Όλη η αλήθεια της ποιοτικής ντουφεκιάς

Με μερικές βολές και μια σύντομη σύγκριση θα γνωρίζουμε αμέσως αν το φυσίγγιο αποδίδει τα αναμενόμενα με το όπλο μας ή υστερεί σε απόδοση και γίνεται η αιτία να κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας στην ποιότητα της ντουφεκιάς που «βγάζει» η κάνη μας.

 

Γράφει ο Μπάμπης Αιγινήτης

 

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που απασχολούν τον κυνηγό είναι η ευθυβολία του κυνηγετικού μας όπλου και περισσότερο η ποιότητα της ντουφεκιάς που «βγάζει» η κάνη του όπλου μας σε συνάρτηση βέβαια με τα φυσίγγια της προτίμησής μας.

Εργαλεία και βήματα

  • Σε αυτό λοιπόν, το σημαντικό θα χρειαστούμε ένα ρολό χαρτιού περιτυλίγματος λευκό ή καφέ ενώ ακόμη πιο χρήσιμο, αλλά ογκωδέστερα στη μεταφορά, σκληρά χαρτόνια διαστάσεως 1×1 μ. Δεν συνίσταται πλέον ο μεταλλικός πίνακας δοκιμών εδώ, διότι τα χαρτιά τα παίρνουμε στο σπίτι για περαιτέρω ανάλυση και φυσικά σύγκριση μεταξύ τους, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε με τον πίνακα αφού κάθε φορά ξαναβάφεται.
  • Πάνω στο χαρτόνι καλό είναι να μην βάζουμε σε αυτή τη δοκιμή κάποιο σημάδι σαν σημείο αναφοράς για να ντουφεκίσουμε απλά κατευθύνουμε την κάννη μας προς το κέντρο του χαρτονιού σε κάποιο «νοητό» σημείο. Αν κάποιος δεν νιώθει σίγουρος ότι θα κατευθύνεις με ακρίβεια την κάνη του προς το κέντρο του χαρτονιού τότε μπορεί να βάλει με ένα μαρκαδόρο ένα σημάδι στο κέντρο, όμως σε καμιά περίπτωση μετά τη βολή δεν πρέπει αυτό να εκλαμβάνεται σαν το κέντρο της ντουφεκιάς μας.
  • Σαν κέντρο της ντουφεκιάς μας λαμβάνουμε το σημείο με την μεγαλύτερη συγκέντρωση σκαγίων. Με κέντρο λοιπόν, το σημείο με την πιο πυκνή συγκέντρωση περιγράφουμε κύκλο διαμέτρου 76 εκ. και εξετάζουμε αναλυτικά σημειώνοντας τα σημεία όπου σχηματίζονται κενά ικανά να περάσει αλώβητο το θήραμα που μας ενδιαφέρει. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια λεπτομερέστερη ανάλυση, μπορούμε να διαμερισματοποιήσουμε με το σχήμα GRULLA τον κύκλο των 76 εκ.
  • Εξετάζουμε αν τα 16 διαμερίσματα (τμήματα) εμπεριέχουν τον ίδιο αριθμό σκαγίων, δηλ. μιλάμε για την «ονειρεμένη» ντουφεκιά. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο, εκτός αν πέσουμε σε τέτοια τύχη και συμπτωματική βολή που θα τη ζήλευε και ο πιο αισιόδοξος νους. Αν λοιπόν, μιλάμε για το απίθανο στα 16 τμήματα, σκεφτείτε τα 100 τμήματα που διαθέτει η εργαστηριακή μέθοδος DEVA να εμπεριέχουν όλα τον ίδιο αριθμό σκαγίων. Μόνο στα όνειρα λοιπόν, στο χειροπιαστό και αυτό που μπορούμε εμείς να διαπιστώσουμε στα δικά μας χαρτιά.
  • Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι η κατανομή μας διαθέτει μια ομοιομορφία στη διασπορά των σκαγίων μέσα στον κύκλο των 76 εκ. δηλ. πιο απλά δεν υπάρχουν μεγάλα κενά από όπου περνάει κάποιο πουλί, π.χ. τσίχλα αν έχουμε ρίξει με σκάγια Νο 9 τότε να είμαστε υπέρ-ευχαριστημένοι. Σκεφθείτε μια σωστά τακτοποιημένη κατανομή με Νο 9 σε μια απόσταση 36 μ. σε κύκλο διαμέτρου 76 εκ. από τον οποίο όμως σε κανένα σημείο του δεν υπάρχει τέτοιο κενό που να χωράει το κυρίως σώμα (χωρίς τα φτερά) μιας τσίχλας. Μιλάμε για εξαιρετική απόδοση της συγκεκριμένης κάνης σε συνδυασμό με αυτό το φυσίγγιο που εμείς έχουμε επιλέξει.
  • Κάνουμε το ίδιο για όποιο άλλο θήραμα που μας ενδιαφέρει (π.χ. φάσα με Νο 7 σκάγια). Αφού λοιπόν, συγκεντρώσουμε δέκα «τουφεκισμένα» χαρτόνια ή φύλλα χαρτιού περιτυλίγματος, το λιγότερο για κάθε κάνη, δηλ. αν διαθέτουμε αυτογεμές δέκα αρκούν, για δίκαννο θα χρειαστούμε άλλα δέκα για την δεύτερη κάνη.
  • Για να ολοκληρώσουμε τη μελέτη της βολής του όπλου μας, στο σπίτι, θα πρέπει να κάνουμε ποσοστιαίο υπολογισμό της απόδοσης της κάνης σε σχέση με το φυσίγγιο που εμείς συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε. Υποθέτουμε ότι το αγαπημένο μας φυσίγγιο για το θήραμα που εμείς κυνηγάμε συστηματικά διαθέτει γόμωση σκαγίων 32 γραμ. Νο 7 (διαμ. 2,50 χιλ.) στο οποίο εμπεριέχονται 383 σκάγια. Μετράμε τα σκάγια που εισήλθαν στον κύκλο των 76 εκ. στο κάθε χαρτόνι, έστω ότι στο πρώτο εισήλθαν 260, στο δεύτερο 269, στο τρίτο 257 κ.ο.κ.

Είναι ιδιαίτερα σπάνιο να εισέλθει ο ίδιος ακριβώς αριθμός σκαγίων σε πάνω από τρία χαρτόνια στα δέκα. Τότε με την απλή μέθοδο των τριών και βάση του τύπου K=100xB:A (όπου Κ=κάνη, Β=260 και Α=383) έχουμε: Κ=100×260:383 > K=67,8%.

Αυτή είναι η απόδοση της κάνης στο συγκεκριμένο χαρτόνι, με το συγκεκριμένο φυσίγγιο και στη συγκεκριμένη απόσταση (36 μ.). Μετά αθροίζουμε και τις δέκα ποσοστιαίες αποδόσεις και τις διαιρούμε δια του 10 για να βρούμε τον μέσο όρο απόδοσης της κάνης μας.

Μην σας τρομάζει η διαδικασία, ούτε να πείτε βαριεστημένα «σιγά μην κάτσω εγώ να τα κάνω όλα αυτά».

Σας πληροφορώ ότι είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία και γνωριμία με τις δυνατότητες αλλά και τα μυστικά της κάνης του όπλου σας. Σκεφτείτε ότι κανείς δεν μπορεί να το κάνει αντί για εσάς διότι δεν έχει στη διάθεσή του το όπλο που εσείς χρησιμοποιείτε και τα φυσίγγια που προτιμάτε. Έτσι θα διαπιστώσετε οι ίδιοι και την απόδοση του τσοκαρίσματος της κάνης με το φυσίγγιο που προτιμάτε. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να πείτε: «Ξέρω τι κάνει το όπλο μου με το συγκεκριμένο τσοκάρισμα, γνωρίζω καλά τι ντουφεκιές βγάζει».

Αν κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξετε φυσίγγια, για κάποιους λόγους, τότε δεν θα χρειασθεί να ξανακάνετε όλη αυτή τη διαδικασία αναλυτικά, διότι ήδη θα έχετε στο αρχείο σας τα χαρτόνια με τις ποσοστιαίες αποδόσεις. Απλά θα ρίξετε σε μερικά χαρτόνια (πέντε αρκούν) στα οποία βέβαια θα περιγράψετε τον κύκλο των 76 εκ. για να δείτε μήπως με αυτό το φυσίγγι χρειάζεται να αλλάξετε τσοκάρισμα. Συμβαίνει πολλές φορές για να πλησιάσουμε την απόδοση με το προηγούμενο φυσίγγιο να ανέβουμε κατά ένα ή και δύο βαθμίδες σύσφιγξης στο όπλο μας.

