Περιορισμοί μολύβδου σε κυνήγι, σκοποβολή, ψάρεμα από την Ε.Ε.

Περιορισμούς στη χρήση του μολύβδου στο κυνήγι, την υπαίθρια σκοποβολή και την αλιεία δρομολογεί ο Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι είναι ουσία τοξική για τον άνθρωπο και επικίνδυνη για το περιβάλλον. Σχετική πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) και θα αξιολογηθεί με τελικό στόχο να ενταχθεί ως νέος περιορισμός στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH (αρ. 1907/2006/ΕΚ).  

Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για περιορισμό της χρήσης και των επιπτώσεων του μολύβδου στο περιβάλλον, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει τις επηρεαζόμενες εταιρείες και τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή επιστημονικές ομάδες, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, για την υποβολή της πρότασης. Παράλληλα ζητά να αποστείλουν, αν κατέχουν, έως τις 5 Μαΐου 2021 επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση μολύβδου σε πυρομαχικά, για χρήση στο κυνήγι και στην αθλητική σκοποβολή, καθώς και στην αλιεία, ώστε αυτές να αξιοποιηθούν κατά τις πρώτες συζητήσεις σχετικά με την πρόταση, οι οποίες θα γίνουν τον Ιούνιο του 2021. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, αυτές οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, για να εντοπιστούν οι ανάγκες για πιθανές εξαιρέσεις από τον μελλοντικό περιορισμό.

Ενημέρωση ενδιαφερομένων

Περισσότερη πληροφόρηση υπάρχει στη διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα που θα γίνει στις 15 Απριλίου από τις 11:00 έως τις 13:00 ώρα Κύπρου. Εμπειρογνώμονες του ECHA θα απαντήσουν σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διαβούλευση και θα δώσουν διευκρινήσεις για τον τρόπο υποβολής παρατηρήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τα ερωτήματα τους στους εμπειρογνώμονες εκ των προτέρων μέσω εντύπου υποβολής.

Οι κίνδυνοι από τον μόλυβδο

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, ο μόλυβδος είναι ουσία τοξική για τον άνθρωπο και επικίνδυνη για το περιβάλλον. Η σημαντικότερη ανησυχία ως προς τη δημόσια υγεία αφορά την επίδρασή του στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών. Εκτιμάται ότι ανά έτος περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά εκτίθενται σε μόλυβδο ως συνέπεια της χρήσης του σε πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται σε βολές πυροβόλων όπλων αλλά και σε σύνεργα αλιείας.

 

 

www.philenews.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top