Πως η πανδημία ανέβασε τον αριθμό των ιχθυοαποθεμάτων στην Κρήτη

Τα κλειστά μαγαζιά του τομέα της εστίασης, από το Μάρτιο του 2020, οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία των καταναλωτών για λόγους ελέγχου της εξάπλωσης της πανδημίας, η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας και η χειμερινή αποχή από το ψάρεμα των επαγγελματιών αλιέων, συνέβαλαν στην αύξηση των ιχθυοαποθεμάτων στη θάλασσα της Ιεράπετρας.
 
Αυτό διαπιστώνει ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων  της Ιεράπετρας που εν τω μεταξύ μέσα σε αυτή την περίοδο έχει καταγράψει πτώση του τζίρου των αλιευτικών σκαφών που ξεπερνά το 50% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. «Σε αυτούς τους 15 μήνες της πανδημίας οι επαγγελματίες αλιείς της Ιεράπετρας έχουν καταγράψει πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου τους που ξεπερνά το 50% σε σύγκριση με το 2019 και για το λόγο αυτό ζητούμε από την κυβέρνηση να στηρίξει  οικονομικά τον κλάδο μας.

Επειδή είχαμε την απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας, και τα  άλλα περιοριστικά  μέτρα με τα κλειστά μαγαζιά της εστίασης  καθώς και  τα μέτρα του περιορισμού των μετακινήσεων των καταναλωτών, η ζήτηση στα ιχθυοπωλεία είχε πέσει κατακόρυφα, τα αλιευτικά δεν πήγαιναν για ψάρεμα,  αφού τα ψάρια δεν τα απορροφούσε η αγορά  κι ενώ οι τζίροι μας έπεφταν όλους αυτούς τους μήνες , ανέβαινε ο αριθμός των ιχθυοαποθεμάτων, καθώς τα ψάρια αν γλίτωναν από τους τοξικούς λαγοκέφαλους , έβρισκαν το χρόνο και την ελευθερία να πολλαπλασιαστούν  και να μεγαλώσουν , πράγμα το οποίο το βλέπουμε τώρα τελευταία που έχουμε αρχίσει να πηγαίνουμε σχεδόν καθημερινά στο ψάρεμα», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.

Η απαγόρευση της ερασιτεχνικής παράκτιας αλιείας βοήθησε στο να αυξηθούν οι πληθυσμοί ορισμένων ποιοτικών ψαριών που θεωρούνται από τα πιο περιζήτητα στην αγορά.

«Τα αλιεύματα που διαπιστώνουν τους τελευταίους μήνες οι ψαράδες της Ιεράπετρας , ότι εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερους πληθυσμούς , είναι οι σαργοί, τα μελανούρια και  κάπως τα φαγκριά. Και τα τρία αυτά είδη ζητούνται πάρα πολύ από τα ψαρομανάβικα αλλά και τις ψαροταβέρνες  σε ολόκληρο το Νομό Λασιθίου», προσθέτει ο κ Λάμπης Τζαράκης.

Το λεοντόψαρο στο μενού των ξενοδοχείων              

 
«Είναι αλήθεια ότι η πρωτοβουλία που πήραν πέρυσι από τη Διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης , με την στήριξη  του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα κ Μανόλη Χνάρη, του Δήμου Ιεράπετρας και των Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας, Ελούντας και Σητείας, έχει πιάσει τόπο καθώς έχουν μάθει και το καταναλώνουν αρκετοί συντοπίτες , ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, το έχουν βάλει  στο μενού των εστιατορίων τους με διάφορες συνταγές.

Αυτό που δεν έχει επιλυθεί ακόμη, είναι το πρόβλημα με τους λαγοκέφαλους, των οποίων οι πληθυσμοί αυξάνονται επικίνδυνα. Εμείς ζητούμε , είτε να μας επιδοτήσουν να τα ψαρεύουμε για να μειώσουμε τους πληθυσμούς τους, είτε να μας δείξουν τον τρόπο που τα καθαρίζουν στις χώρες της Ασίας,  όπου τα καταναλώνουν, να μάθουμε κι εμείς να αφαιρούμε τα τοξικά του μέρη και να καταναλώνουμε άφοβα το υπόλοιπο ψάρι, το οποίο λένε ότι είναι πολύ νόστιμο , όσοι το έχουν δοκιμάσει», συμπληρώνει ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.

Σίγουρα οι επαγγελματίες αλιείς στις καθημερινές συζητήσεις τους έχουν σαν κύριο θέμα τους , τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη θάλασσα με τους λαγοκέφαλους καθώς και την αδυναμία απορρόφησης των αλιευμάτων τους  από την αγορά.

Συχνά συζητούν όμως και για τη μείωση του αριθμού των ενεργών αλιέων, αφού τα παιδιά των παλαιότερων ψαράδων δε θέλουν να ακολουθήσουν τη δουλειά του πατέρα τους.

 
 
 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top