Προσοχή στη φέρμα;

Του Μανώλη Κατσίπη

 

Το ενστικτώδες φερμάρισμα είναι το σημαντικότερο προσόν του σκύλου Δείκτη. Πώς καλλιεργείται όμως και τι πρέπει να προσέξουμε ώστε το κουτάβι που θα επιλέξουμε να διαθέτει αυτό το έμφυτο ταλέντο;

Είναι η εποχή που πολλοί κυνηγοί, μετά από μια αναπαραγωγή ή αγορά, έχουν στα χέρια τους κάποιο κουτάβι μερικών μηνών και ανυπομονούν να το δουν να κάνει την πρώτη του φέρμα.

Κανονικά τη φέρμα, τα καθαρόαιμα κουτάβια πρέπει να την εκδηλώνουν από την ηλικία των 2,5-3 μηνών, αν και συχνά υπάρχουν σκύλοι που την εκδηλώνουν μετά την ωρίμασή τους, από 10-15 μηνών.

 

Καλύτερη μέθοδος η παρατήρηση

Σχεδόν όλοι μας βιαζόμαστε να δούμε το νέο μας σκυλί να κάνει την πρώτη του φέρμα, είμαστε όλο αγωνία για τα προσόντα του καινούργιου μας συντρόφου στο κυνήγι.

Το καλάμι με ένα φτερό δεμένο, κινώντας το πέρα δώθε ώστε να αναγκάσουμε το κουτάβι να μας δείξει το ένστικτο της φέρμας ή το ήρεμο θήραμα, π.χ. ορτύκι, που το βάζουμε για να δούμε αν το σκυλί φερμάρει, είναι επικίνδυνες μέθοδοι να χαλάσουμε τη φέρμα του κουταβιού, γιατί έτσι το μαθαίνουμε να βιάζει τη φέρμα και ανυπόμονο να σηκώνει το θήραμα.  

Καλύτερα είναι να το παρατηρούμε όσο μπορούμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ παίζει και τρέχει.

 

Σημασία στην καθαροαιμία

Το κουτάβι που έχει από μικρό το ένστικτο της φέρμας θα σταματάει απότομα σε κάθε καινούργια μυρωδιά που συναντάει, θα κυνηγά και θα φερμάρει ό,τι κινείται, όπως πεταλούδες, μύγες ή κάποιο φύλλο που πέφτει.

Το κουτάβι αυτό, αργότερα στον κυνηγότοπο, θα φερμάρει σταθερά, απλά θέλει το χρόνο του χωρίς πίεση και φυσικά χωρίς βιασύνη.

Εκείνο στο οποίο εμείς πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία είναι το σκυλί να είναι από καθαρόαιμη εκτροφή, δηλαδή και οι δυο γονείς του όχι μόνο να κυνηγάνε αλλά το βασικότερο να γνωρίζουμε το γενεαλογικό τους δένδρο, ώστε να είμαστε σίγουροι για το ένστικτο της φέρμας στα γονίδιά του, και το μόνο που θα μας ενδιαφέρει είναι εάν θα έχει όρεξη και το πάθος για έρευνα εντοπισμού του θηράματος.

Η φέρμα είναι ένστικτο που είναι έμφυτο και που αν δεν το έχει ο σκύλο μας ό,τι παρεμβάσεις κι αν κάνουμε εμείς ή κάποιος επαγγελματίας εκπαιδευτής, δεν θα υπάρχει η ομορφιά και η ένταση της ενστικτώδους φέρμας.

 

Το μεγαλύτερο προσόν

Η φέρμα είναι το μεγαλύτερο και ομορφότερο προσόν του σκύλου Δείκτη.

Ένα ένστικτο που για αιώνες το καλλιεργούσαμε και το διατηρούσαμε για να φθάσουμε σε μια εποχή που να αναρωτιόμαστε αν ένας καθαρόαιμος Δείκτης είναι σκύλος που φερμάρει ή όχι.

Τα ανεξέλεγκτα ζευγαρώματα, όπως σκυλιά που δεν γνωρίζουμε την καταγωγή τους αλλά απλά αρκούμαστε στα λόγια των άλλων, σκυλιά που δεν κυνηγάνε ή είναι προβληματικά, δεν πρέπει να τα ζευγαρώνουμε μόνο και μόνο για να κρατήσουμε ένα ακόμα καινούργιο προβληματικό σκυλί, μεγαλώνοντας τον αριθμό των προβληματικών ζώων και διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

 

Σύντροφος για όλη τη ζωή

Όλοι ζητάμε από το σκυλί μας να έχει φέρμα σταθερή, η οποία ακολουθείται από την ήρεμη και προσεκτική παρακολούθηση του θηράματος, χωρίς τάση να το ζορίζει και να το ξεσηκώνει, ικανοποιητική συναίνεση και γενικότερα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας σκύλος Δείκτης.

Αυτό που δεν ζητάμε από τον εαυτό μας είναι να αφιερώσουμε λίγες ώρες για να μπορέσουμε να μάθουμε και να βρούμε την κατάλληλη ράτσα, τους κατάλληλους γεννήτορες και το σκυλί που θα ταιριάζει στο δικό μας χαρακτήρα και στον τρόπο που κυνηγάμε.

Η αντίδραση της φέρμας, δηλαδή να βλέπουμε το σκυλί μας ακίνητο με όλους τους μύες τεντωμένους, τα μάτια του ορθάνοιχτα,   προσπαθώντας να εντοπίσουν το θήραμα, τα αφτιά προτεταμένα μπροστά και τα σαγόνα να ανοιγοκλείνουν, δεν θα λείψει ποτέ από τα μάτια μας στις κυνηγετικές εξόδους μαζί με τον πιστό μας σκύλο, αρκεί να έχουμε φροντίσει εμείς νωρίτερα να επιλέξουμε το κατάλληλο σκυλί που θα μας συντροφεύει σε όλα τα χρόνια της ζωής του κι όχι μόνο τη μισή κυνηγετική περίοδο.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο