Του Μπάμπη Αιγινήτη
Οι αριστερά επωμίζοντες κυνηγοί διακατέχονται από το δικαιολογημένο παράπονο ότι οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους για την απόκτηση όπλου είναι ελάχιστες. Η παρακάτω επιστολή που έλαβα, έγινε η αφορμή για να αφουγκραστούμε το πρόβλημα και να προτείνουμε τις κατάλληλες λύσεις.
“… Και τώρα το πρόβλημά μου που αφορά τους αριστερά επωμίζοντες.
Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες επιλογής όπλου για όσους επωμίζουν αριστερά, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ελάχιστα όπλα μόνο. Για παράδειγμα, η BROWNING που τόσο αγαπώ ως όπλο, δεν έχει τίποτα σε καραμπίνα. Γιατί να μην υπάρχουν και λίγα όπλα για αριστερόχειρες ή έστω με παραγγελία από κάθε παρτίδα όπλων; Θα ήθελα, λοιπόν, αν μπορεί ο δάσκαλος της σκοπευτικής αγωγής, κ. Αιγινήτης, να αναφερθεί στα όπλα που υπάρχουν, συγκεντρωτικά και πιο εμπεριστατωμένα. Όπως και για βλητικά λάθη που ενδιαφέρουν την κυνηγετική σκοποβολή, αλήθειες που δεν γράφονται και οι οποίες θα κάνουν κάποιους ευτυχισμένους. Ευχαριστώ που διαβάσατε το γράμμα μου…”.
Απαραίτητη διευκρίνιση
Πράγματι, τα όπλα για τους αριστερόχειρες κυνηγούς, ειδικά σε αυτογεμή (καραμπίνες) που εισάγονται στη χώρα μας, είναι λίγα, πολύ λίγα θα έλεγα. Για να ακριβολογούμε, που προορίζονται για αριστεροεπωμίζοντες. Διότι ο αριστερόχειρας μπορεί να μην επωμίζει κατ’ ανάγκην από αριστερά. Στη σχολή κυνηγετικής σκοποβολής που διευθύνω μού έχουν τύχει πέντε περιπτώσεις κυνηγών που ενώ ήταν αριστερόχειρες (γραφή με το αριστερό, εργασίες κ.λπ.) είχαν δεξί κυρίαρχο μάτι κι έτσι, επωμίζοντας από δεξιά, δεν είχαν κάποιο πρόβλημα με το αυτογεμές τους στο κυνήγι. Διότι το βασικό πρόβλημα όσων κυνηγούν με αυτογεμές κι επωμίζουν από αριστερά είναι ότι οι κάλυκες που βγαίνουν από το πλάι περνούν μπροστά από τα μάτια τους και τα αέρια που βγαίνουν μαζί τους βρίσκουν το πρόσωπό τους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αν δεν ενοχληθεί το οπτικό πεδίο του κυνηγού από τον κάλυκα που πετιέται, τα αέρια που τον συνοδεύουν μπορεί να του μπουν στα μάτια μαζί με κατάλοιπα καύσης πυρίτιδας και να του δημιουργήσουν πρόβλημα στη συνέχεια του κυνηγίου. Φυσικά, μιλάμε πάντα ο κυνηγός να έχει και τα δυο του μάτια ανοιχτά τη στιγμή της βολής, αφού θα χρησιμοποιεί την τεχνική τής διόφθαλμης σκόπευσης στο στόχο του.
Πώς δημιουργείται το πρόβλημα
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το έχω γράψει πολλές φορές, ότι στον κινούμενο στόχο οτιδήποτε κινείται καθώς βάλλεται, δηλαδή φτερωτό θήραμα ή τριχωτό, θέλει διόφθαλμη σκόπευση για λόγους που έχω αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα μου. Βέβαια, το δυστύχημα είναι να προσπαθεί κάποιος να κυνηγάει επωμίζοντας από αριστερά (επειδή είναι αριστερόχειρας) ενώ όμως έχει δεξί κυρίαρχο μάτι, χρησιμοποιώντας διόφθαλμη σκόπευση. Μοιραία θα κάνει δύο σημαντικά σκοπευτικά λάθη που θα τον οδηγούν σε αστοχίες. Το πρώτο είναι ότι θα πλαγιάζει το κεφάλι του πάνω στη ράχη τού κοντακίου, προσπαθώντας να φέρει το κυρίαρχο μάτι πάνω στη ρίγα του όπλου. Το δεύτερο είναι ότι θα τραβάει ασυναίσθητα το όπλο με το χέρι που κρατάει την πάπια για να φέρει την ακίδα (το στόχαστρο) στην ευθεία του κυρίαρχου ματιού. Ενώ αν γνωρίζει ότι το κυρίαρχο μάτι του είναι πράγματι το αριστερό, θα φέρει τη ρίγα του όπλου απόλυτα φυσικά με την ευθεία του αριστερού του ματιού, καθώς θα έχει εστιάσει τα μάτια του στο στόχο που κινείται.
