Περί κυνηγετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα…

Οι ΚΥΝΗΓΟΙ στη ΕΛΛΑΔΑ, οι ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ και η ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ/ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
 
1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει, ενισχύει και προωθεί το ρόλο των κυνηγών στη διαχείριση του Περιβάλλοντος.
Ο ρόλος και το έργο όλων των βαθμίδων των Κυνηγετικών Οργανώσεων στοχεύουν στην υλοποίηση των κοινών µε την Ευρωπαϊκή Ένωση στόχων τους:
       – Προστασία και Ανάπτυξη του Θηραµατικού πλούτου της χώρας
       – Προώθηση Αειφόρου κυνηγιού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σύμφωνα µε τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 
2. Οι κυνηγοί είμαστε οι πρώτοι που εδώ και 95 χρόνια νοιαζόμαστε για το Περιβάλλον.
O κυνηγετικός κόσμος αποτέλεσε την κοινωνική ομάδα, που πρώτη πίεσε και επέτυχε να θεσπισθούν οι πρώτες προστατευτικές διατάξεις της νεότερης Ελλάδας για την άγρια πανίδα. Αυτό ισχύει από τη δεκαετία του 1920, µε επιχειρήματα προς προστασία της άγριας ζωής. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους, γι’ αυτό οι Κυνηγετικές Οργανώσεις ως φορείς που δραστηριοποιούνται ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, τίθενται υπό την άμεση εποπτεία και έλεγχο των Κρατικών Υπηρεσιών.
 
3. H Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σήμερα εκπροσωπεί τους περίπου 200.000 κυνηγούς όλης της χώρας.
 
4. Ισχύον Νομικό Πλαίσιο: Κυνηγετική δραστηριότητα.
Πλήθος διατάξεων δημιουργούν αυστηρό θεσμικό πλέγμα για το κυνήγι. Η διεξαγωγή της κυνηγετικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, καθορίζεται και ελέγχεται από αυστηρό νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ρυθμίζει όλα τα θέματα που σχετίζονται µε το κυνήγι. Με ετήσια Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τα της κυνηγετικής δραστηριότητας βασιζόμενη στις Οδηγίες της Ε.Ε. και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα βιολογικά δεδομένα των ειδών προκειμένου να εξασφαλίζεται η αειφορία του κυνηγίου.
 
5. Η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΗ χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει καταδικαστεί ΠΟΤΕ για θέματα που αφορούν τη θήρα.
 
6. Κυνηγετική δραστηριότητα: Περιορισμοί στον χρόνο, τον χώρο, τα μέσα θήρας και τα είδη.
Η νομοθεσία που αφορά το κυνήγι στη χώρα μας εντάσσεται στις αυστηρότερες της Ευρώπης και ασκείται κάτω από πλήθος περιορισμών. Οι περισσότεροι από αυτούς τους περιορισμούς δεν επελήφθησαν στη χώρα μας με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ισχύανε από πάντα !!!
       – Περιορισμένη κυνηγετική περίοδος.
       – Ελάχιστος ο αριθμός των θηρευμένων ειδών.
 
7. Στη χώρα μας ισχύει μεγάλος περιορισμός σε θηρεύσιμα είδη, καθώς επίσης και ημερήσιο όριο κάρπωσης κάτι που δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα.
 
8. Στη χώρα μας Απαγορεύεται πλήρως η εμπορία των θηραμάτων. Η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα στην οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο.
      -Απαγορεύεται η χρήση κάθε μέσου προσέλκυσης και παγίδευσης θηραμάτων (ομοιώματα, ηχομιμητικές συσκευές, βοηθήματα σκόπευσης, συσκευές επικοινωνίας και παγίδες),
     – Απαγορεύεται η χρήση μηχανοκίνητων χερσαίων και πλωτών μέσων για τη θήρα.
 
9. Στη χώρα μας ισχύει υπερβολικά μεγάλος αριθμός εδαφικών περιορισμών, πέρα των αναγκαίων. Συγκεκριμένα:
     – Απαγορεύεται πλήρως το κυνήγι σε ένα εκτεταμένο δίκτυο προστασίας συνολικής έκτασης περίπου 25% της Επικράτειας, το οποίο χωροκατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την ελληνική επικράτεια,
     – Απαγορεύεται πλήρως το κυνήγι σε πολύ μεγάλες εκτάσεις – ζώνες στις οποίες περιλαμβάνονται περιοχές εξαιρετικής οικολογικής σημασίας (Εθνικοί Δρυμοί, Αισθητικά Δάση)
     – Επίσης, το κυνήγι απαγορεύεται σε ένα τεράστιο δίκτυο περιοχών χαρακτηρισμένων ως καταφυγίων θηραμάτων και τέλος σε Υγροβιότοπους της συνθήκης Ramsar.
 
10. Στη χώρα μας υπάρχουν απαγορεύσεις και ρυθμίσεις θήρας κάθε χρόνο. Όλα τα είδη των οποίων επιτρέπεται το κυνήγι, είναι σε αφθονία, έχουν εύρωστους πληθυσμούς και η κατάσταση τους μελετάται συνεχώς.
 
 
 
Πηγή Facebook
 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top