Ποδόσφαιρο για αρχάριους…

Γκολ, φάουλ, πλάγιο, κόρνερ, πέναλτι. Οι βασικοί όροι του ποδοσφαίρου ενδεχομένως να μπερδεύουν κάποιον ο οποίος έχει ελάχιστη σχέση με το άθλημα. Επειδή όμως ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε και το Μουντιάλ αποτελεί μια καλή αφορμή, συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικούς από τους πλέον βασικούς ποδοσφαιρικούς όρους και κανόνες, για να μην σας βγάλουν οι φίλοι σας… offside. 

Κατ’ αρχήν, στο ποδόσφαιρο απαγορεύεται οι παίκτες να πιάνουν τη μπάλα με τα χέρια. Μόνο ο τερματοφύλακας μπορεί να το κάνει αλλά και αυτός όχι παντού, αλλά μόνο μέσα στη “μεγάλη περιοχή” (βλ. φωτό – τα δύο μεγάλα παραλληλόγραμα αριστερά και δεξιά).

Εκτός από τα πόδια όμως, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και το κεφάλι για να κοντρολάρουν τη μπάλα. Αν κάποιος παίκτης ακουμπήσει τη μπάλα με το χέρι- ακόμη και ο τερματοφύλακας- εκτός της περιοχής του, τότε τιμωρείται με φάουλ. Επίσης, κάθε ποδοσφαιρικό παιχνίδι έχει δύο ημίχρονα των 45 λεπτών το καθένα, ενώ η κάθε ομάδα δικαιούται να κάνει μέχρι τρεις αλλαγέςστους παίκτες της κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Φάουλ: Όταν ο διαιτητής δώσει φάουλ, η ομάδα που το κέρδισε μπορεί να σουτάρει μία φορά, χωρίς να την ενοχλούν παίκτες της άλλης ομάδας. Μπροστά από τη μπάλα η άλλη ομάδα μπορεί αν θέλει να βάλει “τείχος” από ακίνητους παίκτες της.

Γκολ: Σημειώνεται όταν η μπάλα περνάει τη γραμμή του τέρματος (μπορεί να το ακούσετε και ως “εστία”) και “καταλήγει στα δίχτυα”.

Οφσάιντ: Ο παίκτης της ομάδας που επιτίθεται απαγορεύεται να έχει ξεχαστεί πίσω από τους αμυντικούς την ώρα που οι συμπαίκτες του δίνουν πάσα. Η φάση σταματάει και τη μπάλα παίρνει η άλλη ομάδα.

Δείτε την επεξηγηματική φωτό:

Πλάγιο: Αν η μπάλα βγει έξω από την πλάγια γραμμή του γηπέδου και την έχει ακουμπήσει τελευταίος παίκτης της μίας ομάδας, τότε ένας παίκτης από την άλλη ομάδα την επαναφέρει με τα χέρια μέσα στο γήπεδο για να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Άουτ: Όταν η μπάλα περάσει ολόκληρη τη λευκή γραμμή αριστερά και δεξιά από το τέρμα και την έχει ακουμπήσει τελευταίος παίκτης της ομάδας που επιτίθεται, τότε θεωρείται άουτ και η μπάλα πάει στην άλλη ομάδα.

Κόρνερ: Όταν κάποιος παίκτης διώξει την μπάλα και αυτή περάσει τη γραμμή του άουτ δίπλα ή πάνω από τα δοκάρια του τέρματος, τότε σφυρίζεται κόρνερ. Στο κόρνερ, ένας παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας στήνει τη μπάλα στο σημαιάκι που βρίσκεται στη γωνία του γηπέδου και την κλωτσάει προς την μεγάλη περιοχή με στόχο κάποιος συμπαίκτης του να βάλει γκολ.

Πέναλτι: Αν ένας παίκτης της αμυνόμενης ομάδας κάνει φάουλ, ενώ βρίσκεται μέσα στα όρια της μεγάλης περιοχής του τέρματος, τότε ο διαιτητής σφυρίζει πέναλτι υπέρ της επιτιθέμενης ομάδας. Τότε ένας παίκτης από την επιτιθέμενη ομάδα στήνει τη μπάλα στα 11 βήματα από το τέρμα στην άσπρη βούλα και αφού σφυρίξει ο διαιτητής την κλωτσάει με στόχο να βάλει γκολ.

Σύντομο Γλωσσάρι για αρχάριους

Τάκλιν: Κίνηση από παίκτη η οποία έχει σαν στόχο να κλέψει/διώξει/απομακρύνει τη μπάλα από τα πόδια του αντιπάλου.
Σέντρα: Το κέντρο του γηπέδου ή η πάσα που «βγάζει» ένας παίκτης προς την μεγάλη περιοχή του αντιπάλου με στόχο κάποιος από τους συμπαίκτες τους να την «μετατρέψει» σε γκολ.

Ντρίμπλα: Η περίτεχνη κίνηση με την μπάλα στα πόδια από έναν παίκτη με σκοπό να ξεφύγει από τον αντίπαλό του.

Επόπτης: Βοηθός του διαιτητή εκτός των ορίων του γηπέδου, ο οποίος υποδεικνύει το οφσάιντ ή εκφράζει τη γνώμη του για κάποιο φάουλ που δεν είδε ο διαιτητής.

Κίτρινη/κόκκινη κάρτα: Δίδονται όταν ένας παίκτης κάνει ένα σκληρό φάουλ ή βρίσει αντίπαλο ή τον διαιτητή ή φερθεί αντικανονικά. Ανάλογα με τη «βαρύτητα» της πράξης του δέχεται κίτρινη ή κόκκινη κάρτα. Μία κόκκινη κάρτα σημαίνει άμεση αποβολή του από το παιχνίδι, ενώ το ίδιο συμβαίνει αν πάρει δύο κίτρινες.

Παρατήρηση: Γίνεται από τον διαιτητή μετά από κάποιο σκληρό φάουλ ενός παίκτη, το οποίο είναι στα όρια της κίτρινης ή κόκκινης κάρτας, για να του επισημάνει ότι την επόμενη φορά θα «την δει».

 

www.in2life.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο