Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για πεζοπορίες και ορειβασία στο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο ειδικά μετά το lockdown. Η ανάβαση στο βουνό των Θεών έφερε και την επιθυμία πολλών να μένουν σε καταφύγια είτε για να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης είτε για να συνεχίζουν τη διαδρομή τους με στόχο την κορυφή.
Ξυλοκόποι και κτηνοτρόφοι άνοιξαν εδώ και αιώνες ένα πλέγμα μονοπατιών πάνω στο οποίο πάτησαν ορειβάτες ώστε να δημιουργήσουν το υπάρχων δίκτυο πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών. Ο Όλυμπος έχει μέχρι σήμερα 120 περίπου χιλιόμετρα δίκτυο μονοπατιών και βρίσκονται σε λειτουργία οκτώ καταφύγια που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών, περιπατητών, πεζοπόρων, αναρριχητών και ορειβατών. Σε καίρια σημεία των κυρίων διαδρομών προς την κορυφή του βουνού υπάρχουν άλλα έξι καταφύγια ανάγκης.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Βροντούς της Πιερίας, Ιωάννης Γάκης, φέτος η επιθυμία και η ζήτηση για πεζοπορίες στον Όλυμπο είναι σε πολύ καλά επίπεδα και κάθε Κυριακή η συμμετοχή είναι μεγάλη. Οι πολίτες αναζητούν τη φύση και την εξόρμησή τους σε αυτήν. «Όλες τις Κυριακές του χρόνου οργανώνουμε πεζοπορίες στα μονοπάτια της βόρειας πλευράς του Ολύμπου για αρχάριους και προχωρημένους. Τον Αύγουστο μόνο είμαστε κλειστά. Οι ομάδες αποτελούνται από 8-9 άτομα μαζί με οδηγό που γνωρίζει το βουνό και βοηθάει στην ξενάγηση της χλωρίδας και της πανίδας στα 8 διαφορετικά μονοπάτια της βόρειας πλευράς. Έχουμε πολλές συμμετοχές από Βέροια και Θεσσαλονίκη. Πέρσι είχαμε και τουρίστες αλλά φέτος λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη.», αναφέρει ο κ. Γάκης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι σύλλογοι που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην περιοχή δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν τη ζήτηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και ιδιωτικές ομάδες που έρχονται για τις πεζοπορίες. «Ο κόσμος έχει δίψα για το βουνό και θέλει να περπατήσει. Δεν φτάνουν οι τοπικοί σύλλογοι που έχουμε. Ειδικά μετά το lockdown, η εξόρμηση στο βουνό γίνεται όλο και πιο έντονη. Πολλοί ακόμη συνδυάζουν την πεζοπορία τους στο βουνό με τη θάλασσα.», τονίζει.
Καταφύγια και πληρότητα
Η πληρότητα στα περισσότερα καταφύγια του Ολύμπου είναι ήδη ορατή καθώς κάθε Σαββατοκύριακο τα δωμάτια είναι κλεισμένα. Συγκεκριμένα, στα καταφύγια «Κρεβάτια» Βροντούς με χωρητικότητα 18 ατόμων, σε υψόμετρο 1.005 μέτρων και «Κορομηλιά» Δίου με χωρητικότητα 20 ατόμων και σε υψόμετρο 1.013 μέτρων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κλείσουν βδομάδες πριν καθώς είναι ελάχιστα τα διαθέσιμα κρεβάτια και γεμίζουν αρκετά γρήγορα.
Στο Καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης το υψηλότερο καταφύγιο σε υψόμετρο περίπου 2.700 μέτρων δίπλα στην κορυφή «Προφήτης Ηλίας» με χωρητικότητα 60-70 ατόμων, οι κρατήσεις για διαμονή είναι πιο συγκρατημένες, όπως δήλωσε ο Λάζαρος Μποτέλης, υπεύθυνος του καταφυγίου και οδηγός του βουνού. «Το καταφύγιο λειτουργεί από αρχές Ιουνίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου με πολίτες από όλη την Ελλάδα. Αναμένουμε αύξηση των κρατήσεων κυρίως τα Σαββατοκύριακα μόλις χαλαρώσουν περισσότερο τα μέτρα.»
Ο υπεύθυνος εξορμήσεων του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαχρήστου ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν στραφεί αρκετά προς το βουνό ειδικά μετά το lockdown και οι εξορμήσεις κάθε Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται με μεγάλη συμμετοχή. «Η χαλάρωση των μέτρων έφερε μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις για πεζοπορία και ορειβασία στα βουνά. Οι ομάδες αποτελούνται από 10 άτομα μαζί με τον οδηγό τους τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Οι συμμετοχές είναι πολλές όχι μόνο από ορειβάτες αλλά και από πολίτες και πολλούς νέους. Έχουμε δηλαδή πολλές εγγραφές νέων μελών. Στον Όλυμπο πηγαίνουμε είτε μονοήμερες είτε διήμερες πεζοπορίες με διαμονή στα καταφύγια. Όλο τον χρόνο διοργανώνουμε τέτοιες εξορμήσεις για αρχάριους και προχωρημένους με μια μικρή παύση από 1-15 Αυγούστου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΤΑΓΚΑ