SPORTING: Γνωρίστε την κυνηγετική σκοποβολή

 

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε έχει γίνει αντιληπτό, ειδικά στη νέα γενιά των κυνηγών, ότι η σωστή ενασχόληση με το όπλο και η προπόνηση στο σκοπευτήριο με βολές σε δίσκους που προσομοιάζουν κυνηγετικές ντουφεκιές, είναι υψηλόβαθμα χρήσιμη. Είναι το ίδιο χρήσιμη όπως και η προπόνηση σε τακτά διαστήματα του κυνηγετικού μας σκύλου στα εκπαιδευτικά στο βουνό. Επίσης αρκετοί κυνηγοί δεν πηγαίνουν στο σκοπευτήριο τη νεκρή κυνηγετική περίοδο αλλά και κατά τη διάρκειά της όταν λόγω του καιρού δεν είχε πουλιά και επέστρεφαν ατουφέκιστοι από τον κυνηγότοπο. Όταν λοιπόν ο κυνηγός πάει στο σκοπευτήριο θα πρέπει να φροντίζει ώστε η προπόνηση που θα κάνει να συνδυάζει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» όπως λέει και η σοφή φράση. Είναι βασικό να εξασκείται με το όπλο που κυνηγάει και όχι με κάποιο που δεν το χρησιμοποιεί την κυνηγετική περίοδο.

Μεθοδική προπόνηση και σκοπευτήριο
Μόνο αν έχει αγωνιστικές βλέψεις σε κάποιο από τα αθλήματα του κυνηγετικού όπλου θα χρειαστεί εξειδικευμένο σκοπευτικό όπλο. Αφού λοιπόν επισκεφθεί το σκοπευτήριο της αρεσκείας του θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ενασχόλησή του με την κυνηγετική σκοποβολή απαιτεί πάνω απ’ όλα τήρηση των κανόνων ασφαλείας και προπόνηση πάνω σε μια μεθοδική βάση, όχι απλά «καίω φυσίγγια στους βατήρες».

Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κυνηγός ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί με βολές που είναι άσχετες με το κυνήγι που τον ενδιαφέρει περισσότερο. Για να γίνω σαφέστερος, είναι μέγα λάθος να πηγαίνει ένας κυνηγός και να ρίχνει TRAP (που είναι ένα δύσκολο Ολυμπιακό άθλημα σε δίσκους με υπέρ-υψηλή ταχύτητα εκτόξευσης (κανένα πουλί δεν πετάει τόσο γρήγορα) και μάλιστα με το όπλο από την αρχή σε θέση επώμισης, πριν εμφανιστεί ο δίσκος (κάτι που δεν γίνεται στο κυνήγι). Κανένας σώφρων κυνηγός δεν περιμένει να εμφανιστεί το θήραμα με επωμισμένο το όπλο και το κοντάκι στο μάγουλο, συνεπώς γιατί να το κάνει στο σκοπευτήριο; Είναι ανώφελο.

Το πιο ιδανικό είναι να ασχολείται μόνο με βολές του SPORTING που προσομοιάζουν τις κυνηγετικές βολές και που το όπλο βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο κάτω από τη μασχάλη πριν εμφανιστεί ο στόχος μας. Μόνο όταν εμφανιστεί ο δίσκος, τότε επιτρέπεται να ξεκινήσει η επώμιση. Στην περίπτωση που το σκοπευτήριο δεν διαθέτει πεδίο SPORTING, τότε θα διαθέτει πεδίο SKEET που επίσης χρησιμεύει για κυνηγετική προπόνηση. Όμως είναι σημαντικό να προτιμήσουμε το σκοπευτήριο που διαθέτει ένα πεδίο SPORTING, διότι δίνει τη δυνατότητα προπόνησης σε ποικιλία βολών που συναντάμε στον κυνηγότοπο.

Τώρα αν το σκοπευτήριο διαθέτει μόνο SKEET και TRAP, θα προτιμήσουμε σαφέστατα το πεδίο του SKEET, γιατί το SKEET επιβάλει όταν ζητήσουμε το δίσκο, το όπλο να είναι στο ύψος του ισχίου, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τη μασχάλη και μόνο όταν εμφανιστεί ο στόχος επωμίζουμε. Αυτό ακριβώς μας χρησιμεύει στο κυνήγι. Είναι σημαντικό επίσης οι βολές που θα παίρνουμε από τους βατήρες του SKEET να είναι σε μονά πιάτα από όλες τις θέσεις και να αποφεύγουμε τους διπλούς, δηλαδή τους «ντουμπλέδες», που περιλαμβάνει κανονικά μια πούλα (σειρά των 25 δίσκων). Σας είναι πολύ πιο χρήσιμο αντί για ένα «ντουμπλέ», να ζητήσετε δύο μονά πιάτα, δηλαδή δύο μονούς δίσκους για να αναπτύξετε μία επαναληψιμότητα της επώμισης και βολής. Άλλωστε το SKEET διαθέτει ποικιλία βολών και αποστάσεων που θα μας χαρίσει διασκέδαση και εκμάθηση που τελικά είναι το ζητούμενο. Το να πηγαίνουμε και να καίμε φυσίγγια άσκοπα σ’ ένα σκοπευτήριο απλά για κροτολαγνία, όπως κάνουν μερικοί, δεν είναι ούτε έξυπνο αλλά ούτε και εποικοδομητικό. Ο σκοπός είναι ο κυνηγός να μάθει να οργανώνει σωστά την προπόνησή του κατά την επίσκεψη στο σκοπευτήριο.

