικο.

Είναι το κάλεσμα της φύσης το οποίο μας πάει πίσω εκατομμύρια χρόνια όταν ο άνθρωπος ήταν αναγκασμένος να επιβιώσει από την φύση. Μπορεί σήμερα να μην εξαρτώνται οι βιολογικές μας ανάγκες άμεσα από την φύση όμως εξαρτώνται οι ψυχολογικές μας ανάγκες. 

Όσο λοιπόν η φύση καλεί τον άνθρωπο αυτός οφείλει να ανταποκρίνεται γιατί απλά είναι μέρος της φύσης του.

Σήμερα η φύση τον καλεί να την προστατεύσει, να θεσπίσει νόμους, τροπολογίες, να εγκρίνει κανονισμούς αλλά και να μελετήσει προτάσεις οι οποίες πιθανόν να απειλούν αυτό που έμαθε να προστατεύει. Παράλληλα όμως θέλει να καταπολεμήσει την διαφθορά, την διαπλοκή και να σπάσει αυτό το σάπιο σύστημα που οδηγεί τον τόπο μας στην καταστροφή υφιστάμενης κατάστασης.

Ο Ανεξάρτητος Κυνηγός θέλει να δει τις κρατικές χορηγίες των κομμάτων να πηγαίνουν πίσω στο περιβάλλον και στον κόσμο που τα έχει ανάγκη.

Θέλει να δει ένα σύστημα υγείας που να μην εξαρτάται η ζωή σου από το μέσο που έχεις με κάποιο κόμμα.

Θέλει να δει την παιδεία να ξεπερνάει τον μέσο όρο του 9,5/20 όπου είναι σήμερα.

Θέλει να δει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολογίας και τον κόσμο να έχει το δικαίωμα εργασίας σε ένα ασφαλισμένο και δίκαιο χώρο εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.  

Θέλει να δει να προωθούνται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

Θέλει ένα πιο άμεσο και λειτουργικό σύστημα δικαιοσύνης που να προστατεύεται ο μέσος πολίτης και να μην εγκλωβίζεται σε δικαστικές χρονοκαθυστερήσεις και δικηγορικά έξοδα.

Θέλει να δει περιβάλλον, θάλασσες και βουνά καθαρά και πλούσια για να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Θέλει να δει την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και επιτέλους να πληρώνουν κάποιοι για τα τόσα εγκλήματα κατά της κοινωνίας και του τόπου μας.

Το ότι θέλουμε να πηγαίνουμε κοντά στην φύση υπό την ιδιότητα μας ως κυνηγοί ή ως ψαράδες δεν μας κάνει εγκληματίες. Είναι το κάλεσμα που μας κάνει η φύση και οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Όσο υπάρχουν κυνηγοί θα υπάρχουν αληθινοί προστάτες του περιβάλλοντος. Όσοι υπάρχουν Ανεξάρτητοι πολίτες θα έχει και αυτός ο τόπος ελπίδα και μέλλον.    

Υποψήφιος Βουλευτής Λεμεσού
Ανεξάρτητοι Συνεργασία Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

 
 
 Άριστος Χρ. Αριστείδου   

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top