Τα κυνηγόσκυλα στη «νεκρή» κυνηγετική περίοδο

Του Θανάση Κυριτσάκα

 

Ήδη διανύσαμε το δεύτερο μήνα της «νεκρής» κυνηγετικής περιόδου και σε λίγο μπαίνουμε στο Μάιο που το τέλος του σηματοδοτεί την αρχή της αντίστροφης μέτρησης.

Ο χρόνος που τα σκυλιά μας μένουν μακριά από το κυνήγι την περίοδο αυτή είναι αναγκαστικά μεγάλος και ιδιαίτερα για τους ιχνηλάτες είναι οχτώ μήνες (κυνηγούν συνολικά τέσσερις μήνες), σε αντίθεση με τα πουλόσκυλα που κυνηγούν 6 μήνες και κάθονται άλλους τόσους.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυτή τη «νεκρή» κυνηγετική περίοδο διοργανώνονται κυνηγετικοί αγώνες και με πουλόσκυλα και με ιχνηλάτες στα ανάλογα θηράματα, οπότε τα κυνηγόσκυλα βρίσκονται σε συνεχή δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να «μπαίνουν» στη νέα περίοδο πανέτοιμα από κάθε άποψη.

Σε κυνηγετικό επίπεδο γίνονται πολλοί αγώνες ΕΦΥΠ και ΑΚΙ κάθε χρόνο που διοργανώνουν Σύλλογοι, Κυνοφιλικοί Όμιλοι και άλλοι φορείς του χώρου. Είναι για τους κυνηγούς ένα ερέθισμα και μια παρότρυνση να πάρουν μέρος με τα σκυλιά τους, να έρθουν σε επαφή με άλλους κυνηγούς, με ειδικούς και έμπειρους ανθρώπους στα κυνολογικά θέματα, να μάθουν χρήσιμα πράγματα και τελικά να υπάρχει επαφή και ενδιαφέρον μεταξύ μας. Να μη χανόμαστε!

Τελικά, η περίοδος αυτή δεν είναι τόσο νεκρή όσο φαίνεται, αντίθετα μας δίνεται η δυνατότητα να τη μετατρέψουμε σε περίοδο ανανέωσης και δημιουργίας για εμάς και τα σκυλιά μας.

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», όπως έλεγαν και οι σοφοί μας πρόγονοι.

Απαλλαγμένοι από το βάρος του όπλου στα χέρια μας, που μας αναγκάζει πολλές φορές να θυσιάσουμε τα λάθη του σκύλου μας στο βωμό μιας τουφεκιάς στη μπεκάτσα ή στο λαγό, τώρα μπορούμε να ενεργήσουμε περισσότερο ορθολογιστικά και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με άλλο μάτι. Τώρα, μπορούμε να ασχοληθούμε με τα λάθη του σκύλου μας και να τα διορθώσουμε.

Επίσης, είναι η καλύτερη εποχή να εκπαιδεύσουμε τα νέα σκυλιά. Για τα έμπειρα σκυλιά που δεν χρειάζονται εκπαίδευση, ο αντικειμενικός μας σκοπός θα πρέπει να είναι η σωματική άσκηση που μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μέρος. Μισή ώρα κολύμπι στη θάλασσα ή στο ποτάμι είναι η καλύτερη σωματική προπόνηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα σκυλιά μαθαίνουν ό,τι «καταλαβαίνουν» και καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα όταν τα εκπαιδεύουμε σωστά.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο