Περί κάρπωσης του αγριογούρουνου…

Του Θανάση Κυριτσάκα

 

Στο κυνήγι του αγριογούρουνου, όπως και των άλλων ενδημικών θηραμάτων, διακατέχεται από ορισμένους κανόνες κάρπωσης, οι οποίοι δεν απορρέουν απ’ τη ρυθμιστική απόφαση, που είναι σαφής και καθορισμένη ως προς τον επιτρεπόμενο αριθμό ζώων ανά έξοδο, αλλά κυρίως από τη γνώση της βιολογίας και της δομής του κοπαδιού, από μέρους των κυνηγών.

Το αγριογούρουνο είναι κατ’ εξοχήν κοινωνικό ζώο και οργανώνει τη ζωή του σε κοπάδια, όπου κυριαρχεί η πειθαρχία και η ιεραρχία. Τα κοπάδια αποτελούνται από 1-6 θηλυκά, ηλικίας 1,5-7 χρόνων και ακολουθούν τα νέα από 8 έως 12 μηνών περίπου. Τα μεγάλα θηλυκά (μάνες, κόρες, αδελφές, θείες, ξαδέρφες) παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στην κοινωνία του κοπαδιού, που είναι μητριαρχικού τύπου.

Η πιο μεγάλης ηλικίας θηλυκιά και η πιο έμπειρη είναι η αρχηγός του κοπαδιού. Αυτή οδηγεί την ομάδα στις μετακινήσεις της βοσκής, στη διαφυγή σε περίπτωση κινδύνου και στην επιλογή του γιατακιού, επειδή γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και τα μονοπάτια. Επίσης, είναι η πρώτη που έρχεται σε οίστρο κάθε φορά και προκαλεί στη συνέχεια με τον τρόπο της τις άλλες θηλυκές σε σεξουαλική έξαψη, ζευγάρωμα και αναπαραγωγή. Αυτός ο συγχρονισμός εξασφαλίζει τις γέννες των μικρών και τη συνοχή του κοπαδιού σε άριστο βαθμό. Όταν η αρχηγός είναι άρρωστη ή αδύναμη, αντικαθίσταται από τη δεύτερη σε ηλικία θηλυκιά. Η ξαφνική έλλειψη της αρχηγού, αποδιοργανώνει πλήρως το κοπάδι, το οποίο πολύ δύσκολα επανέρχεται στο προηγούμενο οργανωμένο επίπεδο, με αποτέλεσμα την οριστική διάλυση και την εξαφάνιση ακόμα και από την περιοχή.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στην ανάπτυξη και τη διατήρηση του πληθυσμού των γουρουνιών είναι η ωρίμαση των ζώων. Πρέπει πάντα να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ώριμες θηλυκές, που θα δίνουν κάθε χρόνο με τις γέννες τους νέα άτομα.

Ορισμένα στοιχεία που σχετίζονται με την ηλικία, το βάρος των θηλυκών και τον αριθμό των μικρών που συνήθως γεννούν, θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τη σημασία και το μεγάλο παραγωγικό ρόλο που έχουν οι ώριμες θηλυκές μέσα στο κοπάδι.

 

ΗΛΙΚΙΑ ΘΗΛΥΚΙΑΣ σε έτη

1

1-2

2-3

3 -4

4 και πάνω

ΒΑΡΟΣ ΘΗΛΥΚΙΑΣ σε κιλά

30-40

40 -50

50-60

60-80

80 και πάνω

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΓΕΝΝΑΣ ΜΙΚΡΩΝ

2-3

3-4

4-5

5-6

6-7

 

Είναι μαθηματικά και στατιστικά αποδεδειγμένο πως αν δεν τηρηθούν οι παρακάτω κανόνες κάρπωσης, θα έρθει σύντομα ο καιρός που δεν θα υπάρχουν αγριογούρουνα στις περιοχές όπου γίνεται ανεξέλεγκτη κάρπωση.

  • Δεν τουφεκάμε ποτέ την αρχηγό και τις ώριμες θηλυκές.
  • Τουφεκάμε κυρίως τα μικρά και μέχρι τα 2/3. Απαγορεύονται τα μικρά που έχουν ρίγες ακόμα.
  • Τουφεκάμε πάντα τα μεγάλα και κυρίως αρσενικά από 60 κιλά και πάνω.
  • Χρησιμοποιούμε πάντα μονόβολο, για να αποφύγουμε τους συχνούς τραυματισμούς.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top