Σήμερα ειδικά που όλα σχεδόν τα όπλα διαθέτουν εναλλασσόμενα βιδωτά τσοκάκια αυτό είναι εύκολο να γίνει. Έτσι λοιπόν, με μερικές βολές και μια σύντομη σύγκριση των νέων χαρτονιών με τα παλαιότερα του αρχείου μας, θα γνωρίζουμε αμέσως αν αυτό το φυσίγγιο αποδίδει τα αναμενόμενα με το όπλο μας ή υστερεί σε απόδοση και γίνεται η αιτία να κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας στην ποιότητα της ντουφεκιά που «βγάζει» η κάνη μας.

 

Μια δοκιμασία που αξίζει τον κόπο

Να ξέρετε ότι όλη αυτή η διαδικασία ενασχόλησης με τις κατανομές και την απόδοση του όπλου μας θα σας πάρει κάποιο χρόνο, όμως θα διαπιστώσετε στο τέλος πόσο χρήσιμο ήταν. Σκεφτείτε πόσο χρόνο διαθέτετε για άλλα πράγματα μέσα στην ημέρα για την αγαπημένη σας δραστηριότητα που λέγεται «Κυνήγι» (εκπαιδευτικά του σκύλου, ώρες συζήτησης στο κυνηγετικό στέκι κ.λπ.) ενώ για το όπλο διαθέτετε χρόνο μόνο αν θέλετε να το πάτε στον οπλουργό.

Μήπως λοιπόν, είναι το αδικημένο και παραμελημένο μέρος του κυνηγίου, θεωρώντας ότι δεν αξίζει της προσοχής και της ενασχόλησης; Ενώ πολλές φορές δέχεται τη μανία μιας αποτυχημένης βολής.

Ξέρω αρκετούς που έχουν σκεφτεί μετά την ντουφεκιά «να φυτέψουν» το όπλο τους στο βουνό. Λες και φταίει αυτό και όχι οι ίδιοι. Βλέπετε πάντα ψάχνουμε αλλού τις αιτίες των αποτυχιών μας και όχι στους εαυτούς μας.

Η ίδια διαδικασία που περιέγραψα για τη διαπίστωση της απόδοσης της κάνης μας με ένα συγκεκριμένο φυσίγγιο θα πρέπει να γίνεται απαραίτητα –κρίνεται ιδιαίτερα καθοριστικό- από τους σκοπευτές του TRAP (στα 36 μ.) και του SKEET (στα 20 μ).

Εκεί έχουμε φυσίγγια με βάρος γόμωσης 24 γραμ. πολλών εταιριών και συνεπώς είναι σημαντικό να διαπιστώσει «ιδίοις όμασι» ο σκοπευτής την απόδοση του όπλου του με ένα συγκεκριμένο φυσίγγιο. Εδώ, αν χαθεί ένας δίσκος δεν χάνεται μόνο ένας αγώνας, αλλά από αυτόν τον αγώνα μπορεί να χαθεί ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Εκείνοι που συμμετέχουν συστηματικά στους αγώνες του πρωταθλήματος καταλαβαίνουν τι εννοώ και πόσο βασικό είναι να εμπιστεύονται το όπλο τους.

 

Η σημασία της εμπιστοσύνης στον εξοπλισμό

Σαν επίλογο, θέλω να αναφέρω ότι ο παράγων εμπιστοσύνη στο συνδυασμό όπλο με φυσίγγι είναι το θεμέλιο της σιγουριάς για να χτίσουμε πάνω του μια συγκροτημένη εικόνα επιτυχημένης δραστηριότητας στο κυνήγι ή το σκοπευτήριο. Ανοίξτε το μυαλό σας και σκεφτείτε πέρα από τα στοιχειώδη, πέρα από αυτά που λένε και σχολιάζουν οι διάφοροι, πέρα από τα καθιερωμένα.

Δεν υπάρχει δυνατότερο συναίσθημα από την απόλυτη πεποίθηση ότι το όπλο δεν ρίχνει απλά και μόνο εκεί που κοιτάω, αλλά ο συνδυασμός που κρατάω στα χέρια μου κάνει καλά τη δουλειά του εκεί έξω.

Σε εμένα λοιπόν, εναπόκειται να φροντίσω να βελτιώσω τη σκοπευτική μου τεχνική ώστε να μπορέσω να εκμεταλλευτώ με τον σωστό τρόπο τον συνδυασμό που έχω στη διάθεσή μου. Μην περιμένετε έτοιμη τροφή από κανέναν, ασχοληθείτε με το όπλο σας και τα φυσίγγια που προτιμάτε. Η επιτυχία είναι γι’ αυτούς που ξέρουν και την διεκδικούν, όχι για τους επαίτες.

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top