Πέντε βήματα για να αντιμετωπίσετε μια πιθανή παρενόχληση από αντικυνηγούς στον κυνηγότοπο

Ένα πολύ καλό Αμερικάνικο άρθρο με τίτλο «5 Steps in Responding to Anti-hunter Harassment in the Field» μιλά για τη σωστή διαδικασία αντιμετώπισης σε περίπτωση παρενόχλησης από αντικυνηγούς κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Δεδομένης της περίεργης εποχής που ζούμε σε συνδυασμό με την εμπάθεια που συχνά εμφανίζουν τέτοιου είδους άτομα θεώρησα σκόπιμο να κάνω μια προσπάθεια να το μεταφράσω σε σχετικά ελεύθερη απόδοση και αχρείαστο να είναι.
 

Ακολουθεί η μετάφραση:

Πριν λίγο καιρό είδαμε ένα βίντεο κυνηγών χήνας στο οποίο κάποια κυρία δεν ήταν και πολύ ενθουσιασμένη από το γεγονός ότι προσπαθούσαν να κυνηγήσουν μερικά πουλιά, νόμιμα επισημαίνουμε. Αυτού του είδους οι «συναντήσεις» έχουν γίνει πολύ συχνές με τα χρόνια, αναλόγως πάντα και με το μέρος που κυνηγά ο καθένας. Έχουμε ακούσει για αντικυνηγούς που καταστρέφουν ή κλέβουν ομοιώματα (στην Ελλάδα ούτως ή άλλως απαγορεύονται τα ομοιώματα), βιντεοσκοπούν κυνηγούς, κάνουν θόρυβο για να διώξουν τα θηράματα, και τέλος μερικές θερμές αντιπαραθέσεις όπου τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτές οι καταστάσεις μπορεί να τύχουν και σε σας. Το αντικυνηγετικό μένος δεν περιορίζεται μόνο σε δημοσιεύσεις στο Facebook η στο Twitter, μερικές φορές το συναντάς και στον κυνηγότοπο.

Μπορείτε να δείτε π.χ. το προαναφερόμενο βίντεο που προβάλλεται παρακάτω. Στη γυναίκα που προβάλλεται στο βίντεο επιβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόστιμο από το Υπουργείο Εθνικών Πόρων του Ontario (αντίστοιχο του δικού μας ΥΠΕΚΑ). Το βίντεο περιέχει μερικά απρεπή σχόλια.

Οι κυνηγοί θα πρέπει να ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις. Επισημάνετε ότι το να παρενοχλείς κυνηγό είναι παράνομο, άσχετα με το τι πιστεύουν οι αντικυνηγοί. Ακόμα όμως και αν έχεις το νόμο με το μέρος σου, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις και πράγματα που ΔΕΝ μπορείς να κάνεις. Η παρακάτω λίστα είναι αυτά που συνιστά ένας μεγάλος αριθμός Δασοφυλάκων να κάνεις αν βρεθείς να αντιμετωπίζεις αντικυνηγό στον κυνηγότοπο. Φυσικά δεν είναι μια νομικώς δεσμευτική λίστα αλλά αποτελεί έναν καλό οδηγό.

1. Αποφύγετε την αντιπαράθεση

Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα. Το τελευταίο που θέλεις είναι να μπλέξεις σε μια έντονη λογομαχία με έναν εντελώς ξένο στη μέση του πουθενά. Τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει από αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρετε να τους αλλάξετε γνώμη για το θέμα του κυνηγιού. Αντί για καυγά συζητήστε μαζί τους το λιγότερο δυνατόν και προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι. Οι Δασοφύλακες λένε ότι πρέπει να πληροφορήσετε το άτομο που σας αντιτίθεται ότι αυτό που κάνετε εσείς είναι νόμιμο ενώ αυτό που κάνει αυτός παράνομο. Εάν επιμείνουν ίσως είναι καλύτερα να φύγετε παρά να αφήσετε την κατάσταση να πάρει χειρότερη τροπή. Μπορεί να χάσετε μιας μέρας κυνήγι αλλά είναι καλύτερα από την εναλλακτική τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα.

2. Προσέξτε τα μέτρα ασφαλείας του όπλου σας

Όταν κυνηγάτε με πυροβόλο όπλο –ή με οποιοδήποτε όπλο- πρέπει πάντα να ακολουθείτε τους κανόνες ασφαλείας. Μπορεί να βρίσκεστε σε μια έντονη κατάσταση αλλά δεν είναι ώρα να ξεχνάτε τα βασικά. 

3. Μην κάνετε τίποτα που να μπορεί να θεωρηθεί απειλή

Δημοφιλείς τακτική των αντικυνηγών είναι να καταγράφουν τη συνάντηση. Μερικές ομάδες ενθαρρύνουν αυτές τις πρακτικές σαν ένα τρόπο να «ξεμπροστιάσουν τους κυνηγούς» και να κατασκευάσουν αρχεία ήχου ή και εικόνας με τη δυσμενή έκθεση αυτών. Έτσι είναι σημαντικό να προσέχετε την κάθε σας κίνηση καθώς και πως θα φαίνεται αυτή σε ένα βίντεο. Απειλητικές χειρονομίες, φραστικές απειλές ή ακόμα η αλλαγή θέσης στο όπλο σας μπορεί να παρεξηγηθούν. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να ανατρέψουν μια κατάσταση στην οποία είχατε νομικό πλεονέκτημα σε μια υπόθεση που μπορεί να βρεθείτε και εσείς υπό διερεύνηση.

4. Δεν είναι δική σας δουλειά να επιβάλλετε το νόμο

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να θυμάστε. (Η αυτοδικία είναι ένα αυτοτελές ποινικό αδίκημα θεωρείται πταίσμα και τιμωρείται, είτε με κράτηση έως 6 μήνες, είτε με πρόστιμο έως 3.000 ευρώ) Αν και οι κυνηγοί φυσικά και θα πρέπει να προστατεύουν τα υπάρχοντα και την υγεία τους όσο καλύτερα γίνεται, είναι σημαντικό να κατανοήσετε το νόμο, τι επιτρέπεται να κάνετε και τι δεν επιτρέπεται να κάνετε. Όσο εξοργιστικό και αν είναι να έχεις μια κάμερα στραμμένη πάνω σου ή να έχεις κάποιον να σου φωνάζει, θυμηθείτε ότι αυτοί παρανομούν, όχι εσείς.

Αφήστε την επιβολή του νόμου στους Δασοφύλακες, αυτό δηλαδή που θα είναι και το επόμενο μας βήμα.

5. Επικοινωνήστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε με τις αρχές.

Η παρενόχληση κυνηγού μπορεί να επιφέρει αρκετές αυστηρές ποινές, αλλά η υποχρέωση να την αποδείξετε είναι δική σας. (Ίσως να μην υπάρχει συγκεκριμένος νόμος στη χώρα μας αλλά η παρενόχληση, παράνομη βιντεοσκόπηση, φθορά περιουσίας κλπ ούτως ή άλλος τιμωρούνται όπως είπαμε και στην αρχή.) Θυμηθείτε να κρατήσετε μια σημείωση που να περιλαμβάνει τα πότεπουποιος και τι συνέβη. Οι κυνηγοί πρέπει να προσέχουν τις λεπτομέρειες και να θυμούνται όσες δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Δεν είναι πάντα δυνατόν να φτάσει γρήγορα ο Δασοφύλακας, οπότε φροντίστε να διασφαλίσετε ότι θα έχετε επαρκείς πληροφορίες για τους αρμοδίους ώστε να ξεκινήσουν την έρευνα. Οι Δασοφύλακες παίρνουν την παρενόχληση κυνηγού πολύ σοβαρά.

Θυμηθείτε, ο τρόπος που συμπεριφέρεστε δεν αντανακλά μόνο σε εσάς αλλά σε όλους τους κυνηγούς. Ωστόσο αν έχετε την ευκαιρία να εμπλακείτε σε μια συζήτηση με αντικυνηγούς, ίσως σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον, τότε τα πράγματα είναι αλλιώς. 

 

 

Μετάφραση Νικόλας Αρμούτης

ΠΗΓΗ: 5 Steps in Responding to Anti-hunter Harassment in the Field

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο