Πορσελέν, ένας πολυτάλαντος ιχνηλάτης

Το Πορσελέν είναι ένας πολυτάλαντος ιχνηλάτης για όλα τα τριχωτά και όλα τα εδάφη, ικανοποιώντας και τις πιο ακραίες απαιτήσεις των κυνηγών.

Του Θανάση Κυριτσάκα

 

Οι ιχνηλάτες Porcelaine (Πορσελέν) το 1844 ονομάζονται “Briquets Francs Comtois”, αλλά επίσης είναι γνωστοί και ως ιχνηλάτες “de Luneville”. Αυτή την εποχή είναι πολύ γνωστή και φημισμένη ράτσα ανάμεσα στα γαλλικά σκυλιά. Αντιθέτως, μετά τη Γαλλική Επανάσταση υπήρχαν ορισμένα σκυλιά άσπρα και πορτοκαλί στις περιοχές Abbayes de Luxeuil και Cluny, χωρίς να είναι προσδιορισμένη η προέλευσή τους και η καταγωγή τους. Σήμερα τα Porcelaine θεωρούνται μία απ’ τις καλύτερες ράτσες για το κυνήγι του λαγού με παλιά καταγωγή απ’ τα φημισμένα “Blancs du Roy”, που ήταν τα Μεγάλα Άσπρα Σαιντ Υμπέρ της Λορένης (Les Grands St Hubert Blancs de Lorraine). Το όνομα “Porcelaine” (πορσελάνη) χρονολογείται από το 19ο αιώνα και το έδωσε ο ρομαντικός κυνόφιλος Marquis de Foudras.

Ο γρηγορότερος ιχνηλάτης στην κατηγορία του

Έχει πολύ καλή ταχύτητα με συνέχεια και διάρκεια στο ρυθμό και θεωρείται ο γρηγορότερος ιχνηλάτης στην κατηγορία του. Η φωνή του είναι εντυπωσιακή και η όσφρηση του εξαιρετικά λεπτή, δύο στοιχεία πολύ σημαντικά σ’ έναν ιχνηλάτη, που τον κατατάσσουν σε σκύλο πρώτης κλάσης.

Στη Γαλλία χρησιμοποιείται στο κυνήγι με όπλο (chasse a tir) και στο κυνήγι με άλογα (chasse a courre). Κυνηγάει μόνος του ή σε ζευγάρι, αλλά και το ίδιο εύκολα με αγέλη πολλών σκύλων.
Δυνατός και γερός, με μεγάλο κυνηγετικό πάθος, ένας σκύλος με μεγάλη ικανότητα και ευκολία στο ξεσήκωμα και στην καταδίωξη του λαγού σε όλα τα εδάφη και ιδιαίτερα στα απόκρημνα και βραχώδη.
Το άσπρο χρώμα του διευκολύνει πολύ τον κυνηγό να τον παρακολουθεί και να τον βλέπει από πολύ μακριά στο σκούρο περιβάλλον των βουνών και των περιοχών που κυνηγάει.Το αγαπημένο κυνήγι του Porcelaine είναι ο λαγός, αλλά κυνηγάει άριστα το ζαρκάδι και το αγριογούρουνο, όπου και χρησιμοποιείται απ’ τους Γάλλους κυνηγούς.
Στους αγώνες πρακτικού κυνηγιού, που παίρνει μέρος, διακρίνεται πάντα στις πρώτες θέσεις με άριστη βαθμολογία. Παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα των αγώνων, όπου παίρνουν μέρος σχεδόν όλες ράτσες των ιχνηλατών και βλέπω τα Porcelaine πάντα στην πρωτοπορία της βαθμολογίας.

Η ονομασία “PORCELAINE”
Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι και μύθοι για την ονομασία “Porcelaine” (πορσελάνη), αλλά η αλήθεια είναι ότι το όνομα προέρχεται απλά και λογικά απ’ το χρώμα του σώματος γενικά και απ’ τη φινέτσα των αφτιών με τις πορτοκαλί κηλίδες, που δίνουν μια όψη διαφάνειας πολύ χαρακτηριστική στη ράτσα. Οι πορτοκαλί κηλίδες του τριχώματος πάνω απ’ τις μαύρες κηλίδες του δέρματος, σε συνδυασμό με το άσπρο φόντο του σώματος γενικά, δίνουν ένα αποτέλεσμα διάφανο σαν το σμάλτο της πορσελάνης και γι’ αυτό το λόγο προήλθε η ονομασία “Porcelaine”.

Εξωτερική εμφάνιση

Γενικώς, από μορφολογική και χρωματική άποψη, είναι ένας πολύ όμορφος ιχνηλάτης, με φινετσάτη και αριστοκρατική εμφάνιση και ιδιαίτερη εκφραστικότητα.
Το “Porcelaine” έχει μια χαρακτηριστική έκφραση που πηγάζει απ’ το σχήμα του κεφαλιού, το οποίο μοιάζει σαν αχλάδι και ιδιαίτερα απ’ το βλέμμα του, που είναι επιτακτικά γλυκό και έξυπνο.
Το ινιακό οστό είναι στρογγυλό, το μέτωπο επίπεδο. Τα μάτια πολύ σκούρα, ακόμη και μαύρα, μύτη πολύ μαύρη και τ’ αφτιά πολύ λεπτά και χάρτινα, που όταν τα τεντώσουμε ξεπερνούν λίγο την άκρη της μύτης. Η βάση των αφτιών σφιχτά δεμένη στη γραμμή των ματιών. Η βλεννογόνος μεμβράνη των χειλιών είναι μαύρη.
Το ύψος στα αρσενικά κυμαίνεται από 55-58 εκ. και στα θηλυκά από 53-56 εκ. Δεν επιτρέπεται κατώτερο ύψος από το προαναφερόμενο, ενώ επιτρέπεται +2 εκ. ψηλότερο για σκυλιά που έχουν χαρακτηριστεί από επίσημους κριτές «εξαίρετα».

Πρότυπο του “LE CLUB DU PORCELAINE”

Γενική εμφάνιση: Σκύλος για μικρό κυνήγι γενικώς, εξαιρετικός ιχνηλάτης, ενδεικτικό της μεγάλης ράτσας, όλες οι λεπτομέρειες της κατασκευής του και της καταγωγής του. Κεφάλι: Κεφάλι σε σχήμα αχλαδιού, πολύ τυπικό, ξερό, με φινέτσα γλυπτού. Περισσότερο μακρύ στο σύνολό του. Μύτη καλώς αναπτυγμένη και πολύ μαύρη. Τα ρουθούνια ανοιχτά. Μουσούδα με καλό μήκος, ούτε τετράγωνη ούτε μυτερή, ίσια στην αρχή και ελαφρώς γαμψή προς το τέλος της. Χείλη μαύρα, τα πάνω καλύπτουν τα κάτω χωρίς να είναι κρεμαστά και παχιά. Κρανίο μεγάλο, ινιακό οστό στρογγυλό. Το μπροστινό μέρος είναι επίπεδο, αυλάκι μέτριο.
Μάτια πολύ σκούρα, ακόμη και μαύρα, κανονικά αναπτυγμένα. Βλέμμα έξυπνο και γλυκό.
Αφτιά λεπτά, χάρτινα, καταλήγουν μυτερά, όταν τα τεντώσουμε ξεπερνούν λίγο την άκρη της μύτης. Η βάση τους σφιχτά δεμένη στη γραμμή των ματιών.

Σώμα: Λαιμός μακρύς και ελαφρύς με ελαφριά πτυχή, στην εμφάνιση ξερή και τεντωμένη. Ώμοι με δομή για γρήγορο καλπασμό, μακριοί με καλές κλίσεις, μυώδεις χωρίς περιττό κρέας. Θώρακας μέτριου μήκους, αλλά κατεβαίνει καλώς. Πλευρά σε αναλογία με το θώρακα, περισσότερο επιμήκη χωρίς να είναι επίπεδα.
Ράχη φαρδιά και ίσια, ακρώμιο καλώς αναπτυγμένο. Νεφρά μεγάλα, πολύ μυώδη, δεμένα καλώς, χωρίς υπερβολικό μήκος. Λαγόνια λίγο σηκωμένα, αλλά γεμάτα.
Ουρά καλώς δεμένη στο σώμα, μέτριο μήκος, δυνατή στη βάση της, μυτερή στην άκρη, με μια ελαφριά καμπύλη.

Πόδια: Τα μπροστινά είναι αρκετά μακριά, κάθετα και ίσια, ισχνά αλλά με ωραία εμφάνιση. Πατούσες σκληρές και ανθεκτικές. Δάχτυλα μακριά και φίνα, με καλής ποιότητας νύχια. Καπούλια με καλό άνοιγμα, ελαφρώς προεξέχοντα, λίγο λοξά. Οι μηροί κατεβαίνουν καλώς, φανερά μυώδεις και ξεροί, με μπούτια κανονικά αναπτυγμένα. Κότσι δυνατό και κοντά στο έδαφος, αγκώνας κανονικός.

Χρώμα-Τρίχωμα: Δέρμα λεπτό και χαλαρό, χρωματισμένο με μαύρες κηλίδες όπως τα «νερά» του μάρμαρου. Τρίχα κοντή, φίνα, πυκνή και λαμπερή, χωρίς αποτρίχωση. Χρώμα πολύ άσπρο με κηλίδες πορτοκαλί σε σχήμα στρογγυλό, που δεν απλώνονται ποτέ στο μέρος του μανδύα. Αναφέρθηκαν παραπάνω οι χρωματικοί συνδυασμοί που δημιουργούν τη διαφάνεια της πορσελάνης στην εμφάνιση, απ’ όπου και το όνομα. Τα πορτοκαλί στίγματα στα αφτιά είναι το χαρακτηριστικότατο γνώρισμα της ράτσας.

Βηματισμός: Ο βηματισμός είναι πολύ ζωντανός και χαριτωμένος. Στο κυνήγι, γενικώς κινείται με ελαφρύ και συνεχή καλπασμό.

Φυσικά Χαρίσματα: Μύτη εξαιρετική, δυνατή, με πολύ λεπτή όσφρηση. Φωνή βαρύγδουπη, με τόνο ουρλιαχτού, όχι πολύ μπάσα ούτε διαπεραστική, με πολύ χαρακτηριστικό καθαρό χρωματισμό και ωραίο ηχόχρωμα, εναλλάσσοντας την ανάλογα με τις φάσεις του κυνηγιού.
Από φυσική άποψη είναι ένας σκύλος με αδρά χαρακτηριστικά, σπεσιαλίστας στα βουνά, γρήγορος, με καλή συνεχή κίνηση και καλπασμό. Ανθεκτικός, με μεγάλη αντοχή και διάρκεια.Από ψυχολογική άποψη είναι πανέξυπνος με πρωτοβουλία και επιμονή. Αποφεύγει τα λάθη ή τα διορθώνει πολύ γρήγορα. Εξαιρετικός κυνηγός. Εύκολος στην εκπαίδευση, χωρίς επιθετικότητα γενικώς, υπάκουος, πρόθυμος.

Κυνηγετική συμπεριφορά: Ιδανικός για το κυνήγι του λαγού, εργάζεται άριστα μόνος του ή σε ομάδα. Η άριστη μύτη του επιτρέπει να πλησιάζει γρήγορα και σίγουρα το γιατάκι και η ταχύτητά του να έχει τον έλεγχο στην καταδίωξη με πιστότητα. Επίσης έχει μεγάλη προθυμία, εξυπνάδα, επιμονή και ζήλο. Χρησιμοποιείται και στο κυνήγι του λαγού χωρίς όπλο μερικές φορές. Επίσης, είναι σπεσιαλίστας στο κυνήγι του ζαρκαδιού που συνηθίζεται πολύ στη Γαλλία. Τελευταία χρησιμοποιείται και στο αγριογούρουνο, όπου τα καταφέρνει πολύ καλά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο