Του Μπάμπη Αιγινήτη
Για να βελτιωθούμε επιβάλλεται πρώτα να σκεφτούμε πόσες χαμένες βολές είχαμε στα κυνήγια που κάναμε και δεν αντιλαμβανόμασταν τη στιγμή της αποτυχίας τι συνέβη και χάθηκε το θήραμα που θεωρούσαμε σίγουρο. Η αρχή της βελτίωσης είναι να αναγνωρίσουμε ότι το λάθος το κάναμε εμείς και όχι να το αποδώσουμε σε άλλους παράγοντες, που κι αυτούς, τελικά, εμείς τους επιλέγουμε.
Απ’ όλες αυτές τις άστοχες βολές, αναρωτηθείτε πόσες μπορεί να χάνονται μόνο από μία περιττή κίνηση του κεφαλιού από και προς το κοντάκι τη στιγμή της τουφεκιάς. Έχει αποδειχθεί ότι εκείνη την κρίσιμη στιγμή της δράσης μπροστά στο θήραμα, δεν αντιλαμβανόμαστε το λάθος που κάναμε και ούτε υπάρχει το έμπειρο μάτι του προπονητή σκοποβολής που θα το δει και θα μας το αποκαλύψει.
Κατ’ οίκον προπόνηση
Έτσι, μένουμε με την πίκρα της αποτυχίας σε ένα σίγουρο θήραμα και θα ξεσπάσουμε στα φυσίγγια και το τσοκάκι ως την αποκλειστική αιτία.
Έχω αναφερθεί πολλές φορές στη χρησιμότητα της κατ’ οίκον προπόνησης με το όπλο μας, όχι μόνο μέσα από τα σκοπευτικά μου άρθρα, αλλά και από τα σεμινάρια στους συλλόγους. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα επωμίσεων του όπλου με το οποίο κυνηγάμε ή πάμε σκοπευτήριο, δηλαδή του πιο αγαπημένου μας όπλου, όσο συχνότερα μας ευχαριστεί μέσα στην ηρεμία του σπιτιού μας. Με το όπλο μας άδειο, φυσικά, μέσα στο σαλόνι, σε υποτιθέμενους στόχους, θα εξασκήσουμε τον εαυτό μας σε μια αυτοματοποιημένη επώμιση, αλλά με το κεφάλι ακίνητο. Παρακάτω θα αναφέρω τις λεπτομέρειες αυτής της άσκησης.
Το κεφάλι ακίνητο
Όσοι κυνηγοί ή σκοπευτές έχουν μακρύ λαιμό -ιδιαίτερα όσοι έχουν ύψος από 1.85 εκ. και άνω- έχουν την τάση να χρησιμοποιούν το λαιμό τους όπως και ο κύκνος. Τη στιγμή που ανεβάζουν το όπλο με τα χέρια προς τον ώμο, κατεβάζουν το κεφάλι προς το κοντάκι για να μπούνε στη σκοπευτική γραμμή. Αντιθέτως, ένας που έχει πολύ κοντό λαιμό, χαμηλού αναστήματος κυνηγός, δεν κατεβάζει το κεφάλι του προς το κοντάκι τόσο έντονα όσο ο ψηλός της πρώτης περίπτωσης.
Το ακίνητο κεφάλι κατά την επώμιση είναι το απαραίτητο στοιχείο διόρθωσης του λάθους που παρουσιάζεται πάνω στην ένταση για γρήγορη βολή. Για να ευθυγραμμιστεί ο κυνηγός ή ο σκοπευτής με τη ρίγα του όπλου του, πρέπει να κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται να μετακινήσει το κεφάλι του τη στιγμή που ανεβάζει το όπλο. Το κεφάλι βρίσκεται στην κατάλληλη θέση να δεχθεί το κοντάκι στο ζυγωματικό από πριν, από τη θέση ετοιμότητας, δηλαδή από τη θέση που περιμένουμε ότι από στιγμή σε στιγμή θα εμφανιστεί ο στόχος μας.
Θέση ετοιμότητας
Ως θέση ετοιμότητας ορίζεται η θέση που έχει ο κυνηγός όταν φερμάρει το σκυλί του και ο σκοπευτής του SPORTING και του SKEET όταν ζητάει το πιάτο. Η σωστή θέση ετοιμότητας είναι βασικό σημείο στη στρατηγική μιας επιτυχημένης βολής. Το απότομο κατέβασμα του κεφαλιού δημιουργεί κι ένα ακόμη λάθος στην επώμιση: δεν επιτρέπει στο πέλμα να ανέβει όσο πρέπει πάνω στο δελτοειδή μυ με συνέπεια το όπλο να επωμίζεται πολύ χαμηλά στον ώμο. Είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που το πέλμα από τη μέση και κάτω είναι στον αέρα, κάτω από τη μασχάλη του κυνηγού και η σωστή έδραση πάει περίπατο.
Σε πρώτο χρόνο
Στα θηράματα ή τους δίσκους (πιάτα) του σκοπευτηρίου, που όπως είπαμε έχουν λοξή απομακρυνόμενη τροχιά, δηλαδή κλειστή γωνία, καθώς και οι τραβέρσες, δηλαδή με ανοιχτή γωνία 80-90 μοιρών, η παραμικρή κίνηση του κεφαλιού επιφέρει το λάθος και την αποτυχία.
Σε αυτού του τύπου τις βολές, το κλειδί της επιτυχίας είναι η σωστή θέση του κεφαλιού πριν την εμφάνιση του στόχου και τη στιγμή που εμφανίζεται να κινηθούμε ήρεμα προς αυτόν, επωμίζοντας αρμονικά. Τη στιγμή που το κοντάκι εφάπτεται στο ζυγωματικό, βλέπουμε μπροστά μας την πρώτη σκοπευτική εικόνα που είναι και η ακριβέστερη. Σε εκείνο το κλάσμα του δευτερολέπτου, πατιέται η σκανδάλη και ο στόχος είναι δικός μας. Εάν πάμε να επιβεβαιώσουμε αυτή την εικόνα και να σιγουρέψουμε τη βολή μας τότε θα πατήσουμε τη σκανδάλη στο δεύτερο ή τρίτο χρόνο και η επιτυχία θα είναι συμπτωματική.
Άλλο βλέπω και άλλο εστιάζω
Ο Chris Batha, διάσημος προπονητής και συγγραφέας της Αγγλίας, έλεγε ότι η βολή σε δεύτερο χρόνο σου δίνει 20% πιθανότητα επιτυχίας και σε τρίτο μόνο 5%. Η προσπάθεια να σιγουρέψει κάποιος τη βολή του στο θήραμα ή το δίσκο, είναι η προσπάθεια του υποσυνείδητου για επανάκτηση της εικόνας που έχασε όταν δεν ντουφέκισε στον πρώτο χρόνο. Εκεί όμως χάνεται το πλεονέκτημα της αυθόρμητης βολής, μπαίνει σε λειτουργία το συνειδητό και χάνονται πολύτιμα κλάσματα δευτερολέπτου, με την αποτυχία να γίνεται γεγονός.
Ο αμερικανός Gill Ash, ο οποίος έχει μία από τις διασημότερες σχολές κυνηγετικής σκοποβολής στο Μαϊάμι, τονίζει ότι η θέση του κεφαλιού είναι στενά συνδεδεμένη με την ικανότητα εστίασης του ατόμου στο στόχο του κατά τη διάρκεια της βολής. Άλλο βλέπω και άλλο εστιάζω. Στη διδασκαλία του για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε ότι το κεφάλι του σκοπευτή πρέπει να κινείται σαν κάτι ενιαίο με το πάνω μέρος του σώματος, ώστε τα μάτια να εστιάζουν έντονα στο στόχο καθώς επωμίζουμε.
Συμπτωματική επιτυχία
Αυτή η έντονη εστίαση βοηθάει στο να μη φύγουν τα μάτια από το στόχο και να εστιάσουν στο στόχαστρο. Αν τα μάτια “σπάσουν” την εστίαση προς το στόχο και δούνε το στόχαστρο και μετά προσπαθήσουν να ξαναπάνε προς το στόχο για επιβεβαίωση της σκοπευτικής εικόνας, το λάθος συνετελέσθη και η βολή χάνεται.
Σας πληροφορώ ότι αν χαθεί αυτή η πρώτη εστίαση των ματιών με το στόχο, θα χαθεί και πολύτιμος χρόνος στην προσπάθεια για την επανάκλησή της. Σε αυτό το χάσιμο του χρόνου και στην καθυστέρηση στο πάτημα της σκανδάλης, προστίθεται το σφίξιμο των μυών των χεριών, μια και νιώθει ο εγκέφαλος ότι έκανε ήδη το λάθος και έχασε την πρώτη και καθοριστική επαφή. Εκεί λοιπόν, μόνο από τύχη θα έχουμε μια συμπτωματική επιτυχία, που στην ουσία είναι επιζήμια, διότι θα μας “ξεγελάσει” νομίζοντας ότι εμείς τα κάναμε όλα καλά, όμως το λάθος θα υπάρχει και θα μας περιμένει στην επόμενη γωνία! Να ξέρετε ότι έχουμε πάρει πουλιά και πιάτα με λάθη που δεν τα γνωρίζουμε.
Ξηρά προπόνηση
Στην προπόνηση που θα κάνουμε στο σαλόνι του σπιτιού μας και ονομάζεται “ξηρά προπόνηση”, με τις επωμίσεις σε υποτιθέμενους κυνηγετικούς στόχους, θα πρέπει να φροντίζουμε την εστίαση των ματιών σε συγκεκριμένα σημεία στο χώρο. Πάνω σε αυτά θα επωμίζουμε, διατηρώντας το κεφάλι σε σταθερή θέση από το ξεκίνημα της κίνησης των χεριών που ανεβάζουμε το όπλο μέχρι το πάτημα της σκανδάλης.
Για να γίνει αποτελεσματικότερη η άσκηση, είναι καλό να οπλίζουμε το δίκαννο ή το αυτογεμές και να πατάμε τη σκανδάλη. Όμως, όταν ο επικρουστήρας πέφτει σε άδεια θαλάμη κινδυνεύει να σπάσει, γι’ αυτό να αγοράσετε δύο εικονικά φυσίγγια από διαφανές πλαστικό με ελατήριο στο μέσον. Αυτά βοηθούν στην εκτόνωση της ορμής του επικρουστήρα, στοιχίζουν φθηνότερα από τα αντίστοιχα μεταλλικά, και τη στιγμή που πατάμε τη σκανδάλη, ακούγοντας το “κλικ”, νιώθουμε αν το κοντάκι έχει κάτσει στο ζυγωματικό.
Για εντυπωσιακά αποτελέσματα
Επίσης, τη στιγμή του πατήματος της σκανδάλης, θα διαπιστώσετε και το λάθος του απότομου σταματήματος της κίνησης του όπλου, που βέβαια και αυτό μας οδηγεί σε αποτυχία.
Αν λοιπόν για ένα διάστημα 2-3 μηνών, πριν από την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, καθιερώσουμε δυο-τρεις φορές την εβδομάδα μια δεκάλεπτη ξηρά προπόνηση, θα διαπιστώσουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αυτό θα έχει ως ευχάριστη συνέπεια τη θεαματική αύξηση των επιδόσεών μας στον κυνηγότοπο.