Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης είναι να αγαπάει το σκύλο του. Να διορθώνει, βέβαια, τα λάθη του με σταθερότητα και συνέπεια, αλλά κυρίως με αγάπη.
Δεν μπορούμε άλλες φορές να διορθώνουμε ένα λάθος και άλλες όχι, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο σκύλος μας δεν θα έχει σταθερή συμπεριφορά. Ποτέ οι διορθώσεις δεν θα πρέπει να φτάνουν στο σημείο να τρομοκρατούν το ζώο, διότι τότε δεν μπορεί να ελέγξει τις ενέργειές του.
Ο φόβος είναι ελεγχόμενο συναίσθημα, ο τρόμος όμως είναι μη ελεγχόμενο. Ακόμα όμως και ο φόβος, τον οποίο προκαλεί η διόρθωση, πρέπει να είναι ήπιος ώστε να μπορεί ο σκύλος να δοκιμάζει και να παίρνει πρωτοβουλίες.
Η σημασία της διόρθωσης
Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει κατά την εκπαίδευση του σκύλου μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ζώο, το οποίο θα έχει κρίση, αίσθηση θηράματος, ελευθερία έκφρασης και ενεργειών κατά το κυνήγι και όχι ένα ζώο υποτιμημένο το οποίο θα ακολουθεί πιστά σαν εργάτης την έρευνά του, χωρίς καμία πρωτοβουλία, χωρίς το απαραίτητο μπρίο, αναλίσκοντας τη σημαντική του δυνατότητα σε καλό ή όχι τόπο. Πάντοτε διορθώνουμε σύμφωνα με το αποτέλεσμα και πάντοτε η διόρθωσή μας είναι ήπια.
Το ηλεκτρονικό κολάρο το χρησιμοποιούμε μόνο για πράγματα τα οποία απαγορεύονται και ποτέ σε σχέση με το θήραμα, διότι τότε μπορεί να αποκτήσει αναστολές και άλλες φορές να φερμάρει καλά το θήραμα και άλλες, όταν θα χρειαστεί να το ψάξει περισσότερο, να φοβάται, να το εγκαταλείπει και να φεύγει, φοβούμενο τη διόρθωση.
Να μην παραμελούμε τα μαθήματα της βασικής υπακοής, τα οποία πρέπει να συνεχίζονται και να βελτιώνονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ζώου.
Οι νόμοι της αγέλης
Όταν ο σκύλος μας μάς αισθάνεται δυνατούς, ικανούς να κατέχουμε τη θέση του αρχηγού της αγέλης, μας σέβεται, μας εκτιμά, είναι ευχαριστημένος, ήρεμος και χαρούμενος, διότι ξέρει ότι η επιβίωση της αγέλης του είναι εξασφαλισμένη.
Όταν δεν διορθώνουμε κάποιο λάθος, ο σκύλος μας πιστεύει ότι ο αρχηγός του αρρώστησε, τραυματίστηκε και δεν είναι πλέον ικανός να κατέχει τη θέση του αρχηγού, οπότε αυτός πρέπει να επαναστατήσει εναντίον του ώστε να πάρει τη θέση του.
Αυτοί είναι οι νόμοι της αγέλης, συνυφασμένοι στο DNA του σκύλου για πάνω από 1.000.000 χρόνια και δεν μπορούμε εμείς να τους αλλάξουμε. Ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνει ο σκύλος μας είναι συγκεκριμένος και όμοιος με τον τρόπο που μαθαίνει ο λύκος και το αγριόσκυλο της Αφρικής και της Ινδίας. Μη εκπαιδευμένος λύκος ή αγριόσκυλο δεν υπάρχει, το χαρακτηριστικό αυτό το έχει μόνο το σκυλί που έχουμε σε μια ταράτσα ή μπαλκόνι, χωρίς παραστάσεις.
Ο σκύλος, στη φυσική του κατάσταση, κυνηγάει 365 μέρες το χρόνο, έτσι και το κυνηγόσκυλό μας χρειάζεται συνεχώς προπόνηση σωματική και επαφή με το θήραμα ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ετοιμοπόλεμο.
Δώστε του τη φροντίδα που αξίζει
Το πρώτο πράγμα το οποίο επηρεάζεται όταν έχουμε έναν άρρωστο σκύλο είναι η απόδοσή του στο κυνήγι. Όταν παρατηρούμε κάμψη στην απόδοσή του, πρέπει αμέσως να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο για τον έλεγχο της υγείας του σκύλου μας.
Όσο μεγαλύτερη επαφή έχουμε με το σκύλο μας, όσο πιο πολύ κοντά τον έχουμε στην καθημερινή μας συμβίωση, τόσο περισσότερο γίνεται τμήμα του εαυτού μας και βελτιώνεται ο ψυχικός και πνευματικός του κόσμος, με άμεσο αντίκτυπο, βεβαίως, στο κυνηγετικό αποτέλεσμα.
Στο κυνήγι πάμε για να νιώσουμε ανάταση ψυχής. Ο σκύλος μας είναι εκείνος που θα μας δώσει αυτά τα συναισθήματα και στο βουνό και στο σπίτι, και αξίζει να του παρέχουμε τη φροντίδα και την αφοσίωσή μας την οποία κι αυτός μας προσφέρει.
Του Θωμά Πετρόχειλου, Εκπαιδευτή