Φλάντζες αλλαγής κλίσεων
Όμως, πέραν των σκοπευτικών λαθών που μπορεί να παρουσιαστούν, υπάρχουν και οι λανθασμένες επιλογές στο θέμα του κοντακίου. Ο κυνηγός που επωμίζει από τα αριστερά χρειάζεται ένα κοντάκι με πλάγια παρέκκλιση, αντίστροφη από αυτή που χρησιμοποιεί ο δεξιά επωμίζων κυνηγός. Δηλαδή, ενώ εκείνος που επωμίζει από τα δεξιά χρειάζεται ένα κοντάκι με CAST-OFF, που είναι η παρέκκλιση προς τα δεξιά, ο κυνηγός που επωμίζει αριστερά χρειάζεται κοντάκι με CAST-ON, που είναι η παρέκκλιση προς τα αριστερά. Βέβαια, στα σημερινά αυτογεμή θα συναντήσουμε μοντέλα που συνοδεύονται στη συσκευασία τους με φλάντζες αλλαγής κλίσεων του κοντακίου, όχι μόνο καθ’ ύψος αλλά και κατά διεύθυνση (προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά). Ακόμα, σε σύγχρονα αυτογεμή που προορίζονται για κυνηγετική σκοποβολή (SPORTING), θα συναντήσουμε ρυθμιζόμενο κοντάκι στο πάνω μέρος (στη ράχη), οπότε ο κυνηγός εύκολα βάζει τη ρύθμιση CAST-ON στα μέτρα που του χρειάζονται. Το ίδιο ισχύει και για τα αλληλεπίθετα (σούπερ ποζέ) δίκαννα όπλα που έχουν ρυθμιζόμενο κοντάκι και τα συναντάμε στα μοντέλα SPORTING.
Ενός κακού μύρια έπονται
Μια άλλη λύση που επίσης προτείνεται σε αριστεροεπωμίζοντες κυνηγούς που επιθυμούν να κυνηγούν με αυτογεμές ή δίκαννο, είναι να προτιμήσουν ένα εντελώς ίσιο κοντάκι, αν φυσικά δεν μπορούν να βρουν με CAST-ON, το οποίο μπορεί να το βολευτεί κι εύκολα να προσαρμοστεί ο κυνηγός που επωμίζει σωστά. Γιατί ένα ίσιο κοντάκι μπορεί να είναι βολικό για τους αριστεροεπωμίζοντες αλλά θα πρέπει να έχουν προσαρμοστικότητα στην επώμιση χωρίς να κάνουν λάθη. Δυστυχώς, τα λάθη στην επώμιση είναι πολύ συχνό φαινόμενο στους κυνηγούς οι οποίοι πολλές φορές δεν τα αντιλαμβάνονται, με συνέπεια να τα βάζουν με τα κοντάκια και τα όπλα. Επίσης, ενίοτε φτιάχνουν αριστερά κοντάκια σε οπλουργούς με λάθη στην επώμιση, τα οποία βέβαια ο οπλουργός δεν μπορεί να τα διαπιστώσει διότι δεν είναι η δουλειά του αυτή. Αυτός είναι τεχνίτης-κοντακάς, δεν είναι προπονητής κυνηγετικής σκοποβολής για να κάνει διάγνωση σκοπευτικών λαθών. Έτσι, λοιπόν, όταν αργότερα θα βελτιώσουν την επώμιση και θα διορθώσουν τα λάθη της, το κοντάκι αυτό δεν θα τους κάνει γιατί είχε κατασκευαστεί με τη λάθος επώμιση. Καταλαβαίνετε ότι ενός κακού μύρια έπονται. Μέσα λοιπόν σε όλα αυτά υπάρχει η θλιβερή διαπίστωση ότι οι περισσότεροι κυνηγοί ξεκινούν την ενασχόληση με το κυνηγετικό όπλο πολύ επιπόλαια και με λάθος προσέγγιση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Στον οδηγό αγοράς www.e-about.gr, μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα μοντέλα όπλων για αριστερόχειρες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, μαζί με αναλυτικά στοιχεία για το καθένα ξεχωριστά, καθώς και πληροφορίες για τους αντιπροσώπους που τα εισάγουν.