Σε αντιπαράθεση οι πολιτικοί για το κυνήγι και την Θηροφυλακή

Η θέση του (αντικυνηγού) κ. Κρίτωνα Αρσένη:

Θέμα: Ανεξέλεγκτο το κυνήγι και τα δηλητηριασμένα δολώματα

Ενάντια στα Δηλητήρια κάνουν έκκληση στα αρμόδια υπουργεία για την ανάληψη επείγουσας δράσης κατά της δηλητηρίασης της άγριας ζωής προς τα αρμόδια υπουργεία.

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων παραμένει ανεξέλεγκτη στη χώρα μας, οδηγώντας σε εξαφάνιση σπάνια είδη πανίδας. Χαρακτηριστικά, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών συνέβησαν δύο σοβαρότατα περιστατικά δηλητηρίασης με θύματα είδη προστατευόμενα και απειλούμενα με εξαφάνιση στη χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τον Πρωθυπουργό ο οποίος στο διάγγελμά του στις 6.11.2020 έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ‘ελαστικότητας’ όσον αφορά την ‘υπαίθρια άσκηση στο βουνό’ και στην ύπαιθρο, ‘κλείνοντας το μάτι’ στους κυνηγούς.

Ωστόσο οι τελευταίοι σε ανακοίνωσή τους στις 18.1.21 απείλησαν ευθέως την κυβέρνηση που τόλμησε να ανοίξει το λιανεμπόριο και όχι τη μετακίνησή τους για κυνήγι. Όπως γράφουν χαρακτηριστικά “Τη διαβεβαιώνουμε (την κυβέρνηση) ότι αν συνεχιστεί ο εμπαιγμός μας το αποτέλεσμα δεν θα της αρέσει”.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση έδωσε 2 παρατάσεις έως 31.3.21 για το κυνήγι αγριόχοιρου στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης αλλά και μόνιμο ελευθέρας σε ‘συνεργεία δίωξης’ που οργανώνονταν από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και ομάδες κυνηγών αγριόχοιρων που θα εκδράμουν όλο το χρόνο. Παρ’ όλο που έχει εισπραχθεί το 90% των φετινών αδειών θήρας πριν διακοπεί η κυνηγετική δραστηριότητα, οι κυνηγετικές ομοσπονδίες ανέστειλαν τη μισθοδοσία των ιδιωτικών φυλάκων θήρας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος στην ύπαιθρο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Δεσμεύεται να υιοθετήσει τις 7 προτάσεις των φορέων: α) Τροποποίηση της ΥΑ των τοπικών σχεδίων δράσης ώστε να εμπλέκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, β) Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, γ) Θεσμοθέτηση της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια, ώστε να συμμετέχουν πέραν των περιβαλλοντικών οργανώσεων και οι αρμόδιες υπηρεσίες, δ) Τροφοδότηση της Βάσης Δεδομένων καταχώρισης περιστατικών δηλητηρίασης άγριας ζωής με περιστατικά που θα κοινοποιούνται στο ΥΠΕΝ σε ετήσια βάση από τις κατά τόπο δασικές υπηρεσίες και τις
υπαγόμενες σε αυτό υπηρεσίες, ε) Σεμινάρια κατάρτισης και επιμόρφωσης των δασικών υπαλλήλων, των κτηνιάτρων και των υπαλλήλων των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης, ειδικά σε περιοχές όπου απαντούν γύπες, στ) Ενίσχυση και ενδυνάμωση των δασικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών, ειδικά σε περιοχές με παρουσία γυπών, ζ) Αυστηροποίηση των πλαισίων των διοικητικών προστίμων και των διοικητικών κυρώσεων, η) Ανακήρυξη της 22ας Φεβρουαρίου ως Εθνικής Ημέρας Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα;

2. Δεσμεύεται να θεσμοθετήσει δημόσια θηροφυλακή και να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία των θηροφυλάκων από τους κυνηγούς;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κρίτων Αρσένης

 

Σε απάντησή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για τη θήρα, κ. Αμυράς τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή χρηματοδοτείται από τα χρήματα των κυνηγετικών αδειών των κυνηγών και στα τόσα χρόνια λειτουργίας της έχει βεβαιώσει χιλιάδες παραβάσεις. Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή θα έχει την υποστήριξή μας….».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top