Μόνος στο σκοπευτήριο
Τώρα αν είμαστε στην άτυχη θέση και το κοντινότερο σκοπευτήριο προς εμάς διαθέτει μόνο ένα πεδίο και αυτό είναι TRAP, τότε δεν του χρησιμεύει να προπονείται από τους κανονικούς βατήρες. Οι βατήρες βρίσκονται 15μ. μακριά από την έξοδο του δίσκου με την υπερταχεία εκτόξευση, συνεπώς αν κάποιος δεν έχει βλέψεις αγωνιστικής σκοποβολής, αδίκως θα σπαταλάει το χρόνο και τα χρήματά του σε ένα πεδίο που δεν χρησιμεύει στο κυνήγι. Η εξυπνάδα είναι να εκμεταλλευόμαστε αυτό που υπάρχει κοντά μας με τον καλύτερο τρόπο για το κυνήγι και ειδικά το θήραμα που μας αρέσει περισσότερο. Η ιδέα για ένα κυνηγετικό TRAP μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον πάμε στο σκοπευτήριο κάποια ώρα που δεν υπάρχουν εκεί σκοπευτές ή αθλητές σκοποβολής που προπονούνται. Όταν λοιπόν είμαστε μόνοι μας κάνουμε το εξής: Πηγαίνουμε και στεκόμαστε κοντά προς την έξοδο του πιάτου από την τάφρο εκτόξευσης, συγκεκριμένα στα 5 μέτρα και βάζουμε το φωνοπούλ (το μεγάφωνο που υπάρχει στους βατήρες) δίπλα μας. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω της μόνιμης εγκατάστασής του, τότε βάζουμε πίσω στο βατήρα ένα φίλο μας που εκείνος θα ζητάει το πιάτο για εμάς. Από εκεί λοιπόν και με το όπλο στο ισχίο (λίγο χαμηλότερα από τη μασχάλη), περιμένουμε να βγει ο δίσκος και να επωμίσουμε μόνο τη στιγμή που θα εμφανιστεί. Όπως ακριβώς θα έκανε ο κυνηγός με το όπλο του στα 5 μέτρα από τη φέρμα του σκύλου και το ξεπέταγμα του πουλιού. Αυτή είναι μια χρήσιμη προπόνηση για όσους ασχολούνται συστηματικά στο κυνήγι τους με σκύλο φέρμας.

Εξομοίωση κυνηγετικής βολής
Σε αυτήν τη προπόνηση, όπως και στη φέρμα, ο στόχος έχει άγνωστη κατεύθυνση. Μπορεί να βγει ίσια, λοξά αριστερά και λοξά δεξιά, όπως και το πουλί που σηκώνεται μπροστά από το σκυλί. Όμως η πορεία του θα είναι πάντα ανυψωτική, ελαφρώς ή και πολύ. Τότε ο κυνηγός πάνω στο δίσκο που φεύγει θα διαπιστώσει τα λάθη που κάνει από κακές και νευρικές επωμίσεις, ξαφνιάσματα, που οδηγούν σε «άτσαλες» κινήσεις και εκτροπές του όπλου από την πορεία του στόχου. Εκείνη τη στιγμή ο δίσκος αποτελεί το θήραμα και ο κυνηγός με το όπλο του τον πρωταγωνιστή της σκηνής. Ήδη η εργασία του σκύλου που περιλαμβάνει την έρευνα, τον εντοπισμό και τη φέρμα, έχει ολοκληρωθεί. Συνεπώς ο κυνηγός με το όπλο του καλείται να παίξει το ρόλο του. Σε εκείνη την εξομοίωση κυνηγετικής βολής ο κυνηγός θα διαπιστώσει τα τυχόν λάθη που κάνει και θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, πρώτα για τον ίδιο του τον εαυτό και μετά για το όπλο και τα φυσίγγια. Τότε θα καταλάβει γιατί χάθηκαν σίγουρα, φερμαριστά πουλιά την περίοδο που πέρασε και γιατί ο σκύλος του μετά την άστοχη ντουφεκιά, τον κοίταζε στα μάτια…

 

Του Μπάμπη Αιγινήτη, Προπονητή κυνηγετικής σκοποβολής

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο