Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων οδηγεί τους αγρότες σε απόγνωση! 

Το ότι τα αγριογούρουνα προκαλούν πολλές καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες είναι πλέον γνωστό σε όλους.

Επιθέσεις σε καλαμπόκια, ρεβί

θια, τριφύλλια, σιτηρά κ.τ.λ.  έχουν φτάσει σε απόγνωση τους αγρότες. Από μόνη της μια απλή διέλευση ενός κοπαδιού αγριογούρουνων από ένα χωράφι με μονοετή καλλιέργεια, δημιουργεί πρόβλημα, αν δε το κοπάδι είναι και πεινασμένο τότε μιλάμε για καταστροφή.

Όμως φαίνεται πως τα αγριογούρουνα καταστρέφουν και για τη διασκέδασή τους. Αυτό έγινε σε ένα αγρόκτημα με νεαρά δέντρα μηλιάς στο Δάρα της Αρκαδίας. Οι καταστροφές στα νεαρά δέντρα είναι μη αναστρέψιμες και έτσι ο ταλαίπωρος αγρότης θα αναγκαστεί να εγκαταστήσει νέα καλλιέργεια, χάνοντας χρήματα και ωφέλιμο χρόνο μέχρι να αρχίσουν να δίνουν καρπό τα νέα δέντρα.

 

 

___________________________________________________________________________________________

 

Πολύ έντονο είναι το πρόβλημα εμφάνισης αγριογούρουνων και στην Ερμιονίδα, καθώς όπως φαίνεται ο πληθυσμός τους είναι δύσκολο να ελεγχθεί, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν αγροτικές καλλιέργειες και να …φλερτάρουν διαρκών με τουρίστες, ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές.

Την εφαρμογή ειδικού σχεδίου διαχείρισης του προβλήματος, με το οποίο να ληφθεί ειδική μέριμνα για τη αντιμετώπιση του προβλήματος ζητά ο Αντιδήμαρχος Ερμιονίδας, Αριστείδης Μπίμπας με επιστολή του στους αρμόδιους.

 

Όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή: 

«Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει το φαινόμενο της εμφάνισης αγριογούρουνων σε όλη την έκταση του Δήμου Ερμιονίδας, τα οποία διασχίζοντας τις γύρω περιοχές, έφτασαν μέχρι και στις ακτές – παραλίες.

Στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές αλλά και στις παραλίες της Ερμιονίδας. Oι αγρότες μετρούν καταστροφές στις καλλιέργειές τους, οι κάτοικοι, οι περιπατητές και οι τουρίστες αντιμετωπίζουν τυχαίες συναντήσεις με αγριογούρουνα.

Πλέον, τα προβλήματα από την πληθυσμιακή έκρηξη των αγριογούρουνων καταγράφονται καθημερινά τόσο στην αγροτική παραγωγή, όσο και στις αστικές περιοχές. Έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ υπάρχει μενάλος κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων στον αστικό ιστό και την ημέρα και την νύχτα. Είναι θέμα χρόνου να έχουμε ατυχήματα με ζώα που διασχίζουν δρόμους, χωριά και παραλίες.

Είναι λάθος να αφήσουμε ανεξέλεγκτη την αναπαραγωγή και τον υπερπληθυσμό. Ο πολίτης κινδυνεύει μόνο αν τα ζώα νιώσουν απειλή; Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην κλιμάκωση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, είναι γνωστοί στο Υπουργείο και στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δυσάρεστα περιστατικά, τροχαία, και μεγάλες ζημιές σας καλλιέργειες από επελάσεις γουρουνιών. Και ναι μεν αποτελεί επιλογή η μείωση του πληθυσμού, αλλά αυτό γίνεται μόνο μέσω του κυνηγιού, που όμως έχει μικρή επίδραση.

Η άγνοια αντιμετώπισης του κινδύνου και από τα ζώα και από τον άνθρωπο, οδηγεί πολλές φορές σε ακραίες συμπεριφορές. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, και για την αντιμετώπισή του, χρειάζεται ιδιαίτερη στρατηγική.

Μέτρα δίωξης αγριόχοιρων θεσπίστηκαν και θεσπίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρόθεση την συγκρότηση συνεργείων σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες και κυνηγετικές οργανώσεις για την διαχείριση του υπερπληθυσμού των άγριων θηλαστικών. Πέραν του κυνηγιού από τον Σεπτέμβριο ως τον Ιανουάριο, υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία, ώστε να απομακρύνονται τα αγριογούρουνα από τον περιαστικό ιστό των πόλεων και τους κάμπους.

Όμως, σε τοπικό επίπεδο, αν δεν υπάρξει βούληση επίλυσης του ζητήματος, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε.

Απαιτείται άμεσα η εκπόνηση και η εφαρμογή ειδικού σχεδίου διαχείρισης του προβλήματος, με το οποίο να ληφθεί ειδική μέριμνα»

 

 

www.anagnostis.org

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top