Στα αλπικά Βαρδούσια

ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Με ύψος 2.495 μέτρα, τα Βαρδούσια χαρακτηρίζονται από το έντονο αλπικό τους ανάγλυφο, δηλαδή από απότομες βραχώδεις πλαγιές και κορυφές που μοιάζουν σαν βελόνες. Είναι όμως ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας με πυκνή βλάστηση από κεφαλλονίτικο έλατο, αλπικά λιβάδια και ιστορικά χωριά.

Της Ήρας Σινιγάλια


ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΤΕ:
Πρώτον διότι βρίσκονται σε απόσταση «βολής» από διάφορες μεγάλες πόλεις -Αθήνα, Λαμία, Βόλος. Δεύτερον, η διαδρομή θα σας αποζημιώσει και τρίτον θα γνωρίσετε δύο χωριά, την Αρτοτίνα και την Άνω Μουσουνίτσα, που ερίζουν για την γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου.

ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ:
Εξαιρετικές πίτες και ψητά ετοιμάζει η ταβέρνα του Μαστροκωστόπουλου στην Άνω Μουσουνίτσα.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:
Αν σας αρέσει η ορεινή πεζοπορία, μπορείτε να ξεκινήσετε από την Άνω Μουσουνίτσα (Αθανάσιος Διάκος) και να φτάσετε μέχρι το καταφύγιο των Βαρδουσίων, στο διάσελο Σταυρός, (πορεία 3,5 ωρών με θέα τα Μουσουνιώτικα λιβάδια). Για την κορυφή Κόρακας (2.495μ.) απαιτούνται ορειβατικές γνώσεις. Επισκεφθείτε στην Αρτοτίνα το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου όπου μόνασε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Αθανάσιος Διάκος. Δείτε το ανέπαφο από το χρόνο κελί του! Στο ίδιο χωριό υπάρχει Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο με κειμήλια του Αγώνα διότι η Αρτοτίνα υπήρξε καπετανοχώρι.

ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ:
Οι Πενταγιοί, το χωριό της θρυλικής Μαρίας Πενταγιώτισσας. Ένα δείγμα ρουμελιώτικης πετρόχτιστης αρχιτεκτονικής με αρχοντικά και εκκλησιές. Οπωσδήποτε καφές στον καφενέ του χωριού!

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:
Στο ορειβατικό καταφύγιο των Βαρδουσίων, στον Κοινοτικό Ξενώνα Πενταγιών (22660) 41244, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του Κοτρώνη στην Αρτοτίνα (22660) 51812.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο