ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ

Της Μαρίας Σκαραφίγκα, Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου

 

Αποφάσισες να ξεκινήσεις μια καινούργια δραστηριότητα. Και αυτή επέλεξες να είναι το κυνήγι. Μήπως, όμως, θα πρέπει να αναρωτηθείς για κάποια βασικά ζητήματα τα οποία θα καθορίσουν και τη μετέπειτα πορεία σου ως κυνηγό, πριν ξεκινήσεις και συνεχίσεις τη δραστηριότητα αυτή;

Ένα από τα ερωτήματα που θα έπρεπε να θέσει κάποιος στον εαυτό του είναι για ποιο πραγματικά λόγο ξεκινάει να ασχοληθεί με αυτό που λέγεται κυνήγι.

Οι λόγοι που ώθησαν τους ανθρώπους να γίνουν κυνηγοί διαφοροποιούνται στο πέρασμα των χρόνων. Αρχικά η κυνηγετική δραστηριότητα ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος εξασφάλιζε την τροφή για τον ίδιο και την οικογένειά του. Πλέον, ο λόγος αυτός έχει εκλείψει και πολύ λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται με το κυνήγι μόνο και μόνο για να τραφούν με το θήραμα.

Μια μερίδα ανθρώπων επιλέγουν να ασχοληθούν με το κυνήγι για «να σκοτώσουν την ώρα τους». Και αυτή η κατηγορία αντιπροσωπεύεται από ένα μικρό ποσοστό και καλό θα είναι να μην ανήκεις αποκλειστικά σε αυτή, γιατί κάποια στιγμή θα το βαρεθείς.

Μια άλλη κατηγορία είναι αυτή στην οποία οι μέλλοντες κυνηγοί ψάχνουν να βρουν διέξοδο από την καθημερινότητα, συμπεριλαμβανομένης, για τους έγγαμους, της διεξόδου από τη γκρίνια των συζύγων τους.

Ο άντρας είναι εκ φύσεως κυνηγός και έχει την ανάγκη να νιώθει ισχυρός. Το κυνήγι δίνει τη δυνατότητα στο αρσενικό να δείξει το δυναμισμό του και κυρίως να αισθανθεί «ισχυρός πολεμιστής». Είναι λοιπόν και θέμα γοήτρου να αποδείξει τόσο στον εαυτό του όσο και στους γύρω του ότι είναι το ισχυρό φύλο!

Τελευταία κατηγορία και ίσως η πιο σημαντική είναι αυτή που χαρακτηρίζεται από την ανάγκη τού κάθε ανθρώπου να βρίσκεται κοντά στη φύση. Για τους ανθρώπους αυτής της κατηγορίας το κυνήγι αποτελεί όχι απλά ένα χόμπι αλλά μια δραστηριότητα μέσω της οποίας εξυψώνεται, ηρεμεί και γίνεται ένα με αυτό στο οποίο ζει, το περιβάλλον. Αυτός ο άνθρωπος έχει βαθιά τη συναίσθηση του ρόλου του ως διαχειριστή της φύσης και έχει τις περισσότερες πιθανότητες στο να εξελιχθεί σε έναν βαθιά συνειδητοποιημένο κυνηγό.

Μπορεί να αισθάνεσαι ότι ανήκεις λίγο πολύ σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες “νεοσύλλεκτων” κυνηγών. Αυτό δείχνει άλλωστε ότι είσαι και μια πολυδιάστατη προσωπικότητα. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει μια ιεράρχηση των λόγων οι οποίοι σε οδηγούν στην κυνηγετική δραστηριότητα. Και σπουδαιότερη όλων θα πρέπει να είναι η ανάγκη σου να βρεθείς κοντά στη φύση και να εξερευνήσεις τις ομορφιές της.

 

Κυνηγετικές παρέες

Βασικό μέλημα ενός νέου κυνηγού θα πρέπει να είναι και η επιλογή των ατόμων με τα οποία θα ασκήσει τη νέα του δραστηριότητα.

Σίγουρα οι συνήθειες και τα κίνητρα των ατόμων που απαρτίζουν την παρέα θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα δικά σου, για να λειτουργήσει συλλογικά η ομάδα.

Παραδείγματος χάρη, αν ακόμα και εν αγνοία σου ενταχθείς σε μια παρέα που τυγχάνει να είναι λαθροθήρες είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να καταλήξεις κατηγορούμενος σε κάποιο δικαστήριο για παράβαση νόμου περί θήρας, μια κι εσύ, αργά ή γρήγορα, θα υιοθετήσεις τη νοοτροπία ενός λαθροκυνηγού.

Η παρέα επίσης παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή των θηρευσίμων ειδών. Πριν αποφασίσεις με ποια παρέα θα πας για κυνήγι, θα πρέπει να διαλέξεις με τι είδους θηράματα θα σου άρεσε να ασχοληθείς. Κάθε κυνήγι έχει τη δική του «ιεροτελεστία» και ο καθένας επιλέγει αυτό που θα τον δελεάσει περισσότερο. Άλλο λαγοκυνηγός, άλλο γουρουνοκυνηγός και άλλο πουλοκυνηγός. Διάλεξε για αρχή διαφορετικές παρέες, επέλεξε αυτό που πραγματικά σου αρέσει και κατάληξε στην παρέα εκείνη που αποτελείται από ομοϊδεάτες σου.

Εδώ, βέβαια, υπάρχει ένα πρόβλημα που δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε. Δύσκολα οι παρέες παλιών κυνηγών δέχονται στην παρέα τους νέους. Στην περίπτωση αυτή και οι δύο πλευρές έχουν το δίκιο τους. Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός είναι αλλιώς! Ο νέος έχει το μεγάλο του ενθουσιασμό για κάτι το καινούργιο και δεν γνωρίζει τους «άγραφους» νόμους της κυνηγετικής παρέας. Ο παλιός είναι ώριμος κυνηγός έχει ενταχθεί πλήρως στους ρυθμούς και τη συνεννόηση με τους άλλους της παρέας και πάντα διέπεται από κάποια επιφυλακτικότητα απέναντι στο νέο κυνηγό.

Βέβαια, ο νέος δεν μπορεί να μάθει χωρίς τη συμβολή του παλιού και ο παλιός παράλληλα αναζωογονείται από τον ενθουσιασμό του νέου. Για το λόγο αυτό, η μέση λύση είναι η κατανόηση και από τις δύο πλευρές με βασική προϋπόθεση την ύπαρξη σχέσεων συμπάθειας από πριν.

 

Χαρακτήρας κυνηγού

Μια δραστηριότητα, όπως είναι αυτή του κυνηγίου, δεν μπορεί παρά να βγάλει στην επιφάνεια και να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο κάποια βασικά στοιχεία του χαρακτήρα ενός ανθρώπου.

Το αίσθημα ομαδικότητας είναι ένα από τα στοιχεία που αναδύεται μέσα από τη θηρευτική δραστηριότητα (αγελαία συμπεριφορά). Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια κυνηγετική παρέα θα πρέπει να εκλείπει ο ανταγωνισμός και να επικρατεί ο συναγωνισμός. Σκοπός δεν είναι ποιος θα πάρει τα περισσότερα θηράματα, αλλά η κάρπωση της παρέας συνολικά. Αν ο καθένας σκέφτεται εγωιστικά για τον αριθμό των θηραμάτων που θα επιδείξει στην παρέα δεν μπορεί παρά να καταλήξει να γίνει ανεπιθύμητος.

Η ομαδικότητα, λοιπόν, είναι ένα αίσθημα που καλλιεργείται ακόμα περισσότερο στους κυνηγούς.

Η συχνή επαφή με τη φύση και τις ομορφιές της, επίσης συντελεί στο να αναδυθούν τα φιλικά συναισθήματα του ανθρώπου για το περιβάλλον του. Ο σεβασμός για τη φύση είναι ένα φυσικό επακόλουθο της ανακάλυψης του πόσο πολλά προσφέρει το περιβάλλον τόσο στην ψυχική ικανοποίηση όσο και στην ικανοποίηση που προέρχεται από τις επιτυχίες του κυνηγού-θηρευτή.

 

Νόμοι – Θηροφυλακή

Ένας κυνηγός θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν ασκεί τη θηρευτική δραστηριότητα στα πλαίσια που ο ίδιος οριοθετεί. Υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν τον τρόπο που ασκείται το κυνήγι οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον κυνηγό με την ανάλογη προσοχή.

Οι θηροφύλακες είναι αυτοί που στην ουσία μεριμνούν για τον απλό κυνηγό, προστατεύοντας το θήραμα το οποίο αποτελεί και το κίνητρο της κυνηγετικής δραστηριότητας.

Ο σεβασμός στη φύση σημαίνει και σεβασμός στους νόμους που την προστατεύουν. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι χωρίς θηράματα δεν μπορεί να υπάρξουν ούτε κυνηγοί.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει και ο ανάλογος σεβασμός προς τους ανθρώπους εκείνους που μεριμνούν για την εφαρμογή των νόμων που διέπουν το κυνήγι. Ο θηροφύλακας λοιπόν δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν τον κακό αστυνομικό που το μόνο που θέλει είναι να κάνει μηνύσεις. Είναι ο φίλος, ο σύμμαχος του απλού κυνηγού ο οποίος με τον τρόπο του συντελεί στην ορθή διεξαγωγή της κυνηγετικής δραστηριότητας και ακόμα περισσότερο στην προστασία του φυσικού πλούτου.

 

Συνεχής ενημέρωση

Ο νέος κυνηγός αισθάνεται επιτακτική την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση. Στην προσπάθειά του να γίνει γνώστης του αντικειμένου, δεν είναι μόνος του. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος στον οποίο θα εκδώσει την άδειά του είναι ένα κύτταρο του κυνηγετικού οργανισμού. Μέσα από αυτόν μπορεί να ενημερώνεται για το πώς, πού και πότε μπορεί να ασκεί τη δραστηριότητα που επέλεξε. Γενικότερα, όμως, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις μεριμνούν για τη σωστή ενημέρωση των κυνηγών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις φροντίζουν για την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων και κυνηγετικών χαρτών για την πληρέστερη -όσο γίνεται- ενημέρωση του κυνηγού για τον τρόπο και τον τόπο άσκησης της θηρευτικής δραστηριότητας. Επίσης, μέσω των Μ.Μ.Ε. προβάλλεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η κυνηγετική δραστηριότητα, δίνοντας στον απλό πολίτη την πραγματική της διάσταση. Μέσω μιας «φιλοθηραματικής προπαγάνδας», οι Κυνηγετικές Οργανώσεις είναι πάντα στο πλευρό όχι μόνο των νέων αλλά όλων των κυνηγών της χώρας, έτσι ώστε ο κυνηγός να γίνει και να αναγνωριστεί πλέον ως πραγματικός διαχειριστής της φύσης.

Τέλος, υπάρχει ποικιλία κυνηγετικών περιοδικών και ένθετων που ενημερώνουν για όλες τις απορίες σου σχετικά με τα όπλα, τα κυνηγετικά σκυλιά και γενικότερα για όλη την κυνηγετική δραστηριότητα.

 

Έχετε λοιπόν αρκετό καιρό να σκεφτείτε όλα όσα θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας μέχρι τον Αύγουστο που θα ξεκινήσει η νέα κυνηγετική περίοδος. Και μην περιμένετε να γίνετε ως δια μαγείας «μεγάλοι κυνηγοί». Μεθοδικά και με σύνεση κατακτώνται οι υψηλότερες βαθμίδες. Μην ξεχνάτε ότι για να φτάσει κάποιος στο ρετιρέ θα πρέπει να περάσει αναγκαστικά από όλους τους προηγούμενους ορόφους!

Καλή επιτυχία!

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top