Ποδήλατο και πανδημία


Αν λέγαμε ότι η πανδημία μας έκανε τη ζωή… ποδήλατο, η διατύπωση πιθανότατα να αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια πέρα από τον μεταφορικό της χαρακτήρα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα lockdown που επιβλήθηκαν σε αθλητικές εγκαταστάσεις όπως γυμναστήρια στο πλαίσιο προστασίας από τον κορωνοϊό, αύξησαν τα ποσοστά ποδηλατιστών σε μεγάλες πόλεις.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ στη Γερμανία που διερεύνησαν κατά πόσο οι κάτοικοι μητροπολιτικών και αστικών περιοχές της χώρας κατέφυγαν επιτρεπτές υπαίθριες δραστηριότητες, αναλύοντας στοιχεία από την δημοφιλή εφαρμογή fitness Strava με πάνω από 73 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Η λειτουργία της βασίζεται σε υψηλής ακρίβειας δεδομένα από τις τοποθεσίες (GPS) και την κινητικότητα των χρηστών. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.

Δεκαπέντε μεγάλες πόλεις και επτά αστικές περιοχές επιλέχθηκαν για τη μελέτη όπως κοντά στο Βαυαρικό Δάσος, τα Βουνά Harz ή το νησί Ούζεντομ στη Βαλτική, δεν παρατηρήθηκε αύξηση στα ποσοστά ποδηλατικής δραστηριότητας εξαιτίας του lockdown σε αντίθεση με τις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπου η ποδηλασία άνθησε, ιδίως σε δημόσια πάρκα.

Από τον Απρίλιο του 2020 ήδη, η ποδηλασία σε αστικούς χώρους πρασίνου αυξήθηκε κατά 81% σε σύγκριση με τους παλαιότερους μήνες, και μέχρι τον Ιούνιο σημειώθηκε επιπλέον αύξηση κατά 55%. Τα συμπεράσματα αυτά συμπεριλαμβάνουν και παράγοντες επιρροής όπως οι καιρικές συνθήκες καθώς και ο αριθμός αθλητών ποδηλατιστών που εγγράφηκαν αθρόα στην εφαρμογή την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Anne-Marie Schweizer M.A., επικεφαλής ερευνήτρια, στη ραγδαία αύξηση των ποδηλατιστών συνέβαλε και η κατά 17% περισσότερη βραχυπρόθεσμη απασχόληση (έως δύο χρόνια) αλλά και το κλείσιμο χώρων γυμναστικής στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων προστασίας, το οποίο για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2020 επηρεάσε 27.6 εκατομμύρια μέλη αθλητικών συλλόγων και 11,7 μέλη γυμναστηρίων.

Γιατί το ποδήλατο;

Πλήθος ερευνών έχουν αποδείξει τα σημαντικά οφέλη της ποδηλασίας στον οργανισμό. Ενδεικτικά, μελέτη του Πανεπιστημίου Χάμπολντ στην Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Aging and Physical Activity έδειξε πως η προτίμηση της ποδηλατικής δραστηριότητας εξασφαλίζει καλύτερη ταχύτητα βάδισης μελλοντικά.

Άλλη μελέτη από το Κέντρο Έρευνας για τη Φυσική Δραστηριότητα Rigshospitalet της Δανίας που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Έρευνας για τον Διαβήτη (EASD) το 2020, διαπίστωσε ότι η ποδηλασία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά ή άλλα αίτια στους ασθενείς με διαβήτη.

Είναι καλύτερη λοιπόν η ζωή σε δύο τροχούς; Αν ακόμη το σκέφτεστε ή θέλετε περισσότερους λόγους, ίσως ο ειδικός να σας βοηθήσει.

 

 

Μάριος Οικονόμου

www.ygeiamou.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top